Cafer Elmas

İlimizin en büyük fabrikalarından olan dünya markası Porland Porselen, önceki gün Kosova’dan gelen misafirlerini ağırladı. Kosova’ya da Porland fabrikasının kurulmasını isteyen Suhareka Belediye Başkanı Salih Aslanay (Sali Asllanaj), beraberindeki heyetle birlikte ilimize gelerek Porland fabrikasında incelemelerde bulundu. İki ülke arasındaki bağın güçlendirilmesi ve ticaretin geliştirilmesi adına önem taşıyan ziyarete il protokolü de ilgi gösterirken, heyetle protokol arasında sıcak ve samimi diyaloglar yaşandı.


Geçen ay Porland Porselen yetkililerinin Kosova’ya yaptığı ziyaret sonrası bir iade-i ziyaret gerçekleştiren Prizren’e bağlı Suhareka Belediye Başkanı Salih Aslanay, meclis başkanı ve belediyenin ileri gelen kadrolarından oluşan 15 kişilik bir heyetle önceki gün ilimize geldi. Porland Porselen’in sahibi Süleyman Pamukçu ve Lojistik Planlama Grup müdürü Murat Pamukçu, Suhareka Belediye Başkanı Salih Aslanay ve beraberindeki heyete fabrikayı gezdirerek üretim aşamaları hakkında bilgi verdi.


Fabrikasının 30’dan fazla ülkeye ihracat yaptığını ve 1500 kişiye istihdam sağladığını söyleyen Süleyman Pamukçu, İngiltere’de pazar paylarının %7 olduğunu ifade etti. Tasarım, kalıp, döküm, fırın, dekor, modelhane gibi departmanları gezen kafile, Ar-Ge laboratuarında ürünlerin dayanıklılığını test etme şansı buldu. Standardın kat kat üzerinde şiddete maruz kalan porselen tabağın sağlam kalması sonrasında, heyet şaşkınlıklarını gizleyemedi. Başkan Aslanay’ın “Tabaklar kırılmıyorsa yenisini nasıl satacaksınız?” şeklindeki esprisine Süleyman Pamukçu “Biz kaliteli üretimi tercih ediyoruz” ifadesiyle cevap verdi.



Kosova, 2008’de bağımsızlığını ilan etmesinin ardından yabancı yatırımcıyı ülkeye çekmek için çalışmalar yapıyor. Ülke, Avrupa Birliği'nden aldığı desteklerle yabancı yatırımcılar için bir cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. Avrupa’daki konumu ve ucuz işgücü sunması nedeniyle girişimcilerin ilgisini çeken Kosova, tarihsel bağlarımız nedeniyle Türk girişimciye de sıcak bakıyor. 



Fabrika ve showroom gezisinin ardından Kosovalı misafirler onuruna akşam yemeği verildi. Yemeğe Vali Ahmet Hamdi Nayir, Tuğgeneral Halis Zafer KOÇ, Belediye Başkanı Selim Yağcı ve Rektör Prof. Dr. Azmi Özcan da katıldı. Yemekte kısa bir teşekkür konuşması yapan Süleyman Pamukçu, şunları söyledi:

“Kosovalı kardeşlerimizi burada ağırlamaktan büyük bir sevinç ve mutluluk duyuyoruz. Her şey diyaloglarla başlar. Tahmin ediyorum ilk diyalogu biz Kosova’da yaptık. İkinci diyalogu onlar yapıyorlar. Umarım bu diyaloglar ile aramızdaki ekonomik, ticari ilişki ve dostluklarımız ilelebet devam eder.”



Suhareka Belediye Başkanı Salih Aslanay ise yaptığı konuşmada, Porland fabrikasının çalışma sisteminden ve tanıtım gezisinden çok memnun olduklarını belirterek, bir Porland fabrikasını da Kosova’da kendi belediyelerinde görmek istediklerini söyledi. Her şeyin dileyerek başladığını ifade eden Aslanay, Türk askeriyle 15 yıldır işbirliği içinde olduklarını, bu işbirliğini üniversite kapsamında da sürdürmek istediklerini belirtti.


Vali Ahmet Hamdi Nayir yaptığı konuşmada dost ve kardeş ülke Kosova’dan gelen heyeti ilimizde görmekten mutluluk duyduklarını söyledi. 3 yıl önce yaptığı Kosova ziyaretinde çok sıcak bir ilgiyle karşılandıklarını belirten Nayir, “Avrupa’nın bu en genç ülkesinin ülkemizle paylaşacağı, birbirimize destek çıkacağımız çok önemli konular olduğunu biliyorum. Bu tür karşılıklı ziyaretlerin karşılıklı işbirliği ve dostluğun gelişmesinde önemli rol oynayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


Konuşmaların ardından Porland Porselen’in sahibi Süleyman Pamukçu, Suhareka Belediye Başkanı Salih Aslanay’a, üzerinde Fatih Sultan Mehmet’in azınlıklar için çıkardığı fermanın bulunduğu seramik bir tabak hediye ederken,  Aslanay da Vali Nayir’e üzerinde Kosova haritası bulunan bir plaket hediye etti.

 

Editör: TE Bilişim