Geçtiğimiz hafta gazetemizde yayınlanan, Tüketici Hakem Heyetine yapılan banka dosya masrafı iadesi işlemlerinde yaşanan gecikmelerle ilgili haberimiz üzerine Bilecik Valiliği İl Ticaret Müdürlüğünden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, dosya masrafı iade taleplerinde son yıllarda ciddi artış yaşandığı ve işlemlerin daha kısa sürede yapılması için personel sayısının arttırılacağı ifade edildi. Heyetin her ay yaklaşık 600 başvuruyu karar bağladığı belirtilen açıklamada, 2015 yılı Ocak ayından günümüze kalan herhangi bir dosya bulunmadığı da kamuoyuna duyuruldu. İl Hakem Heyeti Başkanı ve Ticaret İl Müdür V. Şinasi Balta imzalı açıklama şöyle:

“6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun, Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 23. Maddesi birinci paragrafında “Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular, başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde görüşülür ve karara bağlanır. Yapılan başvurunun niteliği, başvuru konusu, mal veya hizmetin özelliği gibi hususlar dikkate alınarak, karar süresi en fazla altı ay daha uzatılabilir.” denilmektedir.

Hakem Heyetimizdeki yoğunluğun çoğunu tüketicilerin kullandıkları tüketici kredileri ile ilgili geriye dönük olarak son 10 (on) yıla ait masrafların iadesinin oluşturmaktadır. 

2013 yılı içinde Tüketici Hakem Heyetimize yapılan toplam başvuru sayısı 251, 2014 yılı içinde toplam 3705 ve 2015 yılı içinde ise toplam 4152 olmuştur.

Müdürlüğümüzde 2014 yılında toplam personel sayımız 3 (üç) iken Bakanlığımız tarafından yapılan atamalarla 2015 yılsonu itibariyle personel sayımız 8 (sekiz),  2016 Şubat ayı itibariyle toplam personel sayımız 10 (on) a yükselmiştir. Tüketici Hakem Heyetimizde toplam 4 (dört) adet raportör görev yapmaktadır.

Tüketici Hakem Heyetimiz başvuruları ilgili Yönetmelik maddesinde belirtilen süre içinde değerlendirerek karara bağlamakta olup, Heyetimiz tarafından ayda yaklaşık 550-600 başvuru görüşülerek karara bağlanmaktadır. 2015 yılı Ocak ayında yapılan başvuruların tamamı Heyetimiz tarafından görüşülerek karara bağlanmıştır.

Ayrıca, Tüketici işlemleri Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) üzerinden yapılmakta ve tüketiciler e-devlet üzerinden yapılan başvuruları takip edebilmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Editör: TE Bilişim