Aşkale Çimento, Sönmez Holding’in çoğunluk hissesine sahip olduğu Sançim Bilecik Çimento’yu satın alıyor. Taraflar anlaşmaya vardı. Rekabet Kurulu’ndan da izin çıkması ile devir işlemi yapılacak. Sançim Bilecik Çimento'yu daha önce Çimsa Çimento 220 milyon dolara satın aldığını açıklamıştı.

Çor ortaklı şirket modelinin başarılı örneklerinden Erzurumlu Aşkale Çimento A.Ş., Sançim Bilecik Çimento Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş. hisselerinin tamamını satın alıyor. Taraflar arasında kısa süre önce olumlu sonuçlanan görüşmeler sonrası Rekabet Kurulu’na başvuru yapıldı. Kurul’dan da izin çıkması ile birlikte ödeme yapılacak, şirketin devir işlemleri tamamlanmış olacak.

Sançim Bilecik Çimento’nun dört hissedarı bulunuyor. Şirketin yüzde 43’ü Sönmez Holding’e, yüzde 38’i yabancı ortaklı Aunde Teknik A.Ş.’de, yüzde 10’u E.N.A. Tekstil A.Ş.’de yüzde 9’u ise Umut İnşaat A.Ş.’de. Aşkale Çimento, hisselerini alarak 4 ortak ile de el sıkışmış oldu.

"İYİ PARA VERDİLER SATTIM"
Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Sançim Bilecik Çimento’nun satışı için Aşkale Çimento’dan önce Çimsa görüşme yaptıklarına işaret ederek “O görüşmeler sonucu ermedi. Daha sonra Aşkale ile görüşmeler yürüttük. Kısa sürede netice alındı. Satış konusunda bizim açımızdan da onlar açısından da bir sorun kalmadı. Şimdi, Rekabet Kurulu’ndan çıkacak izin bekleniyor. Olumsuz bir karar çıkması beklemiyoruz; ancak bu iznin verilmesi gerekiyor. Sönmez Holding olarak Adana Yumurtalık’ta bulunan bir tesisimiz var. Tesis faaliyette, ihracata da başladı. Bu tesisin kapasitesi yılda 2 milyon ton. Dolayısı ile sektörden çıkmıyoruz. Doğru fiyat verildiğinde satılır da elbet. İyi değer verdiler sattım” dedi.

Beş yıl önce üretime başlayan Sançim Bilecik Çimento’da 320 kadar çalışan bulunuyor.

BATIK ŞİRKETTEN DEVLER LİGİNE

Aşkale Çimento’nun temelleri 1992’de atıldı. Erzurum Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Lütfü Yücelik’in girişimi ile bir araya gelen bin kadar ortak batık durumdaki Aşkale Çimento’yu alarak faaliyetlerine başladı. Zamanla kârlı bir konuma gelen Aşkale Çimento, Uzanlar’a ait Trabzon ve Gümüşhane Çimento’yu satın alarak adından söz ettirdi. Aşkale Çimento’nun hali hazırda önemli bir bölümü Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’da olmak üzere 12 tesisi bulunuyor. Aşkale Çimento, 516 milyon TL’lik cirosu ise Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 163’üncü sırada yer alıyor. Aşkale Çimento, ilk kez 1999’da İSO ikinci 500 listesine 114. sıradan girmişti. Şirket, yıllar içinde Aşkale Çimento bünyesinde, çimento tesisleri yanı sıra, yenilebilir enerji ve demir çelik tesisi de bulunuyor.

SABANCI 220 MİLYON DOLARA ALMIŞTI

Sabancı Holding iştiraki olan Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ., geçtiğimiz Temmuz ayında Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada Sançim Bilecik Çimento'yu 220,7 milyon dolara satın aldığını duyurmuştu. Ancak, hisse devir sürecinin uzaması nedeni ile taraflar sözleşmeyi karşılıklı feshettiklerini duyurdu.

 

Editör: TE Bilişim