Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında ‘Başarıya Engel Yoktur’ konulu bir panel düzenledi. Konuşmacı olarak Bilecik Belediyesi Eğitim Uzmanı Sema İnci, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden Sosyal Çalışmacı Zeynep Acar, Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Yüzel Uğurlu, Bilecik Engelsiz Yarınlar Derneği (BİEYDER) Başkanı Aslıhan Volkan ve Bilecikspor Kulübü Başkanı Aydın Avcı’nın katıldığı paneli Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Taş ve Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Melek Mızrak Subaşı da takip etti. 

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Taş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün önemine vurgu yaptığı konuşmasında, bu günün amacının, yılın geri kalan günlerini aynı bilinç ve idrakle geçirmek olduğunu söyledi. BŞEÜ’nün 17 bin öğrencisi ve binin üzerinde çalışanı ile 18 bin kişiyi aşan büyük bir kurum hâline geldiğini ifade eden Rektör Taş, Üniversitede güncel rakamlarla 8 işitme, 20 ortopedik, 15 görme, 3 dil ve konuşma bozukluğu, 19 süreğen hastalıklar olmak üzere toplam 65 engelli öğrenci bulunduğunu söyledi. Üniversitenin bu konuya ciddi bir hassasiyetle eğildiğinin altını çizen Rektör Taş, gerek ilgili kurum ve kuruluşlarla gerçekleştirilen ortaklıklar, gerek Üniversite bünyesinde hayata geçirilen sosyal sorumluluk projeleri ile önemli çalışmalara imza atıldığını belirtti. 3 yıl önce Engelli Öğrenciler Birim Koordinatörlüğünü kurduklarını hatırlatan Rektör Taş, tüm öğrencilerin eşit eğitim haklarından faydalanabilmesi için mekânsal erişime yönelik düzenlemeler yapıldığını ve bu iyileştirmelerin sonucunda 2018 yılında Osmaneli MYO’ya, 2019 yılında ise Rektörlük, Kütüphane, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Pazaryeri ve Söğüt MYO binaları olmak üzere 5 farklı birime Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Turuncu Bayrak ödülü verildiğini ifade etti. “Birimizin, birkaçımızın bu bilinçte, bu düşüncede olması yetmez, toplum olarak ancak ortak bilinçlenmeyle ve idrakle engelleri kaldırabiliriz. İnanın biz toplum olarak tamamen bilinçlenip engel olmadığımızda onlar için de hiçbir engel kalmayacak. Unutmayın ki, her sağlıklı birey, yarının engelli adayıdır. Bu bilinci yılın her günü kendimizde taşıyabilirsek engelli birey kalmamış demektir.” diyen Rektör Taş, panelin gerçekleşmesine katkı veren tüm kurumlara, STK’lara ve panelde yer alan konuşmacılara teşekkür etti.

Panelde konuşan Bilecik Belediyesi Eğitim Uzmanı Sema İnci, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün öneminde bahsettiği konuşmasında, toplumsal farkındalık seviyesinin artması için engellilerinin toplumun içinde daha fazla yer alması gerektiğini söyledi ve bu amaçla farkındalık yaratacak etkinliklerin planlanması önemine vurgu yaptı. Panelin konuşmacılarından Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Yüzel Uğurlu, bir görme engelli olarak gerek iş hayatında gerekse sosyal hayatta karşılaştığı zorlukları dinleyicilerle paylaştı. Kişilerin engellerinin toplum içinde var olmalarına ve sorumluluk almalarına engel olmadığını ifade eden Uğurlu, herkese engelli bireylerle doğrudan iletişim halinde olmalarını tavsiye etti. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden Sosyal Çalışmacı Zeynep Acar, kurumum engellilere yönelik faaliyetlerinden bahsettiği konuşmasında, Belediyelerle ortaklaşa yürüttükleri çalışmalarla ilgili örnekler verdi. Konferansın konuşmacılarından Bilecikspor Başkanı Aydın Avcı, kulüp olarak engelli bireylere yönelik girişimlere başladıklarını ve bu kapsamda Bilecik’te bir ilk olarak golbol (goallball) takımı kurma hazırlığında olduklarını söyledi. Engellilere de seslenen Avcı, kendilerini toplumdan soyutlamamalarını, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere aktif olarak katılmalarını istedi ve spor yapmak isteyen görme engellileri Bilecikspor golbol takımına katılmaya davet etti.  Panelin son konuşmacısı olan BİEYDER Başkanı Aslıhan Volkan, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesine ve özellikle özel gereksinimliler konusunda büyük hassasiyet gösteren Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş’a teşekkür etti. Üniversitenin fiziki şartlarının geldiği noktanın tüm kamu kurumlarına örnek olması gereken bir seviyeye yükseldiğini ifade eden Volkan, bir engelli annesi olarak kampüs içinde kendilerini evdeki kadar rahat hissettiklerini söyledi. 

İİBF konferans salonunda gerçekleştirilen panelin sonunda konuşmacılara Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Panel, günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim