CHP Belediye Meclis Üyesi Seyfi Özgen, Aralık ayı belediye meclisinde AKP’li Ebutalip Dursun’un “Ben CHP’nin doğru düzgün bir eserini görmedim. Sizin döneminizde bana göre hiçbir şey yapılmamıştır. Bize soru sorma hakkı olan son parti CHP’dir” sözlerine belgelerle yanıt verdi. Geçmiş dönemde ilimizde hizmet etmiş CHP’li Belediye Başkanları; Necati Önen, İsmail Atak, Akın Olcay ve Yaşar Tüzün’ün yaptıklarını ortaya koyan Özgen,  belediye meclisinin kişilerin karalanacağı yer olmadığını belirterek, “Bu salon bu kürsü Bilecik’i geleceğinin şekilleneceği, yapacağımız eserlerle çocuklarımıza miras bırakacağımız bir kentin vizyonunun oluşacağı yerdir” ifadesini kullandı.

Özgen konuşmasında şunları söyledi: “Sayın Necati Önen, Sayın İsmail Atak, Sayın Akın Olcay ve Sayı Yaşar Tüzün’ün çalışma raporları buradadır ve Belediye Başkanlığımıza rapor olarak sunuyorum. Bu arada Mehmet Seven ve Mustafa Cinoğlu da görev yapmıştır. İsterseniz onların çalışmalarını da bir sonraki meclise getiririm. Cumhuriyetin kurtuluşundan bugüne Belediye Başkalığı ve Belediye Meclisi üyeliği yapan Bilecik’in gelişimi için vizyonu ve misyonu için katkı vere herkese huzurlarınızda teşekkür ediyor, aramızdan ayrılanlara da tekrar rahmet diliyor, şükranlarımızı sunuyorum.

Değerli arkadaşlar, bizler CHP grubu olarak geçen 9 meclis toplantısında kimsenin eksisinden kendimize artı çıkarmaya çalışmadık. Kimse ile kişisel olarak uğraşmadık. Geçmiş dönemlerde meclis üyeliği yapıp, belediyede çalışan, belediyeye ait yerlerde kiracı olup da medyada çıkan haberleri belediye meclis kürsüsüne taşımadık. Burası kişilerin karalanacağı yer değildir. Bu salon bu kürsü Bilecik’i geleceğinin şekilleneceği, yapacağımız eserlerle çocuklarımıza miras bırakacağımız bir kentin vizyonunun oluşacağı yerdir. Doğru yapılan her işi takdir etmesi bildiğimiz kadar yanlışların da takipçisi olacağımızı bilmeniz düşüncesi ile, belediyemizin en alt biriminden en üst birimine kadar, daire müdürlerimize, belediye meclis üyelerimize, belediye başkanımıza verdikleri emekler dolayısıyla teşekkür ediyorum.

Necati Önen, Bilecik Belediye Başkanı 1968 yılında ‘Hesabımı Veriyorum’ diye bir rapor hazırlamış. Burada yaptığı bütün çalışmalar denetlenmiş. Buradan sadece bir bölüm okumak istiyorum:

‘Sayın hemşerilerim hesabımı veriyorum. 17 Kasım 1963 yılında yapılan seçimlerle ve siz hemşerilerimizin teveccühleri ile Bilecik belediyesini sevk ve idaresini yaptım. 2 ay sonra yapılacak olan seçimlerle bu dönem sona erecektir. Sevap ve günahlarla bu dönemin sorumluluğunu omuzlarımda taşımaktayım. Alnım açık, yüzüm pak olarak hesabımı hemşerilerime vermeyi bir mecburiyet saymaktayım. Bu süreçte 2 Haziran’da yapılacak seçimlere ışık tutmuş olacaktır. 

Gözlerinizi 1963 yılı Bilecik’ine çeviriniz. İcraatlarımızı bunu esas alarak inceleyiniz. Vicdanınızın sesi ve memleket sever hislerinizin varacağı sonuç bizim de övünç kayağımız olacaktır. Bu neticeye ulaşmakta partimin desteğini, belediye meclisinin yardım ve mesai arkadaşlarımın gayretli çalışmalarını şükran duyguları içerisinde arz etmekten zevk duymaktayım. Bana 4 sene sizleri temsil etme bahtiyarlığını verdiğinizden dolayı siz hemşerilerime minnet duygularımı beyan ederken şu hesabımı da sonsuz borcumun bir kısmını da eda etmiş olabilmenin huzuru içindeyim. Siz hemşerilerime geçmiş dönemde gösterdiğiniz teveccüh için teşekkürler.’

