Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz,  Tarım Kredi Marketlerin 2021 yılı sonunda et satmaya başlayacağını belirtti ve büyük marketlerde kasap reyonu,küçük marketlerde ise işlenmiş paketlenmiş ürünlerin olacağını söyledi.

Tüketicinin et konusunda ciddi bir güven problemi olduğunu ifade eden Poyraz, marketlerde görsel sistemler kurularak etin hangi  şartlarda nasıl üretildiğine ilişkin görüntüleme yapılacağını bu sayede tüketicinin güvenini sağlayacaklarını belirtti.

“BİZİM AMACIMIZ EŞİT DEĞER OLUŞTURMAK”

Poyraz, Bilecik’te ki 515. Tarım Kredi Market açılışına katıldı. Genel Müdür Poyraz Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinde satışa sunulacak olan etlerle ilgili yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Geçtiğimiz yıl sonu itibariyle bir hayvancılık şirketimiz var. Hayvancılık şirketinin altında bir şirket olarak  yapılandırdık. Biz daha önce  faaliyet gösteren ama atıl halde olan  tesisi de  satın aldık, devraldık. Şu anda  yenileme  yatırımlarını başlattık, devam ettik ve inşallah hedefimizde  Kasım  ayı itibariyle bu yatırımları tamamlamak. Kasım ayı sonu itibariyle de  üretime geçmek.  Burada tabi biz sadece üretim entegre tesisi olarak bakmıyoruz olaya, çünkü bir tarafta da biliyorsunuz hayvan yetiştiricilerimiz var.   Biz bunlarla sözleşmeli yetiştiricilik  yaparak aslında bir taraftan kendi şirketimiz olan Tarex Hayvancılık şirketiyle damızlık hayvanları yetiştiriciye vereceğiz ve alım garantili bir şekilde vereceğiz. İnşallah onlar besi hayvanlarını yetiştirdikten sonrada tekrar onları alıp kendi tesisimizde işleteceğiz öncelikle kendi mağazalarımız ve sadece burada değil tüm Türkiye’de ki  diğer perakende zincirinde de  ürünlerimizi inşallah tüketici ile buluşturacağız. Öncelikle büyükbaştan başlayacağız. Ama sonraki sistem oturdukça  küçük başa  doğru ulaştıracağız.  Tabi şunu yapmak istiyoruz et ürünleri ile ilgili olarak, vatandaşımızın  ciddi bir güven  problemi var.  Aldığı ürüne güvenmek istiyor. Biz özellikle büyük mağazalarımızdan başlamak üzere orada anlık  görüntülerle yani tesisle mağaza  arasında ki o farkı ortadan kaldıracağız. Görsel olarak oraya kuracağımız sistemle tüketicimiz raftaki veya dolaptaki ürüne el uzattığı anda aslında   hangi ortamda üretildiğini  inşallah  orada anlık görme imkanına sahip olacak. 

Bizim amacımız zaten piyasa regülasyonu.  Biz burada maliyet hesabı yaptıktan sonra maliyetin üzerine çok  yüksek  karlar koymuyoruz yani şirketin kendi ticari faaliyetlerini devam ettirebilecek rakamla  bu işi götürmeye çalışıyoruz. Bizim amacımız  bu  arada eşit değer oluşturmak yani piyasada karla ilgili bir şişkinlik varsa o şişkinliğin alınması.  Bizi şöyle yorumluyorlar “ en ucuz ürünü biz vereceğiz” hayır.  Biz piyasada  fiyat belirleyiciyiz. Biz eşit değer oluşturuyoruz. Yani aslında dünyada tüm kooperatiflerin fonksiyonu budur.  Ürünle ilgili bir fiyat belirlersiniz o piyasadaki diğer aktörlerde  piyasadaki rekabet şartlarında  bu fiyata yakın fiyatlarla malları satmaya çalışırlar.  Yani  bazen bizim altımıza inerler bazen  üstümüzde kalırlar.  Önemli olan orada  aşırı oluşan bir kar varsa o karın  kooperatifler vasıtasıyla  dengelenmesi  meselesidir burada.

Biz şu anda sadece kendi şirketimiz değil şu anda pek çok yetiştiricilerle, onların  kooperatif yapılanmalarıyla  bu işbirliğimizi geliştireceğiz önümüzdeki dönemde.  Onlara da sözleşmeli üretim yaptırıp onların yetiştirdiği besi  hayvanlarını alıp  işleme ve pazara taşıma  noktasında alternatif bir kanal oluşturacağız.

İşlenmiş olarak bütün mağazalarımızda ürün olacak ama büyük mağazalarımızda  kasap reyonlarımız olacak.  Ama  küçük yerlerde takdir edersiniz ki yani  bunların her birisi maliyet olduğu için işlenmiş ve paketlenmiş ürün halinde bunları  tüketicimize ulaştıracağız.”

Editör: TE Bilişim