Cafer Elmas

MADSİAD Yönetim Kurulu üyesi aynı zamanda Turgut Özen Mermer Yönetim Kurulu Üyesi olan Özercan Özen, katıldığı televizyon programında mermer sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Rusya ile Türkiye arasındaki gerilimde mermer sektörünü değerlendiren Özen, Rusya’nın mermerde en çok Bilecik Beji’ni tercih ettiğini söyledi.

Bursa TV’de Arif Kurtulmuş’un sunduğu Sabahın Demi adlı programa katılan Turgut Özen Mermer Yönetim Kurulu Üyesi Özercan Özen, Bursa’da düzenlenen ‘Blok Mermer Fuarı’ ile ilgili bilgiler verdi.


‘Blok Mermer Fuarı’nın mermer sektörü açısında önemine değinen Özen, fuara 12 ülkeden 148 firmanın katıldığını belirtti. Mermer sektöründe Türkiye’nin dünya üzerinde önemli rezervi bulunduğunu aktaran Özen, İtalya ile Türkiye arasındaki rekabeti değerlendirdi. Özen, fuara katkı veren Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir ve Belediye Başkanı Selim Yağcı’ya teşekkür etmeyi de unutmadı.

Program sunucusu Arif Kurtulmuş’un sorusu üzerine Rusya ile Türkiye arasındaki siyasi gerilimin mermer sektörü üzerindeki etkilerini değerlendiren Özercan Özen, Rusya’nın Türkiye’den en çok Bilecik Beji ithal ettiğini söyledi. Bilecik Beji’nin soğuk hava şartlarına dayanıklı olmasından dolayı Rusların en çok tercih ettiği mermer olduğunun altını çizen Özen, sektör ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Bilecik büyük mermer rezervine sahip”

Bursa’da ve Bilecik’te çok büyük mermer rezervlerine sahibiz. Türkiye, dünyanın büyük mermer rezervine sahip bir ülkesi. Dünya mermerinin yüzde 40’ına sahip olduğu söyleniyor. Bu açıdan çok zengin kaynaklara sahip bir ülkeyiz. Ama bu kaynakları ne kadar işleyebiliyoruz? Kendimizi İtalya ile karşılaştırdığımız zaman mermer rezervinin yüzde 40’ı bizde ama İtalya reklamını iyi yapmış ve dünyaya kendini iyi tanıtmış. Bundan 20 yıl önce Türkiye’den mermer alıp İtalyan mermeri diye Amerika’ya sattılar. Yıllar sonra Türkiye mermer sektöründe atılıma geçti. Bugün dünyanın sayılı mermer ihracatçılarından biriyiz. Mermer ihracatı 2,5 Milyar Dolar’a yaklaşmıştır.


“İlk kez kapalı blok fuarı gerçekleştirildi”

Bu fuar dünyada ilk kez yapılıyor. Bir sürü mermer fuarı var ama kapalı alanda blok mermer sergilenen ilk fuar oldu. Fuar alanı çok geniş bir alan. Blok mermerler tırlarla getirildi. İçeriye de iş makinesi sokuldu. Burada çok ciddi bir emek var. Fuar yapım aşamasında çok zorlanıldı. İş makineleri ile bloklar indirilerek serildi. Fuar alanına 870 adet blok mermer sokuldu. 12 ülkede 148 katılımcı var. Çok geniş katılımlı bir mermer fuarımız oldu.

“Ruslar en çok Bilecik Beji’ni tercih ediyor”

Mermer sektöründe en büyük ihracatı yaptığımız ülke Çin’dir. Çin bizden hammadde alıyor. İşleyerek kendi iç pazarında değerlendiriyor. Çin ile olan ihracatımız yaklaşık 1,5 Milyar Dolar seviyelerinde. Rusya ile talihsiz bir olay yaşandı. Bu işin ticaret boyutuna gelirsek Rusya ile 25 Milyar Dolarlık bir ithalatımız var Türkiye olarak. Rusya ile nasıl kötü olabiliriz? Rusya’ya tabiki de mahkum değiliz ama onlarda bize satıyorlar. Rusya bizi gözden çıkarabilir mi? Rusya’da mevsimsel şartlardan dolayı mermer sektörü yok. Rusya en çok Bilecik mermerini alıyor. Bilecik Beji alıyorlar bizden. Bilecik mermerinin soğuk havalara karşı dayanıklılığı, dış cephede kullanılması, sağlamlığı sayesinde Rusya’nın şartlarına dayanan tek mermer Bilecik mermeridir. Onlarda bu yüzden Bilecik’ten çok büyük alım yaparlar.


“Hangi mermer türü popüler?”

Bilecik Beji çok yaygın olarak kullanılıyor. Mermerde de bir moda bulunuyor. Bundan 20 yıl önce bütün ihracatımız beyaz mermerdi. Daha sonra bu beje kaydı. Beş yıl önce yine Bilecik’ten çıkan sofita dediğimiz damarlı mermer moda oldu. Bu aralar açık renkli taşlara büyük talep var. Moda devlerinin çizgilerine bakarsanız gri renkler daha çok tercih ediliyor.

“Türk Mermeri nasıl marka olur?”

Türk mermerini markalaştırmada ilk başta üretici adımı var. Üreticinin dürüst, güvenli olması lazım. İhracatçının müşterisini kollaması lazım. Daha sonra fuarlar, yurtdışı gezileri yapılması lazım. Devlet büyükleri gezilerinde bizi de götürmeli bizim de bu konuda pasif olmamamız, fuarlarda kendimizi çok iyi tanıtmamız lazım.” 

Editör: TE Bilişim