Seyfi Özgen’in Belediye Meclis üyelerine dağıttığı raporlarda, ilimize hizmet etmiş CHP’li eski belediye başkanlarının hizmetlerine ilişkin şu bilgilere yer verildi:

NECATİ ÖNEN

1963-1973 yılları arasında 2 dönem Bilecik Belediye Başkanlığı görevini üstlenen Necati Önen’in yaptığı işler:

I. BELEDİYE GELİRLERİ

Dört Yıllık çalışmalarımızın hesabını verirken, Belediye gelirlerine bir göz atmakta, bilgi vermekte fayda mülâhaza ediyoruz. Yıllar itibariyle gelir; 1963 – 503050, 1964 – 533335, 1965 – 612652, 1966 – 59288, 1967- 789205.

II. YOL ÇALIŞMALARI

A-HAM TESVİYE (Dozer ve greyder ili):

1.      Leylak, Yeniyol, Cihangir, İbrahim Bey, Futbol, Kırklar Sokakları Edebali Turistik yolu Dozeer ve Grayder ile tesviye edilmiştir. Ceman 2500 metre tüldür.

2.      Depo, Depo çıkmazı, Tikveş, Edebali Turistik yolu Dozer ve Greyder ile tesviye edilmiş ve açılmıştır. 1400 metre tüldür.

B-KUM VE MICIRLA STABLİZE YOL:

1.      Cihangir, İbrahim Bey Futbol, Kırklar sokakları yapılmıştır.

2.      Hamam, Göçmen Mahallesi, Orhangazi ilkokul yolu, Lise dere yolu Hastane arkasındaki ham yollar mıcırla stablize olarak kaplanmıştır.

C-ADİ DALDIRIM YOL:

a) Şerefiye, Terzihane, Akmeccit, Hoşnudiye, Ahmet bey, Dedeoğlu Kurtul, Nişancı, Yahya bey, İbrahim bey, İstasyon pazar sokakları Adi kaldırım olarak yapılmıştır. 12 sokaktan ibaret yol inşası 13121 metre karedir.

Şerifpaşa, Akmeccit, Fahriye, yeni, Hayrat Hoşnudiye, Garipler,Yahya bey, Futbol, İbrahim bey, Yeni yol, Nevzat sokakları olmak üzere 12 sokakta 17265 metre kare adi kaldırım yapılmıştır.

İstasyon mezarlık, İstasyon Camikebir, Hacıhasan, Cumhuriyet, Ali- baba, Aşmalı, Terakki, Kemal bey, Nişancı, Çilek, Çalış, Yunusbey, Belediye sokakları olmak üzere 13 Sokakta 15155 metre kare kaldırım yapılmıştır.

Kuvayi Milliye, Ahmet bay, İstanbul sokakları olmak üzere 3 sokak¬ta 4500 metre kare kaldırım yapılmıştır.

D-PARKE YOL :

1967 yılında parke yol yapımına başlanmış ve Hükümet Caddesi Gülüstan sokak, Ali Riza Oskay Caedesi, Şerifpaşa Caddesi, Belediye Sokakta 2600 metre kare ''parke yol yapılmıştır.

E—RODMİKS ASVALT:

1967 yılında Karayollarının yardımı ile deneme mahiyetinde Dedeoğlu Caddesi Sinema önü, Kurtul sokak karakol önünde rodmiks asfat yapılmıştır. Ayrıca Tevfik bey caddesinin kaplaması yenilenmiştir. Rodmiks asvaltın müsbet sonuç vermesi halinde önümüzdeki yıllarda devam edilecektir.

Kaldırım Faaliyeti bu tempoda devam ettiği takdirde 1968 yılı sonunda çamurlu sokak kalmayacak ve asvalt yola geçilecektir.

