Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında ilimizde bin 174 bisiklet dağıtımı yapıldı. Peroje kapsamında Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik, Bozüyük, Osmaneli, İnhisar ve Pazaryeri Belediyeleri, İl Müftülüğü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne bisiklet desteği sağlandı.

Türkiye sağlıklı beslenme ve hareketli hayat programı 2015-2018"  kapsamında toplumda fiziksel aktivitenin teşviki ve çevresel faktörlerin iyileştirilmesinde farkındalık sağlamak amacıyla bin 174 bisiklet dağıtımı gerçekleştirildi.  Edebali Stadyumu’nda gerçekleştirilen program protokol konuşmaları ile başladı. Vali Süleyman Elban, konuşmasında çağımızın en büyük problemlerinden birisinin obezite olduğuna dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları kapsamında 2 yıldır bisiklet dağıtımlarının gerçekleştiğini kaydeden Vali Elban, konuşmasında şunları aktardı:

“Ulaşımdaki gelişmeler, gıda miktarındaki artışlar ve gıdalardaki nitelik farklılaşması dolayısıyla insanlarda hem aktiviteler azalmaya başlamış teknolojik gelişme ile birlikte, hemde bu gıdaların artışından dolayıda yiyecek miktarı ve alınan kalori miktarının artışı ile birlikte ciddi anlamda hareket azalmasıyla beraber kalori fazlalığından kaynaklı kilo artışları da özellikle başta gelişmiş toplumlar olmak üzere dünyada sorun olmaya başlamış. Eskiden toplum olarak biz bir dirhem et, bin ayıp örter gibi deyimlerimiz olmasına rağmen malesef son yıllardaki gelişmelerle birlikte artık kilo bir sağlıksızlık nedeni hatta hastalık belirtisi olarak kabul edilmeye başlandı. Bunun neticesi olarak da önleyici sağlık hizmetleri kapsamında ilgili kurumlar ve Sağlık Bakanlığı aktivitenin arttırılması ve kilonun azaltılması ile ilgili çalışmalar başlatıldı. Yapılan bu çalışmaların bir bileşenide bu aktivitenin arttırılması kapsamında bisikletin kullanımının arttırılması.

Bu konuda biliyorsunuz sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıylada belediyelerimize bisiklet yollarının çoğaltılması ve standartlarının yükseltilmesi konusundada talimatlar verilmişti. Önceki yıl zatıalilerinin öncülüğünde bisiklet kampanyası başlatılmış ve ülkemizdeki bisiklet turnuvalarına bir fiil kendileride katılmıştı ki bunların hepsi bu aktivitenin öneminin altını çizmek için yapılan etkinliklerdi. dolayısıyla ilimizde de diğer illere paralel olarak 2 yıldan beri bu bisiklet dağıtım uygulaması yapılıyor, bin 174 bisikletin de bugün dağıtımı yapılacak. Muhtemelen bir kaç ay içerisinde ilave yine bisiklet dağıtımlarımız olacak. İnşallah bu dağıtılan bisikletler depolarda kalmaz, gençlerimizin ve tüm insanımızın aktivitesinin artmasında katkıda bulunur. daha sağlıklı gençlerin, daha sağlıklı nesillerimizin yetişmesine vesile olur diyorum ve bu bisikletlerin ilimize kazandırılmasında başta sağlık bakanlarımız olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

AK Parti Milletvekili Halil Eldemir, Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları hakkında bilgi vererek  eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na ve şu anki Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’a teşekkür etti. Eldemir, “Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de son yıllarda ciddi anlamda dönüşüm ve gelişim gösterdi. Bir taraftan hasta olan vatandaşlarımızın tedavisi,  hastanelerimizin tek çatı altında toplanması, bunun yanında da yeni sağlık yatırımlarıyla değişim ve dönüşüm devam edecek. Esas olan insanımızın, hemşehrilerimizin hasta olmadan hastalığa tedbir alması. İşte bu nedenle sağlık bakanlığımız son yıllarda bir taraftan obozite ile mücadele, diğer taraftan da fiziksel etkinliğin arttırılması noktasında projeler üretiyor. Ben bu vesile ile bu projenin mimarı olan Sağlık eski bakanımız Mehmet Müezzinoğlu'na ve şuanki Sağlık bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ beyefendiye tüm hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum ve bu organizasyonun ilimizde yapılmasına destek veren başta yerel yönetimlerimiz olmak üzere il müftülüğümüze, Üniversitemize ve bu organizasyonda emeği geçen halk sağlığı müdürlüğümüze ve personelinede tüm hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum. Hemşehrilerimize dağıtacağımız bisikletlerin kazasız, belasız sağlıklı günlerde kullanılması dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Bilecik Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr, Ömer Balcı, Sağlık Bakanlığı tarafından çocuk ve gençlere fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılarak sağlıklarının korunmasının amaçlandığına değindi. Türkiye sağlıklı beslenme ve hareketli hayat programı 2015-2018" projesi kapsamında detaylı bilgiler veren Balcı, şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı tarafından çocuk ve gençlere fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılarak sağlıklarının korunması, gelecekte sağlık sistemimiz üzerinde oluşabilecek potansiyel yükün azaltılması ve toplumda bisiklet kullanımının teşvik edilmesi amacıyla "Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” güncellenmiştir. Program dahilinde oluşturulan 2015-2018 Fiziksel aktiviteyi teşvik projesi” kapsamında bisiklet desteği sağlanması için 4 yıl içinde bir milyon adet bisiklet, farklı miktar ve zamanlarda temin edilecek olup hedef gruplar çocuklar, okullar, üniversiteler ve belediyeler olarak belirlenmiştir. Hareketsiz yaşam modem toplum için en önemli halk sağlığı problemi durumundadır. Teknolojik gelişmeler yaşamı kolaylaştırsa da uzun vadede hareketsiz bireylerin sayısını arttırmakta ve sağlığı olumsuz etkilemektedir.


Konuşmaların ardından Vali Elban, Milletvekili Eldemir ve Belediye Başkan Vekili Nihat Can ile beraberindekiler, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik ile Bozüyük, Osmaneli, İnhisar ve Pazaryeri Belediyeleri, İl Müftülüğü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Bilecik Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olmak üzere toplam bin 174 bisikletin dağıtımı gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilişim