Şeyh Edebali Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı “Diophantine Denklemlerde Modular Metotlar Üzerine Temel Çalıştay”, dün üniversite konferans salonunda yapılan açılış töreniyle başladı. Fen Edebiyat Fakültesi tarafından organize edilen uluslar arası çalıştaya İngiltere, Kanada, Hollanda, Yunanistan ve Japonya gibi pek çok ülkeden biliminsanları katılıyor.


Çalıştayın açılışında konuşma yapan Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, matematiğin varlık ve kainatın dili olduğunu söyledi. Özcan söyle konuştu: 

“Kıymetli arkadaşlar hepinize hoş geldiniz diyorum. Söylenmesi gereken hemen her şeyi hocalarımız söyledi. Matematik, galiba bizim toplumda biraz soyut bir kavram olarak biraz da ürkütücü bir alan olarak hep çekimser durulan bir yer. Hele benim gibi bir Sosyal Bilimciyseniz iyice de böyle ama benim başta buradaki matematikçi hocalarımızdan öğrendiğim kadarıyla aslında hayatın anlamı, varlığın dili, kâinatın dili ve insanın onsuz yaşayamayacağı bir alan. Belki kendinizi ifade ettiğiniz semboller çok soyut ve ruhsuz göründüğü için öyle bir izlenim de edinmiş olabilirim ama insanoğlunu diğer varlıklardan ayıran en temel alan. Bu itibarla sizin yaptığınız işi, mesleğinizi biz üniversite olarak çok önemsiyoruz ve yapabileceğimiz, verebileceğimiz her türlü desteği vermeye gayret ediyoruz. Siz de bunun karşılığını, işin doğrusu, veriyorsunuz. Birkaç ay önce burada ulusal bir kongre yaptık; sonra iki hafta önce Avusturya’da uluslar arası bir kongre yaptık. Ben bütün arkadaşlarımla gurur duydum ve bu artarak da devam edecek. Bu çalıştay, türlü akademik bir çalıştay bu yüzden kendi aramızda kendi dilinizle konuşacaksınız. Biz de verilmesi gereken bütün desteği vermeye gayret edeceğiz.


Çalıştaya katılan yabancı konuklara da seslenen Özcan şunları söyledi: “Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen saygıdeğer konuklarımız, sizleri burada, bu tarihi şehirde ağırlamaktan ötürü şeref duyuyoruz.  Burası, en büyük medeniyetlerden biri olan Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu yerdir. Burada geçireceğiniz zamandan keyif alacağınızı umut ediyorum. Sadece bu çalıştay boyunca değil, bundan sonra da sizler bizim çalışma arkadaşlarımız olacaksınız. Nerede olursanız olun, hangi konuyla ilgili olursa olsun,  bize başvurmaktan lütfen çekinmeyin. Hepinize başarılar diliyorum ve burada olduğunuz için tekrar teşekkür ediyorum.”


Kongre salonunda gerçekleşen açılış seremonisinin ardından Fen Edebiyat Fakültesine geçildi ve çalıştayın ilk günü başladı. Şeyh Edebali Üniversitesi Matematik Bölümü Kurucusu Prof. Dr. Hilmi Hacıosmanoğlu’nun Onur Kurulu Başkanlığını yaptığı çalıştay 4 gün serecek ve Prof. Michael A. Bennett (British Columbia Üniversitesi, Kanada), As. Prof. Sander R. Dahmen (VU Amsterdam Üniversitesi, Hollanda), Prof. Samir Siksek (Warwick Üniversitesi, İngiltere), Prof. Nikos Tzanakis (University of Crete, Yunanistan), Erhan Güler (ODTÜ, Kuzey Kıbrıs), Kazım Büyükboduk (Koç Üniversitesi), Gkhan Soydan (Uludağ Üniversitesi), Ercan Altınışık (Gazi Üniversitesi) ve Burak Yıldız (ODTÜ) konuyla ilgili bilgilerini katılımcılarla paylaşacaklar.


Çalıştayın Düzenleme Kurulu şu isimlerden oluşuyor: Özge Çelik (Balıkesir Üniversitesi), Sebahattin İkikardeş (Balıkesir Üniversitesi), İlker İnam (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi) (Başkan), Osman Zeki Okuyucu (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi), Sıddıka Özkaldı Karakuş (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi), Murat Tosun (Sakarya Üniversitesi), Serpil Türkyılmaz (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi), Kayahan Ümit Sarp (Balıkesir Üniversitesi), Figen Uysal (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi)


Çalıştayla ilgili olarak Düzenleme Kurulu adına açıklama yapan İlker İnan şunları söyledi: “Diophantine denklemleri uzun yıllardır popülerliğini kaybetmeyen bir konudur. Ülkemizde bu konuya ilgi duyan ve bu denklemler üzerine çalışan birçok bilim insanı bulunmaktadır. Denklemlerin çözümünde yeni metotlar bulmak ve var olan metotları etkin olarak kullanmak araştırmaların temel amacıdır. Bu metotlardan birisi “Modüler metot” olup, derin bir teoriyi barındırmaktadır. Çalıştayın temel amacı konuya ilgi duyan deneyimli matematikçilerin, genç araştırmacıların ve özellikle doktora öğrencilerinin yeni bir metotu oldukça elementer bir düzeyden başlayarak öğrenmesidir. Bu nedenle etkinliğin ismi “Temel çalıştay” şeklindedir. Davetli konuşmacıların dört gün boyunca vereceği seri konuşmaların yanı sıra çalıştay katılımcılarının Diophantine denklemleriyle ilgili yapabilecekleri konuşmalar adına programda belirli sayıda yer ayrılmıştır. Bu vesile ile ulusal/uluslararası bilimsel işbirliğinin sağlanması amaçlanmaktadır.” 

Konuklar Çarşamba günü öğleden sonra Edebali Türbesi ve Söğüt ziyaret edecekler. Ardından Bozüyük Türbin Mesire Yerine gidecek olan katılımcılar, hava koşullarının uygun olması halinde Karasu deresi boyunca doğa yürüyüşü gerçekleştirecekler. Sosyal program, Bozüyük Karafırın Restaurant'ta verilecek akşam yemeğiyle sona erecek.

 

Editör: TE Bilişim