III. K ANALİZ AZ ¥ON

1964 yılında: Fahriye, Dedeoğlu, Kurtul, Nişancı, Kırklar, Ertuğrul, İbrahim bey, Ahmet bey sokakları olmak üzere 10 sokağın ceman 1601 metre tul kanalizasyonu ikmal edilmiştir.

1965 yılı: Şerifpaşa, Hayret, Garipler, Futbol, Dedeoğlu (üst) İbrahim bey (üst) istasyon fabrika arkası, Yeni yol, Kırklar, Kaya, Yeni sokakları olmak üzere 11 sokağın 1631,5 metre kanalizasyonu yapılmıştır.

1966 yılı: Nişancı, Çilek, Terakki, Aşmalı, sokakları olmak üzere dört sokağın 425 metre tul kanalizasyonu yapılmıştır.

1967 yılı: Hamam, Ahmetbey, Depo çıkmazı, Bıçkıcı sokakların 830 metre tul olan kanalizasyonları yapılmıştır. Bu suretle Bilecik’in kanalizasyon probleminin %90’ı hal edilmiştir.

MÜLK İNŞAATI

1.      Atatürk Bulvarı üzerinde dükkân ve gazino: Yedi adet dükkân inşaatı 1963 yılında başlamış ve 1964 yılında ikmal edilerek hizmete girmiştir. Bu dükkânların üzerinde bir yazlık gazino meydana getirilmiştir.

2.      İstasyon Dükkânları: İstasyon meydanında arkası ardiye olarak ve üzerine ileride kat çıkılmak üzere Üç adet Dükkân inşaatına 1963 yılında başlanmış ve 1964 yılında ikmal edilerek hizmete girmiştir.

3.      Belediye Sitesi: Alt kat itfaiye ve garaj, birinci kat dört dükkân ve arkası işletme salonu, ikinci kat Belediye, üçüncü kat Düğün ve Nikâh salonu olmak, üzere 1965 yılında inşaatına başlanan Belediye sitesi 5/11/1966 tarihinde ikmal edilerek hizmete girmiştir. Belediyeye sağladığı yıllık gelir 15000 liradır.

4.      Pazar mahallinde trafo binası altında bulunan belediyeye ait yere üç adet dükkân yapılmış ve 1967 yılında ikmal edilmiştir.

5.      Sinema: 1964 yılında özel idare ile müştereken Birlik kurulmak suret ile eski itfaiye yerinde Sinema İnşaatına başlanmış ve 3 /11 / 1957 tarihinde hizmete girmiştir. Kira, Elektrik, su ve eğlence resmi gibi gelirlerle sinema Belediyeye yıllık 80,000 lira civarında gelir sağlamaktadır.

6.      Atatürk Bulvarı üzerinde yazlık gazino (Kafeterye): Atatürk Bulvarı üzerinde ve mobil akaryakıt istasyonu yanında bulunan yeşil sahaya bir kafeterya inşaasına başlanmış ve kısmen ikmal edilmiştir. Önümüzdeki günlerde kiraya verilmek suret ile halkımızın hizmetine girecektir.

ELEKTRİK

Vazifeye başladığımız zamanda Bilecik belediyesi, kendi dizel guruplarından elektirik üreterek şehrin ihtiyacını karşılamakta idi. Guruplarda Ömürlerini doldurmuş ve şehrin karanlıkta kalması gün meselesi haline gelmişti, iller bankasından 1 Milyon liralık kredi sağlanarak Elektrik şebekesi 1964 yılında ihaleye çıkarılmış ve 1965 yılı sonunda ikmal edilerek hizmete girmiştir. Elektrik şebekesi Enterkonnekte şebekeye bağlanmak suret ile Etibank’tan ceryan alınmaya başlanmış ve şehrin elektrik problemi esastan ve daimi surette hal edilmiştir.

Bu suretle zararda bulunan Elektrik işletmesi kâra geçerek 1965 yılı sonunda elektrik tarifeleri özerinde hatırladığınız ehemniyetli derecede fiat indiriminin gerçekleşmesi sağlanmıştır.

