Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hüseyin Bingöl, Sanayi Sicil Kanunu gereğince üretim yapan tüm sanayi işletmelerinin 31 Aralık 2014 tarihine kadar sanayi siciline kayıt olması gerektiğini, aksi halde 759 lira idari para cezasına çarptırılacaklarını söyledi. 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu’na göre, üretim yapan sanayicilerin sicil sistemine kayıt olmasının esas olduğunu ifade eden Bingöl, sisteme kayıt olan işletmelerinin elektrik faturalarında %20 indirim uygulanacağını söyledi.

İşletmelerin kayıtlı olmasının amacının ülkemizdeki sanayi tesislerinin, sanayi işletmelerinin bilgilerine hâkim olmak olduğunu söyleyen Bingöl, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Elektrik faturalarında %20’ye varan indirim”

“Sanayi işletmelerimiz ne üretiyor, ne malzeme kullanıyor, çıktısı ne, kaç işçi çalıştırıyor, elektrik tüketimi ne oluyor, yakıt tüketimi, doğalgaz tüketimi, enerji tüketimi ne oluyor bunları tespit edip bunlarla ilgili istatistikler çıkarıp çeşitli projelerle önlem almak amaçlanmaktadır. Yatırım planlarını buna göre belirlemek, daha doğrusu önümüze bir yol haritası koymak açısından sağlıklı veri oluşturmak amaçlanmaktadır. Bu sanayi sicil belgelerini alan işletmelere ne gibi bir faydası oluyor? İthalat yapan firmalarda KDV indirimleri sağlanıyor. Elektrik fiyatlarında %20’ye varan indirimler sağlanıyor, ayrıca yerli malı kullanması şart koşulan ihalelerde, yerli malı olarak ürettiğini ispatlayan belge niteliğindedir. Sanayi sicil belgesi, sadece Türkiye’de üretim yapan işletmelere verilir. Dolayısıyla sanayi sicil belgesiyle yerli malı ürettiğini belirtmiş oluyor.”

“Mikro işletmeler de kanuna tabii”

Daha önce işletmelerin bu sisteme kaydolması için en büyük maliyeti ve yükü kapasite raporu almaktaydı. Büyük firmalar ve kurumsal firmalar kapasite raporunu alıyordu; fakat diğer tarafta küçük işletmelerimiz de vardı. Bunları esnaf odasına kayıtlıysa Esnaf Odaları Birliği hazırlıyor, ticaret odasına kayıtlıysa Sanayi ve Ticaret Odası tarafından oraya müracaat edilerek, onlar tarafından işletmeye gidilerek kapasite raporu teknik elemanlarca hazırlanıyordu. Şimdi mikro işletmelerin de bu sisteme kaydolmaları için bakanlığımız tebliğ çıkardı. Bu tebliğ 25 Ekim 2014 tarihinde çıktı. Bu SGM 2014/11 sayılı Sanayi Sicil tebliği diye geçer. Mikro işletme dediğimiz tabir de, çalışan sayısı 10’dan az, yıllık bilançosu 1 milyon TL’den az ise bunları mikro işletme kategorisine koyuyoruz. SGK’lı çalışanı yoksa bile, BAĞ-KUR’lu ise ya da farklı bir şey varsa yine bu kategoriye giriyor.

“46 işletmeden şu ana kadar sadece 20 tanesi sanayi sicil belgesi aldı”

İşletmenin, bir malın özelliğini değiştirmesi, işlemesi, seri üretiminin olması şartları aranmaktadır. Biz onu belirliyoruz zaten, tespitlerimizle bunları yapıyoruz. 2013 yılında zaten sanayi sicil ile ilgili çalışma yapmıştık. İlimizde 472 firma birebir dolaşıldı, oradaki tespitlerimize istinaden zaten 46 tane işletmenin bizim sanayi sicile kaydolması gerektiğini tutanakla tespit ettik.  Bu 46 işletmeden şu ana kadar sadece 20 tanesi sanayi sicil belgesi aldı, 26 tanesi almadı. Bunlar 2013 rakamları, fakat güncel rakamlardır. Biz bu sayıları her hafta bakanlığa raporluyoruz, bakanlık tarafından da bu raporlar izleniyor. 2013’ten beri kurulan yeni şirketler varsa, bu sayı belki 50’ye veya 60’a çıkmış olabilir, Maliye’den aldığımız NACE kodları ile sanayi sicil kanunu kapsamındaki sanayi sicil belgesi alması gereken firmaları belirliyoruz. Yerinde denetim yapıp onları her sene güncellemeye çalışıyoruz. Bizim şu an güncel listemizdeki kayıtlarımıza göre 26 firma eksiğimiz kaldı. 20 tanesini yaptık, bunların 2-3 tanesi de şu an sisteme girdiler; ama resmi evraklarını getirmediler. Süreleri 31.12.2014’te bitiyor.

