Bilecik’te bazı köy muhtarları ve belde Belediye Başkan adaylarının seçimi kazanmak için seçmen taşıdığı iddialarıyla ilgili gelişmeleri ihbar alan Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın talimatı ile Jandarma timleri köylerde  seçmenlere yönelik inceleme yaptı.

Jandarma ekiplerinin incelemesi sonucunda birçok köyde taşıma yöntem ile sahte seçmen olduğu ve verilen adreslerde seçmen listelerinde bulunan kişilerinn oturmadığı ve Bilecik ve başka illerde ikamet ettikleri saptandı.



Bilindiği gibi bazı köy muhtarları ve belde belediye başkan adayları yaklaşan yerel seçimler öncesi aday oldukları belde ve köylere yakınlarını, akrabalarını ve eş dostlarını yazdırarak  seçimi kazanma hesapları yapması bazı köylülerin tepkisini çekmişti. Bu köylerinde en başında İlyasbey Köyü olduğu iddia edilmişti. Geçtiğimiz seçimlerde 85 seçmeni olan İlyasbey Köyü’nde önümüzdeki seçimlerde mevcudun 136 seçmene yükselmesi ve bu konuda mevcut muhtarın gayretleri olduğu ve il dışında olan akrabalarını köyde seçmen yazdırdığı iddia edilmişti.



Bu gelişmelerin ardından Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın talimatı ile 3-23 Ocak tarihleri arsında seçmen listelerinde gözle görülür artmalar gözlendiği gerekçesi ile  Jandarma kuvvetleri iki gün boyunca Bayırköy Beldesi başta olmak üzere  bu konuda  ihbar ve şikayet gelen İlyasbey, Gökpınar, Dereşemsettin, Karaağaç, İlyasça, Cumalıköy, Beyce, Yeniköy, Kepirler, Ahmetpınar, Taşcılar, Sarmaşık köylerinde inceleme yapıp acı gerçek ile karşılaşırken, birçok köyde sahte seçmene rastladı. Kepirler köyünde sadece 5 hanede oturanın bulunmasına rağmen 2009 yılında 54 seçmeni olan köyde askıya asılan seçmen sayısının 94 hatta 170’e kadar çıktığı iddia edilirken, Gökpınar’da 57, İlyasbey’de 50 ve diğer köylerde de  birçok kişinin köyde oturmadığı halde muhtarlık seçiminde oy kullanabilmek için seçmen kayıtlarını köyde oturmadıkları halde köylerinde aldıkları saptandı.



Jandarma ekipleri bu konuda köy muhtarlarını ve hane sakinlerini uyarırken, sahte nüfus beyanında bulunanlar hakkında  cezai işlem uygulanacağını ve bu kişilerin elektrik, su ve telefon faturaları ile gerçek oturdukları yerleri beyan etmemeleri durumunda seçimde de oy kullanmayacakları hatırlatıldı.



3-23 Ocak tarihlerinde köylerde ve seçmen artışının yaşandığı köy ve beldelere yapılan operasyonlar sonrası Jandarma tarafından tutulacak tespit tutanağı neticesinde 31 Ocak 2014 tarihinde Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın bir günlük süre ile bu seçmenlerin isimlerinin asılacağı ve aynı gün içerisinde su, elektrik veya telefon faturaları ile kendi oturdukları gerçek muhitlerinde yazılmamaları durumunda bu kişilerin seçimde hem oy kullanamayacağı hem de  sahte nüfus beyanından dolayı 895 TL. para cezasına çarptırılacağı belirtildi. Diğer yandan Bayırköy beldesinde AK Parti ve MHP’nin karşılıklı şikayetleri üzerine Jandarma ve Zabıtanın seçmen listelerinde ortaklaşa yaptığı kontrollerde, olmadığı halde listede yazılan seçmenlerin iptal edildiği öğrenildi.


Editör: TE Bilişim