Korkmaz Kesik

Osmaneli’de bulunan ve Sakarya Nehri’nin yatağını değiştirdiği iddia edilerek Çevre ve Tarım Komisyonu’na havale edilen kum çakıl ocaklarından birisi olan Kar-çet isimli firmanın komisyonlar tarafından incelenmediği iddia edildi.

Şikayet edilen kum ocağının ise Osmaneli AK Parti yöneticilerinin yakınları olduğu öğrenildi. 5 MHP’li ve 2 CHP’li Meclis üyesi tarafından Kar-çet isimli firmaya ait olan kum-çakıl ocağının yeniden incelenmesi için İl Genel Meclisi’ne yazılı önerge verildi. Ocağın yeniden denetlenip denetlenmeyeceği Cuma günü yapılacak Meclis toplantısında belli olacak.

İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantısında önergede Osmaneli’de bulunan kum-çakıl ocağının Sakarya Nehri’ne zarar verdiği belirtilerek vatandaşlardan bu konuda sıkça şikayet geldiği kaydedilmişti. Konu ile ilgili İl Genel Meclisi’ne yazılı önerge verilmiş şikayete konu olan kum-çakıl ocağı yerinde incelenmek üzere Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’na havale edilmişti.

İnceleme sonrası raporlar Meclis’te

Komisyonlar tarafından kum ve çakıl ocaklarında yapılan inceleme sonrasında İl Genel Meclisi’nin Çarşamba günü gerçekleştirdiği Ocak ayı 3. birleşim toplantısında Meclise raporlar sunuldu.

 Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun Meclise sunduğu raporda yönetmeliklere uygun denetimin yapıldığı, idari yaptırımların ve para cezalarının uygulandığı ifade edildi.

Tarım ve Hayvancılık Komisyonu raporunda ise nehir yatağında taşkınlara sebep olacak depolama yapılmadığı, kum çıkarma ve eleme aşamasında toz çıkarmadığı ve tarım arazilerine zarar verecek toz çıkarmadığı bilgisi verildi.  


 CHP Meclis Üyesi Hikmet Turhan

Şikayet var ama raporlar temiz

Raporların Meclise sunulmasının ardından CHP Meclis Üyesi Hikmet Turhan, komisyonların Meclise sunduğu raporlarda herhangi bir olumsuzluğun görülmediğini belirterek vatandaşların neden şikayet ettiğini sordu.

Turhan, “vatandaşlar şikayet ediyor ama Meclis raporlarında herhangi bir olumsuzluk yok. Mutlaka bir rahatsızlık var ki bir şikayet oluşmuş. O zaman vatandaşlar niye şikayet ediyor?” dedi.

“İnceleme yapılmamış”

MHP İl Genel Meclis Üyesi Orhan Uğur, şikayet edilen ocakta inceleme yapılmadığını iddia etti. Uğur, İl Özel İdaresi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Muharrem Dumansızoğlu’na, ‘şikayetin geldiği yere gidildi mi, bakıldı mı?’ diye sordu.

MHP İl Genel Meclis Üyesi Orhan Uğur

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Muharrem Dumansızoğlu, DSİ ile birlikte incelemelerin yapıldığı ve gerekli yaptırımların uygulandığını söyledi. Komisyon çalışması hakkında bilgisi olmadığını kaydeden Dumansızoğlu,  “Komisyonla beraber gitmedim ama değişik defalarda bahsettiğiniz yere gittik. En son DSİ ile incelemeler yapıldı, gerekli yaptırımlar uygulandı. Komisyonun gidip gitmediği konusunda bilgim yok. Ben komisyonla beraber değildim. Maden Mühendisimiz gitti ama bahsettiğiniz yere biz devamlı gidiyoruz, sürekli denetim altında” ifadelerini kullandı.

‘Ocak yeniden denetlensin’

Tartışmaların ardından Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nun Meclise sunduğu rapor oy birliği ile kabul edilirken, İl Genel Meclisi’nin Perşembe günü yaptığı toplantıda 5 MHP’li ve 2 CHP’li Meclis üyesi tarafından Kar-çet isimli firmaya ait olan kum-çakıl ocağının yeniden incelenmesi için İl Genel Meclisi’ne yazılı önerge verildi.

Önergede şikayet söz konusu olan Kar-çet isimli firmanın son aldığı ocağa gidilmediği iddia edildi. Önergede ocağın yeniden denetlenmesi talep edildi. Önerge İl Genel Meclisi Ocak ayı gündemine alınırken Cuma günü gerçekleştirilecek 5. Birleşim toplantısında görüşülecek.

MHP, önergede fire verdi

Diğer taraftan Kasım ayında yapılan İl Genel Meclisi toplantısında Osmaneli’de bulunan kum-çakıl ocağının Sakarya Nehri’ne zarar verdiği ifade edilen soru önergesine MHP’li Meclis üyelerinin hepsi imza atarken dün verilen önergede MHP grup sözcüsü Zeki Uyanık’ın ve Ahmet Eren’in imza vermediği görüldü. MHP’de imza firesi verilirken, CHP’li 2 Meclis üyesi önergeye imza verdi. 

Editör: TE Bilişim