Kıymet Aslan

Yaz ürünlerinin bitmesiyle birlikte pazarlarda kışlık meyve ve sebzeler yerlerini aldı. Geçtiğimiz hafta tüm yurtta etkili olan kuvvetli yağışlar nedeniyle ürünlerin zarar görmesi fiyatları da etkiledi. Fiyat artışlarından en çok etkilenen ürünler domates, salatalık ve biber oldu. Hava sıcaklıklarındaki değişimler meyve ve sebze fiyatlarını nasıl etkiledi? Muhabirimiz pazardaki fiyatları araştırdı.



 Pazartesi günü kapalı Pazar tezgahlarına bu durumun nasıl yansıdığını görmek için, “Sebze ve Meyve fiyatları nasıl?” diye vatandaşa ve Pazar esnafına sorduk.  Fiyat artışlarından en çok etkilenen ürünün biber olduğu görüldü. Kilosu 4 ila 5 TL olan biber kendiye yine de alıcı buldu.  Haberin videosunu www.yarin11.com adresinden izleyebilirsiniz.


Sergideki fiyatları pazar esnafına sorduğumuzda, büyük şehirlere göre normal bulduklarını açıklayarak bu duruma ilişkin şöyle konuştular: “Yaklaşık 10 gün önce don oldu. Bazı ürünlerin yanmasından dolayı, yağmur yağdı, bayram tatilinin araya girmesinden ve fazla malın olmamasından dolayı fiyatlar biraz arttı. Fiyatlar tüketici için fazla olabilir belki ama ben üreticiyim maliyet kıyaslaması yaptığımda bana kilosu 1 TL’ye geliyor.  O yüzden bize göre fiyatlar gayet normal. Ama biz 5-6 TL fiyatlarda satış yapamıyoruz, o fiyatlar çok yüksek. Kurban Bayramı’ndan bir kaç gün önceden kilosunu 1-1,5 liraya sattığımız domatesin fiyatı 2-3 liraya, 1,5-2 liraya sattığımız biberin fiyatı 3-4 liraya, 1-2 liradan satılan salatalığın fiyatı da 2,5-3 liraya yükseldi. Yerli sebze hemen hemen tükendi. Bayramdan önce bir-iki gece oluşan don nedeniyle fiyatlar yükseldi”


Diğer görüşler arasında ise,  kış aylarının girmesiyle yerli malın bittiği bu yüzdende fiyatlarda artışı beklediklerini ve normal olduğunu, yerli sebzenin tükenmesi, il dışından sebzelerin gelmeye başlamasının fiyatların yükselmesine sebep olduğunu ifade ederek, özellikle domates, biber ve salatalık fiyatlarında artışın olduğu yer aldı. Bu durumda, üretici maliyetlerinden dolayı fiyatları normal bulurken, vatandaş ise fiyatların arttığı yönünde görüş bildirdi.


Editör: TE Bilişim