Coğrafi İşaret Tescili başvurusu yapılan 10 üründen biri olan Bilecik Pazaryeri Helvası Türk Patent Kurumu Bülteninde yayımlanırken, Mercimekli Bozüyük Mantısı, Çukurören Biberi, Kızıldamlar Kestane Kabağı, Küre İrikarası Üzümü, Pazaryeri Bozası, Pazaryeri Şerbetçi Otu, Osmaneli Alaca Karpuzu, Osmaneli Ayva ve Nar Lokumu Coğrafi İşaret tescili bekliyor.

Bakan Özlü aynı zamanda Ağrı’nın “Doğubeyazıt Abdigör Köftesi, “Tunceli Şorbik Çorbası”, Bitlis’in “Ahlat Bastonu”, Yalova’nın “Çınarcık İşi, Nevşehir’in “Avanos Çömleği”, “Muş Çorti Turşusu”, “Çankırı Yumurta Tatlısı”, Artvin’in “Puçuko” yemeğini, “Batman Şam Böreği”, Düzce’nin “Akçakoca Melengücceği Tatlısı”, Şırnak’ın “Şımşıpe” yemeği, “Hakkari Doleme” “Hakkari Doğaba” “Hakkari Kıris”, “Kırıkkale Keskin Tava”, “Bilecik Pazaryeri Helvası”, Karabük’ün “Eflani Hindi Bandırması” ve “Bingöl Çobantaşı Kavurması” nın tescilleneceğini de sosyal medya hesabından duyurdu

PAZARYERİ HELVASI

Pazaryeri Helvası; Türkiye’de üretilen susamların  özel taş değirmenlerde ezilmesiyle hazırlanan tahin ve beyaz şekerin karıştırılması ile yapılan yöresel bir lezzettir. Susam yağından üretilmiş tahin ile şekerden yapılan Pazaryeri helvasına hiçbir katkı veya gıda bileşeni katılmaz. Pazaryeri Helvası insanlar için mükemmel bir lezzet olmasının yanında, önemli bir enerji kaynağı niteliğindedir. Ayrıca sindirim sistemini çalıştırma özelliğine sahiptir. Bu geleneksel ürünümüzün yapısı ve lezzetinin oluşumunda ustalığın önemi çok büyüktür. Helvanın orijinal karışımının oluşturulması, kaynatma sıcaklığının ve süresinin takip edilerek karışıma zamanında müdahale edilip şeker eklenmesi ve kaynatma işleminin kontrollü bir şekilde yapılması ürünün geleneksel ve spesifik özelliklerinin oluşumunda önemli ölçüde rol oynamaktadır. Pazaryeri Helvası, Bilcik’te Pazaryeri ilçesinde dört kuşaktır devam eden ustalığın eseri olarak sahip olduğumuz bir ürün olmasının yanında kültürümüzün bir parçası özelliğine sahiptir.

Editör: TE Bilişim