Porland Porselen Fabrikası, kısmi süreli çalışma olan, normal çalışma süresinden daha az sürede, düzenli ve isteğe bağlı bir çalışma şekli olarak bilinen Part Time çalışma imkanını getirdi.

Konu hakkında bilgi veren Fabrika Lojistik Planlama Grup Müdürü Murat Pamukçu, sabah 9:00 ile 13:00 veya 13:00 ile 17:00 saatleri arasında çalışmak isteyenlerin, asgari ücretten çalıştığı saate kadar ücret ve çalıştığı saat ve güne kadar SGK priminden faydalanabileceklerini kaydetti.


 

Kısmi süreli çalışmanın bayanlar ve eğitimine devam eden gençler için iyi bir alternatif olduğunu belirten Pamukçu, Porland Porselen’in özellikle kadınların işgücüne katılım oranlarının yükselmesinde kısmi süreli çalışma şeklinin öneminin büyük olması, çocuklu kadınların ekonomik özgürlüklerini kaybetmeden çocuklarının bakım ve eğitimine daha fazla vakit ayırabilmesi ve aile bütçesine destek sağlayabilmesi anlamında önemli bir projeyi hayata geçirdiği söyledi.

Pamukçu, yaptığı açıklamada, “Porland Porselen konum olarak bir üniversitenin karşısında, bundan dolayı gençlerimize bir iş imkanı yaratmak için kısmi zamanlı çalışma uygulamasına başladık. Bununla beraber aynı zamanda ev hanımlarının da çocuklarına hem de iş yaşantısına katkı sağlayabilmesi için güzel bir fikir oluştu. Kısmi zamanlı olarak çalışan kadınlarımız, çocukları ile daha fazla ilgilenebiliyorlar.

Bu sistemimiz her iki taraftan da büyük ilgi gördü.  İlk başta bir pilot uygulama yaptık. Bu pilot uygulamayla 20 kişi ile başladık. Daha sonra ise bu talebin arttığını gördük ve biz de şirket içerisindeki düzeni buna göre dizayn etmeye başladık. Birkaç yazılım yaparak da bu çalışma saatlerini biraz daha değiştireceğiz. Yani kısmi zamanlı çalışan kişinin 3 gün gelecek 1 gün gelmeyecği bir şekilde ama bunun için şirketimizde insan kaynakları departmanımızda birtakım yazılımlar yapmamız gerekiyor.

Yarı zamanlı çalışma sistemi, fabrikalarda oldukça zordur çünkü vardiya sistemi vardır. Bu vardiya sisteminde yarı zamanlı çalışma şeklini oturtmak çok zordur. Fakat biz bunu yapabilmek için çok mücadele ettik, işlerimizi ona göre ayarladık. Böylelikle bu yarı zamanlı çalışacak kişilere sigortalı, hakkını tam alabileceği şekilde bir zemin hazırladık. Bu ilgi de gitgide yükseliyor. Şu anki çalışma periyodumuz şöyle; isteyenler 9.00’da gelebiliyor saat 13.00’te gidiyor. Başka bir grubu da 13.00’ te alıp 17.00’te çıkartarak aynı iş alanını her iki kişiye de kullandırmış oluyoruz.

Şuan Porland’ın üretim kadrosunda  bin kişi istihdam edilmekte. Kısmi zamanlı sistem ile bunu daha da arttıracağız. Şu anda kısmi zamanlı çalışan 25 işçimiz var ama ilerleyen zamanda insan kaynaklarında yapacağımız yazılımlarla 100- 150 kişiye kadar çıkabiliriz. Bunun için gayret ediyoruz. Atıl duran bir işgücünü ekonomimize katmak istiyoruz, hedefimiz bu.

Hem firmamız buradan işgücü ihtiyacını karşılıyor hem de çalışmak isteyen kişiler bundan faydalanabiliyor. Kısmi zamanlı olarak çalışan ev hanımlarımızdan tam zamanlı çalışmak istediklerine yönelik talepler de alıyoruz. Yaklaşık 7-8 kişiyi de tam zamanlı çalışmaya çevirdik. Bu isteklere her zaman açığız. Eğer bu talepler gelmeye devam eder, işimizin durumu da müsait olursa kısmi zamanlıları da tam zamanlıya çevirebileceğiz.

Kısmi çalışma sistemi yurtdışında oldukça yaygın. Hemen hemen çalışanların yüzde 60-70’i kısmi zamanlı çalışıyor. Fakat Türkiye’de nedense bu çok kısıtlı. Belki de kayıt dışı şekilde çalışılıyor. Türkiye’de bu sistem iyi planlanıp, iyi bir şekilde yapılırsa Türk ekonomisine de çok büyük bir katkı sağlıyacağına inanıyorum.

Kısmi çalışma şekline Porland Porselen olarak biz öncü olduk,  diğer fabrikalar da buna sıcak bakacaktır inşallah bu gitgide yayılacaktır”dedi.

Editör: TE Bilişim