SU

Vazifeye Başladığımız andan itibaren şehrin su konusuna gerekli önem verilmiş ve 1963 yılında ihale edilen su projesinin yaptırılmasına çalışılmıştır. İller Bankasınca yaptırılmakta olan Projenin müteahhidinin Türkiye’yi terk etmesi sebebile kanuni formalitelerde gecikme olmuş ve projenin 1967 Nisan avında kesinleşmesi sağlanmıştır. Aynı tarihte İller Bankasından sağlanan 15,0000 liralık kredi ile projenin Emirler ve haylar suyunun şehre getirilmesine ait bölümünün inşaasına başlanmıştır. Bildiğiniz gibi kurban bayramında su şehre gelmiş ve yukarı şehrin bu sıkıntısı tamamen giderilmiştir. İnşaatın Devamı olarak 394,000 liralık kredi 1968 yılı için temin edilmiştir. Bu para ile de ilâve su deposu ve şebekede gerekli tadilat ve ilâveler yapılacak su şebekesi mevcut olmayan sokak kalmayacaktır. İstasyon mahallesinin su probleminin çözülmesi de hal yoluna girmiştir. İller Bankasından gelen jeologlar iki ay evvel gerekli incelemelerini bitirmişlerdir. Bu günlerde raporları beklenmektedir. Küplüden veya İstasyon mahallesinden sondaj suretile suyun temini düşünülmektedir. Raporların imar ve İskan Bakanlığınca tasdikini müteakip derhal inşaasına başlanacak ve 1968 yılı için İstasyonunda Su problemi kökünden hal edilmiş olacaktır.

İSMAİL ATAK

CHP’li İsmail Atak’ın 1973-1980 yılları arası Bilecik Belediye Başkanlığı döneminde yapılan işler:

1-         ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Kamulaştırılması, yolların açılması, alt yapı tesisleri, idari binalarının ve bazı arsa tahsislerinin yapılması dönemimizde gerçekleşti.

Depreme karşı zemin etütleri yaptırılan ilk organize sanayi bölgesidir.

Organize Sanayi bölgesinin su gereksinmesini karşılamak amacıyla İstanbul Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesince başta bölüm başkanı ve öğretim üyeleri olmak üzere çevrede geniş bir araştırma yapılmıştır.

Devlet Su İşleri Eskişehir Bölge Müdürlüğü de kendi olanaklarıyla ayrı bir araştırmada bulunarak bu çalışmaya katkıda bulunmuştur.

Bu çalışmalar sonunda 2 seçenek öne çıkmıştır.

a)         Karasu vadisinde keson kuyu açılması.

Kuyuların açılması ve bu kuyulardan suyu Beşiktaş tepesine ulaştıracak çelik boruların temini görevimiz sırasında gerçekleşmiştir.

Bütün sanayi tesislerinin ihtiyacı yanında, şehrin su gereksiminin de takviye edilmesi düşünüldüğünden Beşiktaş’taki ana depo oldukça büyük tutulmuştur. Ancak darbe yönetimi bu projeyi çok küçülterek bu günkü durumuna getirmiştir.

Ankara Cad. Sahil Apt No. 99/2 34890 Pendik / İSTANBUL TC Kimlik No.: 13822735630 Pendik V.O.: 0940006787

Ayrıca; güvenlik bandına darbe yönetimi zamanında cezaevi ve Emniyet binalarının yapılması tam bir aymazlıktır.

Bu projenin gerçekleşmesine Makine Kimya Kurumu'nun büyük katkıları olmuştur.

b)         Pelitözü Köyü Suluçayır mevkiinde Gölet Yapımı:

Bu alanın zemin etütleri Yer Bilimleri Fakültesinde gerçekleştirilmiştir.

Kamulaştırma işlemleri tamamlanamadan 12. Eylül 1980 darbesi ile görevimiz son bulmuştur.

2-         KÜÇÜK SANAYİ ÇARŞISI

Arsası Belediyece kamulaştırılarak ilgili kooperatife devredilmiştir.

Daha sonraki yönetimlerce bölgenin genişleme alanı olarak plânlanan alana konut izni verilmesi çarşının gelişmesini tamamen önlemiştir.

