Eskiden aile hekimliklerinden ücretsiz alınan işe giriş sağlık raporlarının hastanelerden ücret karşılığında alınmaya başlanması, işe girmek isteyen çok sayıda vatandaşımızı zor durumda bırakıyor. Durumu gazetemize ileten çok sayıda kişi duruma çözüm bulunmasını istiyor.

İşe girmek isteyenlerden akciğer filmi, kan testi, odyometri testi ve solunum fonksiyon testi gibi bazı tetkikler isteniyor. İşçi adaylarının sağlık durumlarını öğrenmek amacıyla istenen bu testler eskiden aile hekimliklerinden ücretsiz olarak alınabiliyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen bir kararla işe giriş sağlık raporu düzenleme yetkisi Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri ile Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere verildi ve ücrete tabi oldu. Bu kararla birlikte vatandaşların mağduriyetleri de başladı.

Gazetemizi arayarak mağduriyetlerini ileten bazı işçi adayları, Bilecik ve Bozüyük’teki fabrikalarda işe girmek için kendilerinden istenen sağlık raporlarını almak için hastaneye gittiklerine karşılarına 200 lirayı bulan faturaların çıkarıldığını söylüyorlar. Genel sağlık sigortası ve SGK güvencesi altında olan vatandaşlardan bu ücretlerin talep edilmesi ise “sigorta neye yarıyor?” sorusunu akıllara getiriyor.

Sorunu gazetemize ileten vatandaşlarımız muayene ücretlerini ödemekte zorluk çektiklerini belirtiyorlar. Bilecik’te fabrikada işe başlayacak olan bir okurumuz derdini şöyle anlatıyor: “Ben 1 yıldır işsizim. Her ay ‘genel sağlık sigortası’ adı altında kendi sigorta primimi ödüyorum. Nedenini sorduğumda sağlık güvencemin olacağını söylediler. Ama işe girmek için sağlık testi yaptırdığımda bu raporun da parasını istediler. Bu sigorta bu raporun bedelini ödemiyorsa o zaman primlerim neye yarıyor?” 

Bozüyük’te bir fabrikaya girmek için sağlık raporu alan ve mağdur olduğunu belirten bir diğer okurumuz ise Yakup Demir. Halihazırda bir işte çalıştığını belirten Demir, SGK’lı olduğunu, ancak sigortasının bu raporun bedelini ödemediğini, bu nedenle hastaneye yatış için 30,00TL, akciğer filmi için 96,00TL, kan testi için 49,00TL ve odyometri testi için 45,00TL ödediğini söylüyor. “Sigortalı olmamın ne anlamı kaldı? Bu testleri özel hastanede yaptıran arkadaşlarımız 50,00TL verdiler. Bizim suçumuz ne?” diye soran vatandaş durumu Bilecik BİMER’e de şikayet etmiş.

İşe girişlerde istenen sağlık raporlarının ücrete tabi olması, zaten işsiz olan vatandaşları zor durumda bırakıyor. Sorunun Bakanlık düzeyinde çözülmesi gerektiğinden yerel yönetimler vatandaşın derdine çare olamıyor. Bu durumda çözüm için tüketici derneklerinin harekete geçmesi ve sorunu sahiplenerek yasal yollara başvurmaları gerekiyor. Konuyu danıştığımız uzmanlar ise başka bir çözüm önerisi sunuyorlar.

Sağlık raporlarını verme yetkisine sahip olan kurumlardan olan Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB) İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile hayatımıza girdi. Artık tüm işletmeler bir OSGB ile çalışıyor. Vatandaşların mağduriyetlerinin önüne geçmek adına, işçi alımı yapacak işletmeler adayları bağlı oldukları OSGB’lere yönlendirebilirler ve sağlık raporunun ücretsiz olarak alınmasını sağlayabilirler. 

Editör: TE Bilişim