Millî Eğitim Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında “Maden Teknolojisi Alanında Meslekî Eğitim İşbirliği Protokolü” imzalandı.

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından atılan imza töreninde mesleki ve teknik eğitimin daha nitelikli hale getirilmesi amacıyla Bilecik’inde içinde bulunduğu 12 ilde maden teknolojisi alanı açılacak.

“Nitelikli mesleki eğitimin şart”

Bakan Yılmaz, MEB Başöğretmen Salonu´nda gerçekleştirilen protokol imza töreninde konuya ilişkin yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak mesleki ve teknik eğitimi, sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsuru olarak gördüklerini söyledi. Mesleki eğitimin ihmal edilmesi halinde kalkınmanın sürdürülebilirliğinin mümkün olmadığını vurgulayan Yılmaz, nitelikli mesleki eğitimin şart olduğunun altını çizdi.

Bu amaçla, gerçekleştirilen protokol kapsamında açılacak okulların derslik, atölye ve laboratuvar ihtiyaçlarının karşılanacağını belirten Yılmaz, şunları kaydetti: “Alan öğretmenlerine sektörde işbaşı eğitimi verilecek. Yine alanda öğrenim gören öğrencilere, işletmelerde beceri eğitimi ve staj imkanı sağlanacak. Protokol kapsamındaki okullarda, sektör çalışanlarına meslek geliştirme ve uyum kursları açılacak.

“12 okulda maden teknolojisi alanı açacağız”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise, Enerji Bakanlığında göreve geldiği ilk günden beri inşa etmeye çalıştıkları stratejinin saç ayaklarından biri olan eğitim alanında önemli bir adım attıklarını söyledi. Millî Enerji ve Maden Politikası içerisinde, özellikle madencilik alanında Türkiye´nin önümüzdeki dönem hedeflediği büyük sıçramayı gerçekleştirmesi için atması gereken adımlardan birinin eğitim olduğunu vurgulayan Albayrak, “Madencilik sektörü yılda ortalama 11 milyar dolar ithalat gerçekleştiriyor. Yeraltı kaynaklarımızın çok daha fazla ve verimli bir şekilde hayata geçmesi, reel ekonomiye kazandırılması ama bunu ete kemiğe büründürürken, en önemli ihtiyacımız olan noktaların başında gelen insan kaynağının, en doğru, liyakatlı, donanımlı şekilde sektöre kazandırılmasıdır.” diye konuştu.

Bakan Albayrak, bu ihtiyacın karşılanabilmesi için okulların devreye alınması gerektiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çünkü, yerlileşme diyoruz, kendi kaynaklarımız diyoruz, kendi sahip olduğumuz değerlerin çok daha fazla ve etkin kullanılmasından bahsediyorsak eğer, bunun ilk adımlarından birisi olan bugün, 11 ilimizde( Ankara, Artvin, Bilecik, Eskişehir, Kahramanmaraş, Kütahya, Manisa, Mardin, Muğla, Tekirdağ ve Zonguldak ), ki illerimizden birisine pozitif ayrımcılık yaparak o ilimizde(Sivas) iki tane olmak üzere, toplamla 12 okulda maden teknolojisi alanı açalım dedik inşallah ama bu başlangıç. Seneye inşallah, bunun sayısını daha da arttıralım. Sadece bu 11 ilde değil, inşallah bu noktada biz maddi manevi, Milli Eğitim Bakanlığı özelindeki devlet okullarımızın, özellikle Bakanlığımız nezdinde ortaya koyulacak destekle, laboratuvarlar, teknik ekipmanlar, modern anlamda ihtiyaç olan ekipmanların sağlanacağı şekilde çok donanımlı okullar ortaya koymamız lazım.”

İmzalanan protokole göre, sektörün ihtiyaç analizi yapılacak, ihtiyaç ve beklentilerine uygun olarak mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için farkındalık faaliyetleri düzenlenecek, bu alanda eğitim veren okullar açılacak.

Ayrıca, alan öğretmenlerine sektörde işbaşı eğitimleri verilecek ve açılacak okulların derslik, atölye ve laboratuvar ihtiyaçları karşılanacak. Alanda öğrenim gören öğrencilere, teknik gezi, beceri eğitimi ve staj imkanları sağlanacak.

Protokol kapsamındaki okullarda, sektör çalışanlarına meslek, geliştirme ve uyum kursları açılacak. Alana yönelik öğretim programları hazırlanacak, güncellenecek ve gerekli öğretim materyalleri temin edilecek.

Editör: TE Bilişim