3-         Seven  Çarşı Yerinin Kamulaştırılması.

Bu alan; bugünkü şeklinden çok farklı bir şekilde plânlanmış olmasına rağmen, kamulaştırma davalarının Danıştay’da 5 yıla yakın bir süre devam etmesi yüzünden görev süremiz içinde gerçekleştirilememiştir.

Düşündüğümüz plânlama gerçekleştirilse idi:

Bu alana eski cezaevi ve eski Jandarma ahırları da katılarak Cumhuriyet Meydanı seviyesine kadar 5 katlı kapalı bir pazaryeri inşa edilerek, meydan kotuna kadar çok geniş bir kapalı alan elde edilmesi plânlandı.Bu plâna göre:

a)         Zemin  kat, içinde esnafın günlük gereksinmesini karşılayacak bir soğuk hava deposu da olacak şekilde sabit gıda çarşısı,

b)         2,3 ve 4. Katlar Pazar kurulduğu günler Pazar mahalli, sair günlerde kapalı oto park,

c)         5.Kat,  kapalı çarşı olarak,

d)        Meydan kotundaki alanın büyük bir kısmı meydana katılarak Kent Meydanı oluşturulması,

e)         Meydanın en alt bölümünde de biri otel biride büro ve benzeri işyerleri olarak düşünülmüştür

4-         Asfaltlama Şantiyesinin kurulması. (Bu şantiyenin makinaları daha sonraki yönetimler tarafından satılmıştır.)

Bu şantiye; kentin ihtiyacının karşılanması başta olmak üzere:

a)         5anayi bölgelerinin,

b)         İlçe      ve belde belediyelerinin

c)         Özel    kuruluş taleplerinin; karşılanması amacıyla kurulmuştur.

5-         Toplu   taşıma biriminin otobüs işletmesi) kurulması.

6-         Makine ve araç parkının yenilenmesi.

7-         Halkevi binası ve arsasının Belediyeye mal edilmesi.

Bu alandaki Halkevi Binasının Darbe yönetimince Belediyede görevlendirilen Hadi ARINCI tarafından yıktırılmasından halâ büyük üzüntü ve bu üzüntüm nedeniylede bu yeri Belediyeye kazandırmaktan pişmanlık duymaktayım.

8-         Su şebekesinin yenilenmesi.

9-         Atık su(Kanalizasyon) şebekesinin yenilenmesi

10-       Belediye Ekmek Fırının kurulması.

11-       İtfaiye araçlarının yenilenmesi.

12-       Belediye dükkânlarının bulunduğu alanın yapım ve düzenlenmesi

13-       Soğuk  Hava Deposu.

14-       Özel    İdare ile ortak olarak yapılan Otel.

B- TAMAMLANANLAR:

1-         Otobüs Terminalinin tamamlanarak hizmete açılması.

Bu terminalin tamamına yakını benden önceki Belediye Başkanımız rahmetli Necati ÖNEN tarafından yaptırılmıştır.

C- BİTİRİLEMİYENLER:

Yukarıda 3.bentde belirtilen çarşının kamulaştırılma aşamasında kalması.

D-DÜŞÜNÜLÜP DE GERÇEKLEŞTİRİLEMİYENLER:

1-         Kurtuluş savaşında yanan bölgenin düzenlenerek açık hava müzesi haline getirilmesi.

Bu kapsamda:

a)         Bu alan içinde kapalı bir müze yapılması.(Projelendirilmiştir )

b)         Edebal i Türbesinin kubbeli orijinal şekline dönüştürülmesi.

2-         Yediler tepesinin düzenlenmesi.

3-         Yeni bir mezarlık.

4-         Jeoloji parkı:

Mevcut mezarlık ile Yeni Kurulan site arasında jeolojik katmanlar bakımından ilginç olduğu bilimsel araştırmalara konu olmuştur. Bu nedenle benim öğrenciliğimden beri Yer Bilimleri Fakülteleri her yaz Bilecik’te asistan ve öğrencilerine saha çalışması yaptırmaktadırlar.

AKIN OLCAY

SHP’li Akın Olcay’ın 1989-1994 yılları arası Bilecik Belediye Başkanlığı döneminde yapılan işler:

1-      Yeni balık pazarı kuruldu.

