Cafer Elmas

       Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Genel Meclisi Üyeleri bir basın açıklaması düzenleyerek, Bilecik 2. Organize Sanayi Bölgesi müteşebbis heyeti ve yatırımcı firmalar arasında devam eden yönetim devri tartışmasına dahil oldu.

       Açıklamayı yapan MHP İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Yılmaz, 2. OSB yönetimine sert yüklendi ve “Bir rant varsa bizler de bilelim. Ama siz sadakayı saraydan dışarı çıkartmazsınız. Aranızda pay mı ediyorsunuz?” diye sordu.

       Hatırlanacağı üzere gazetemiz konuyu gündeme getirmiş, yatırımcı firmalarla mevcut yönetimin mahkemelik olduğunu haber yapmıştı. Gazetemizde çıkan haber sonrası konuyu araştıran MHP’li İl Genel Meclis Üyeleri, Bakanlığın genel kurul kararı vermesinin ardından müteşebbis heyetin 2. OSB’ye 34 yeni parsel eklediğini belirterek “Yeni ilave üretilen parseller şu anki müteşebbis heyetinin elinden yetkinin gücün rantın alınmaması için mi yapılıyor? OSB’nin yıllık aidatları kimlere verildi veya nerelere harcandı? Bazı İl Genel Meclis üyeleri OSB yönetiminden kazanç mı sağlıyor?” gibi çok çarpıcı sorular sordular.

       Organize Sanayi Bölgelerindeki doluluk oranının metrekare üzerinden değil, parsel sayısı üzerinden hesaplandığının altını çizen Yılmaz, Bakanlığın genel kurul kararı almasının ardından 2. OSB’ye eklenen 34 parselin toplamda 2 fabrikalık bir alandan ibaret olduğunu harita üzerinde gösterdi. Yapılan bu açıklamaların ardından Bilecik Valiliği, İl Özel İdaresi ve 2. OSB yönetiminden konuyla ilgili yapılacak açıklama kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.

       MHP İl Başkanlığı’nda yapılan basın açıklamasına İl Başkanı Ahmet Gürses, Merkez İlçe Başkanı Mustafa Aydemir ve İl Genel Meclis Üyeleri katılırken, yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

       "2.OSB’DE NELER OLUYOR?

       Bilecik 2. Sanayi Bölgesi 1993 yılında kurulmuştur. 2.OSB’de bulunan yatırımcılar OSB Kanununun 25. Maddesine istinaden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bir yazı göndererek 3’te 2 çoğunluğun çalışma ruhsatı aldıklarından dolayı müteşebbis heyetinin kongre kararı alarak yönetimin kendilerine verilmesini talep etmişlerdir.

       İlgili Bakanlık 28.08.2014 tarihinde 2. Organize Sanayi Müdürlüğüne bir yazı göndererek arsaların yapılan inceleme neticesinde 3’te 2 oranının dolduğundan dolayı müteşebbis heyetinin sonlanacağı ve genel kurula gidilip ilgili sanayicilere yönetimin devrinin yapılmasını yasa gereği talep etmiştir.

       Akabinde Sanayi Bakanlığı ilgili sanayicilere 29.08.2014 tarihinde cevaben genel kurulun yapılmasını istemiştir. Yine ilgili Bakanlık 04.09.2014 tarihinde Bilim Sanayi Müdürlüğüne bir yazı göndererek genel kurul sürecinin başladığını, bahsi geçen firmalara da bilgi verildiğini, Teknoloji Müdürlüğünün takip etmesi amacı ile ilgili yazıyı göndermiştir.

       Buna mukabil Bilecik Valiliği ve İl Özel İdaresi Sanayi Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğüne bir yazı göndererek 34 yeni parsel ürettiklerini bu nedenle 3’te 2 çoğunluğunun dolmadığını beyan etmişlerdir.

       Değerli Basın Mensupları; tarihlere özellikle dikkat ediniz. 28.08.2014 tarihinde bakanlık genel kurula gidiniz dediği halde Valilik ve Özel idare “Biz 34 arsa daha ürettik. Dolayısıyla 3’te 2 oranına ulaşılmamıştır” diyerek genel kurul yapılmasına gerek olmadığı görüşünü bakanlığa bildirmiştir.