“759 lira ceza”

Burada amacımız sene sonuna kadar ilimizdeki bu 26 firmanın, bilmediğimiz diğer firmaların müdürlüğümüze başvurarak bu belgeyi almasını sağlamaktır. Aksi takdirde, zaten Sanayi Sicil Kanunu’nda açıkça yazmakta, üretime geçtiği tarihten itibaren 2 ay içerisinde sanayi sicil belgesi almayana geçmişe dönük de olsa 759 lira ceza kesilir. Bu miktarın yüksek tutulmamasının sebebi işletmelerin zarar görmesini istemiyoruz, aynı zamanda caydırıcı olsun istiyoruz; çünkü bu ceza sürekli tekerrür eder. Bu sene bunu yapmadı 759 lira, sanayi sicil belgesini bize doldurmadı yine 759 lira. Her sene kesilebilecek bir ceza olduğu için bunu uygun bulduk.

“Mermer ocakları da dâhil”

Kanunda açıkça “Bir maddenin vasfını, niteliğini, özelliğini veya birleşimini, makine, cihaz, tezgâh, alet ve diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımıyla veya sadece el emeğiyle kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle devamlı ve seri halde imal eden yerler, madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler sanayi siciline kayıt olmak zorunda” yazıyor. Sadece madeni çıkartıyorsa, işlemeden çıkartıp satıyorsa da dâhildir. Sonuçta orada bir makine, ekipman çalıştırıyor, orada yerinden alıyor bileşenini değiştiriyor. Mermer ocakları da dâhildir.  Mermer ocaklarında açığımız yok. Hepsinin sanayi sicil kaydını yapıldı.

“Mikro işletmelerde kapasite raporuna gerek yok”

Bizim burada en çok sıkıntı yaşadığımız şu an mikro işletmeler, o da zaten yeni bir kavram. 25 Ekim tarihinde çıkan tebliğ ile mikro işletmelerin kapasite alma yükümlülüğü kaldırıldığı için işlemleri daha kolaylaştırıldı. Kapasite beyanlarını vererek onları kapasite raporu almış gibi sayıyoruz. Kapasite raporu onlarda sıkıntı olabiliyordu, çünkü kapasite raporunun iki yıllık bir süresi var. İki yılda bir alınması gerekiyor. Bunun maliyeti de 1500-1600 lira civarında, küçük işletmeler bu konuda sıkıntı yaşayabiliyor. Tabi bu 25 Ekim 2014 tarihinde çıkan tebliğle de bunu da ortadan kaldırdık. Eğer işletme mikro işletmeyse kapasite raporuna gerek yok. Firmanın beyanı yeterli geliyor, biz kaydını yapıyoruz.

Kimler kapsama giriyor?

Burada kapsama girmeyenlere şöyle diyeyim; torna tesviye işleri yapan sanayideki işletme sahibi firmalarımız, marangozlar, mezar taşı, mermer süsleme işlemleri yapanlar, simit ve poğaça yapanlar, pvc doğrama işi yapanlar bu kapsama girmiyorlar. İşletmenin hacmine bakıyoruz. Örnek olarak, marangozluk faaliyeti yapanlardan onarım yapmayanları, sadece seri üretim mobilya üretenleri bu kapsama aldık. Ama diğer türlü marangoza gidip, ‘Bana mutfak dolabı yap’ diyorsunuz. Senede bir iki defa onu yapıyor. Seri bir üretim olmayan firmaları kapsam dışına bıraktık. Diğer firmalara bakıyorsun ne ürettiği belli, adı belli, kapasitesi belli. Bir torna, tefsiye işi yapan ya da iki torna tezgâhı olan sanayide hizmet veren firmalara bakıyorsunuz, bunlar girebilir mi? Özelliğini değiştiriyor, bileşenini değiştiriyor fakat gidiyorsun diyorsun, ‘Şu pimdem bana yap. Kaynakla doldur tekrar düzelt.’ Bu şekilde yapılan işin türevi de değişiyor.

Masrafı ne kadar?

Masrafı yok. Burada bizim il müdürlüğümüzle irtibata geçip ya da “sanayisicil.sanayi.gov.tr” adresimiz var. Oraya girip, direk işletmeleri için yeni kayıt yaptırıp, şiflerini alıp, işlemlerini yapıp, akabinde evrakları dilekçe ile bize sunmaları gerekiyor. Sisteme girdikleri anda biz onları takip ediyoruz. Ne aşamada olduklarını, dolduramadıkları yerleri biz görüyoruz. Bitiremedikleri noktada devreye giriyoruz. Yardıma ihtiyaçları varsa uzman arkadaşlarımız kaydını yaparak işlemi sonuçlandırıyor.

“İşletmecilerimizin her zaman yanındayız”

Bu sanayi sicil belgesinin ne faydası var demiştik. Bizim yerel mikro işletmelere en büyük faydamız şu olacaktır, elektrik tüketimlerinde yüzde 20 indirim sağlanacaktır. TEDAŞ’a ibraz ediyorlar, TEDAŞ bu işletmelere yüzde 20 indirim sağlıyor. Henüz işlem yapmayan işletmelerin listesini çıkardık. Mali Müşavirler Odasına verdik. ‘Üye muhasebecilerinize dağıtın, onlarda mükellefleri varsa mutlaka buradan kayıtlarını yapsınlar’ diye bildirimde bulunduk. Sizin vasıtanızla bildirimde bulunuyoruz. Tüm teknik personelimizle, bütün imkanlarımızla esnafımızın, işletmecilerimizin bu tarz konularda her zaman yanındayız. Gece gündüz demeden yardımcı olmaya da hazırız. 

Editör: TE Bilişim