Daha önce hakkında çıkan bir haber için gazetemizden şikayetçi olan ve bu talebi Mahkeme tarafından kabul edilmeyen İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bektaş Uçkun’a, bu kez de “Kovuşturmaya Yer Yok” başlıklı haberimize istediği tekzip talebi ve yayın yasağı için ret kararı verildi.

Bektaş Uçkun hakkında gazetemizde yayımlanan “Siyaseten Kollanıyor mu?” başlıklı haberde, ‘şahsın geçirdiği bir soruşturmada ceza aldığı, ancak bu cezaların geciktirildiği iddialarına yer verilmiş ve Uçkun, kamuoyunda geniş yankı uyandıran bu haber hakkında gazetemizden şikayetçi olmuştu.

Uçkun’un bu talebine karşılık Bilecik Sulh Ceza Hakimliği açık bir şekilde “Basın özgürdür” demiş ve davada “kovuşturmaya yer olmadığı” kararını vermişti.

Mahkemenin bu örnek kararını “Kovuşturmaya Yer Yok” manşetiyle sayfalarımıza ve yarin11.com internet sitemize taşımamızın ardından Uçkun, bir kez daha Mahkemenin yolunu tuttu.

Verilen kararları içine sindiremeyen ve ısrarla tekzip talebinde bulunarak yayın yasağı isteyen Bektaş Uçkun’a Mahkemeden bir kez daha ders niteliğinde bir cevap geldi.

Bilecik Sulh Ceza Hakimliği Uçkun’un tekzip talebine ret cevabı verirken, gerekçesinde çok önemli ifadelere yer verdi.

Mahkeme; basının görevinin halkı aydınlatmak olduğunu, bu görevi nedeniyle Anayasa’da ve Basın Kanunu’nda basın mensuplarına ayrıcalıklı bir konum tanındığı, haberin gerçek olması, kamu yararı bulunması, toplumu ilgilendirmesi, güncel olması ve konunun doğru ifade edilmesi halinde ve haberde bahsi geçen kişilerin kişilik haklarına bir saldırı olmaması durumunda, basının özgür bir şekilde bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarına sahip olduğunu ifade etti.

Uçkun’un talebine karşılık verilen hükümde; “5651 Sayılı Yasa’da talebe ilişkin hüküm bulunmaması nedeniyle REDDİNE” ifadesi yer aldı. 

Editör: TE Bilişim