2-      Kunduracılar, tamirciler gibi düşük gelirli kişilere 13 dükkan yapıldı.

3-      Sokaklarda çalışan sebzecilere çok düşük ücretle dükkan verildi.

4-      Bir milyar lira değerli Star-Show TV – Atv – HBB – Teleon – Kanal6 verici tesisleri Türkiye’de hiçbir belediyede olmayacak şekilde ücretsiz kuruldu.

5-      Ayı vericiler istasyonda belediyece ücret ödenerek kuruldu.

6-      Ertuğrulgazi Mahallesinde açık pazaryeri kuruldu.

7-      Hayvan pazarı kuruldu

8-      Koza pazarı açıldı

9-      İki adet kapalı, yedi adet açık otobüs durağı yapıldı.

10-  Fakir hemşehrilerimize yiyecek, yakacak, ilaç yardımı yapıldı.

11-  Düzenli kömür dağıtımı yapıldı.

12-  Belediyede bilgisayar sistemi kuruldu.

BORÇ DURUMU:

1-      İller Bankasına ANAP Döneminin 30 Milyar Lira borcu ödendi.

2-      Esnafa borç yok

3-      İller bankasından gelen miktar aylık 1 milyar 300 milyon lira.

SATILANLAR:

Belediyeye ait bir tek mal satılmadı.

SU İŞLERİ:

1-      Dört buçuk yıl su kesintisi olmadı.

2-      Askeriye yanında yeni su tesisleri, deposu ve su hattı yapıldı. Maliyeti 1 milyar lira

3-      Önümüzdeki 5 yılın şehrin su ihtiyacı garantiye alındı.

KANALİZASYON İŞLERİ:

1-      45119 metre kanalizasyon yapıldı

2-      Türkiye’nin en modern kanal temizleme aracı Belediyeye kazandırıldı.

ARSA VAADİ:

1-      Köy hizmetleri arkasında halka alt yapısı hazır arsa dağıtıldı.

2-      7 kooperatifte 188 konutluk arsa tahsis edildi.

3-      Bilecik halkına 4000 konutluk arsa kazandırıldı.

KOOPERATİFLER:

1-      Belediye öncü ve ortaklığında yedi adet kooperatif kuruldu: 188 konut.

2-      Toplu konut alanında iki kooperatif kuruldu: 170 konut.

3-      Toplu konut alanında Birlik Lastik fabrikası ve köy hizmetleri çalışanlarına iki adet kooperatifte 200 konut.

YOL İŞLERİ:

1-      Asfalt şantiyesi – beton parke ve bordür şantiyesi kuruldu.

2-      50km asfalt yol yapıldı.

3-      52575 metrekare beton parke yol yapıldı.

4-      12100 metrekare tretuvar yapıldı.

5-      8272 metre bordür döşendi

İMAR PLANI:

1-      Şehrin nüfusun iki katına yeterli (60.000 nüfus) imar planı yapıldı.

2-      İmar uygulaması tamamlandı.

3-      Tapu tahsis belgeleri tapuya çevrildi.

FİDAN DİKİMİ:

Şehre 7000 adet fidan dikildi.

İTFAİYE İŞLERİ:

İtfaiye araçları bakımlı. Yeni itfaiye aracı alındı. Malzemeler tamam. İtfaiye kadrosu yenilendi, güçlendirildi.

PARK VE ÇOCUK OYU ALANLARI:

1.      Şehir parkı düzenlemesi.

2.      Milli Egemenlik Parkı düzenlemesi.

3.      Stadyum yanı Memur Konutları parkı düzenlemesi.

4.      Tepebaşı parkı düzenlemesi

5.      Eski Sümerbank yanı parkı düzenlemesi

6.      İstasyon parkı düzenlemesi

7.      Uçar yapı Kooperatifiyaı parkı

8.      Kız Meslek Lisesiyanı parkı

9.      Dalakdere Çocuk Oyun Alanı

10.  Milli Egemenlik parkı çocuk oyun alanı

11.  Küme Evler Çocuk Oyun alanı

12.  Belediye Konutları çocuk oyun alanı.

BİLECİKSPOR

1.      Belediyece Bilecikspor’a tam destek verildi.

2.      Tüm mali sorunları çözüldü

3.      3 yıldır kümede Bileciklilerin yüzü güldürüyor.