       Sanayi Bakanlığı 24.12.2014 tarihli yazısında 28.08.2014’te verilen cevabın aynısıyla cevap vererek sizlerin ilave olarak ürettiğiniz 34 parsel genel kurul kararı alındıktan sora ilave edildiğinden genel kurul süreci başladığından tekrar genel kurul kararı vermiştir.

       Değerli basın mensubu arkadaşlar; buraya kadar yapılan yazışmalardan sanayici arkadaşlar genel kurul için bir netice alamadıklarından hukuki yollara başvurmak zorunda kalmışlardır. 2. OSB yatırımcıları bu defa da genel kurulun yapılması için Bilecik Asliye Hukuk mahkemesi Hakimliğine (Ticaret Mahkemesi sıfatı ile) dava açmışlardır. Mahkeme hem Sanayi Bakanlığından, hem de 2. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünden gerekli evrakları talep etmiş olup ilgili Bakanlık evrakları mahkemeye gönderdiği halde 2. OSB Müdürlüğü defalarca istenmesine rağmen ilgili evrakları mahkemeye teslim etmemiştir.

       1- 28.08.2014 tarihli ilgili bakanlığın genel kurul yapın dediği halde neden yapılmamıştır?

       2-  Mahkemenin 2.OSB’den istediği evraklar neden mahkemeye intikal ettirilmemiştir.

       3-  Yeni ilave üretilen parseller şu anki müteşebbis heyetinin elinden yetkinin gücün rantın alınmaması için mi yapılıyor?

       4- Yapılan parseller küçük olduğundan buralara ancak torna kaynak atölyeleri yapılmak için mi parselasyon yapılıyor? Yoksa buralara küçük sanayi sitesi kurmak istiyorsunuz.  (Haritada görüldüğü gibi)

       5-  Maden böyle ilave edilecek parseller vardı da neden daha önce ilaveler yapılmadı da ilgili bakanlığın genel kurula gidin dedikten sonra yapıldı?

       6-  Muhalefet il genel meclis üyelerinin müteşebbis heyetlerine almayarak bizlerden neyi saklıyorsunuz? Bir rant varsa bizlerde bilelim. Ama siz sadakayı saraydan dışarı çıkartmazsınız. Aranızda pay mı ediyorsunuz?

       7-  Organize sanayi bölgesinde olan hareketlerden muhalefetin haberi olmayacaksa ilave parselasyon kararını neden il genel meclisine getiriyorsunuz? Kendi aranızda halledemediniz mi?

       8-  Çok iyi hatırlıyorum geçen ayki toplantıda alelacele 2.OSB için parselasyon kararını meclisten geçirdiniz. “Bunun aciliyeti var” dediniz, biz de zannettik ki yeni yatırımcılar kapıda yatırım yapmak için sıra bekliyor. Bu yapılan da 2.OSB’yi 3’te 2 çoğunluğa ulaştırmamak için miydi?

       9- 2.OSB’deki yatırımcılardan yıllık tahsil edilen paralar nerelere, kimlere verildi veya harcandı?

       10- Muhalefetsiz iktidar olamaz ama sizler 13 yıldır muhalefetten hiç kimseyi almayarak bu işlerin böyle devam etmesi yönünde ilaveten parseller üreterek, “kaç yıl giderse kardır” diyerek böyle devam etmesini mi istiyorsunuz?

       11- Hiç OSB’si olmayan ilçelerin il genel meclisi üyelerinizi OSB’si olan yerlerin müteşebbis heyetlerine kaydırarak bu arkadaşlara da küçükte olsa maddi kaynak mı sağlıyorsunuz?

       12- Bu müteşebbis heyetlerinde bulunan bazı arkadaşların Bilecik 2. OSB de bulunan fabrikaların ne yolunu ne de ismini bilirler. Nerede ne üretim yaptıklarını bilirler mi?

       Başta Sayın Valimiz olmak üzere konu ile ilgili bürokrat ve seçilmişleri bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Editör: TE Bilişim