4.      Beynelmilel ölçülere uygun çim sahaya kavuştu

5.      Ertuğrulspor’a Bilecikspor’a verilen tüm destek aynen verildi.

SİNYALİZASYON:

Belediye önü ve Tepebaşı’na trafik sinyalizasyon cihazları konularak şehir trafiği yavaşlatıldı. Kazalar önlendi.

KÜLTÜR SİTESİ:

1.      Kültür Sitesi kuruldu.

2.      Bileciklilere yakışır düğün salonu yapıldı.

3.      Belediye Kültür Evi çeşitli oyunlar sergiledi.

4.      Tanınmış tiyatro grupları Bilecik’e getirildi.

5.      Kültür Sitesi kurulması devlet yatırım programına aldırıldı.

CENAZE HİZMETLERİ:

1.      Yeni modern mezarlık kuruldu

2.      Zengin veya fakir tüm Bileciklilerin cenaze hizmetleri ücretsiz yapıldı.

3.      Tamamen kimsesizlerin vefatlarında tüm işleri yapıldı, dini vecibeleri yerine getirildi, mevlitleri okutturuldu.

BİLECİK’İN KURULUŞU VE ŞEYH EDEBALİ ŞENLİKLERİ

1.      Şeyh Edebali Pilavı: 6000 kişilik.

2.      Stadyum şenlik konseri: 12.000 kişilik.

3.      Dar gelirli ailelerin çocukları sünnet ettirildi. Eğlenceler düzenlendi.

YAŞAR TÜZÜN

CHP’li Yaşar Tüzün’ün 1999-2003 yılları arası Bilecik Belediye Başkanlığı döneminde yapılan işler:

-Kendi cazibesiyle gelecek olan Karasu Projesi ihale ettirildi.

-Mevcut belediye binasının tahsisi gerçekleştirildi.

-İlimizde ilk defa beton asfalt bu dönem yapıldı.

-Atatürk (Kent) Ormanı bu dönemde tahsis edildi.

-Geçmişten kalan SSK borcu lojman yeri verilerek kapatıldı.

-Parke taş ve yaya kaldırımıyla 1700 metrekare alan yapıldı.

-Bahçelievler Mah. Uğur Mumcu Parkı, 75. Yıl Parkı, Edebali Parkı,Soğuksu Parkı, Dalakdere Nesrin Ergen Parkı, Kırklar Tepesi Parkı, Beşiktaş Mah. Çakırpınar Yolu Parkı, Devedağı Özgür Parkı, Emre Deniz Ün Parkı, İstasyon Mah. Mustafa İnönü Seven Parkı

-Mezbahanın yeniden yapılması ve açılması.

-Küçük Sanayi sitesi üstünün imar değişikliği.

-Yapı kooperatiflerinin kurulması.

-Abbaslık yolu üzeri arsa tahsisleri

-Eski cezaevi önündeki jandarma alanının belediyeye kazandırılması.

-Belediyenin ilk resmi amblemi ve Şeyh Edebali Kültür ve Sanat Festivali

-Karasu sel baskını oldu. Afet İşleri Genel Müdürlüğünün tespit tutanağının karşılığı olan 600.000.00 TLAKP belediye tarafından alındı.

-Birlik Sineması yeniden restore edildi.

-Kuruluştan Kurtuluşa Bilecik Projesinde Edebali Türbesi çevresinin projelendirilmesi.

-Tarihi Kentler Birliğine üyelik.

-Şehrin belirli noktalarına yapılan süs şelaleleri.

-Memurlar Sitesi ile Hakim ve Savcılık Lojmanlarının arasındaki park düzenlenmesi.

-Ramazan ayında Belediye Kültür Sitesinde ilk defa düzenlenen iftar yemekleri.

-Bu dönemde Türkiye’nin en büyük depremi oldu, ekonomik kriz olmasına karşın kredi kullanılmadı, gayrimenkul satılmadı.

Editör: TE Bilişim