Cafer Elmas

Birkaç gündür Bilecik’i etkisi altına alan yoğun kar yağışı, ilimizde özelleştirilen firmaları sınıfta bıraktı.

Devlet kurumları tüm güçleri ve özveri ile çalışarak karla mücadele ederken, özelleşen kurumlar karla mücadelede etkisiz kaldı. Yoğun yağış sonrası kara gömülen Bilecik, özelleştirme mağduru ‘Çilecik’ oldu.

Hükümetin yürüttüğü siyaset kapsamında hemen hemen tüm kurumlar özelleştirildi. Satılan devlet kurumlarından kazanılan paralar ne oldu bilinmez ama özelleştirmeden devlet de, vatandaşlar da her zaman mağdur oldu.

İlimiz bu kadar yoğun kar yağışı ve tipiyi en son 2004 yılında yaşamıştı. Ne var ki yoğun kar ve tipinin geleceği haberi günler öncesinden televizyonlarda, gazetelerde ve yerel basında gündeme geldi. Fakat ilimiz yetkililerinin yanı sıra özellikle özelleşen kurumlar bu kar yağışında sınıfta kaldılar ve vatandaşları mağdur ettiler.

Özellikle ulaşımda yaşanan sorunlar, ekiplerin eksikliği ve plansızlığına birde yazlık lastiklerle trafiğe çıkan sorumsuz vatandaşlar eklenince trafikteki sorunlar tavan yaptı. Şehir içi ulaşım kilitlendi. Belediye ekipleri güçlerince yolları açmaya çalıştı fakat yağan kar ile tekrar kapanan yollar vatandaşı mağdur etti. Belediye tarafından özelleştirilen Şafak ve Duru Temizlik hiç ortalıkta görünmedi. Çöpler günlerce alınmadı.

Bilecik - Bozüyük yolu 9 saat ulaşıma kapandı. Yine özelleştirme yapılan karayollarının anlaştığı firma yetersiz kaldı ve tam bir rezalet yaşandı. Vatandaşlar 9 saat arabalarında mahsur kaldı.  Benzinleri bitti, donma tehlikesi yaşadılar. Yollarda mahsur kalan vatandaşlara Valiliğin devreye girmesiyle AFAD tarafından kumanyalar dağıtıldı. Gündüz 14:00’te kapanan yol gece saat 23:00 sularında tek şeritten verilmeye başlandı. Fakat ekiplerin yeterli çalışmaması sonucu zaman zaman yeniden kapandı.

Özelleştirme sonrası vatandaşları mağdur eden diğer bir kurum ise elektrik idaresi OEPSAŞ oldu. TEDAŞ’ın özelleştirilerek OEPSAŞ olması sonrası kurumda işi bilen personel C4 kapsamına alınarak diğer kurumlara atandı. Bazıları da emekliliğe ayrılarak işten çıkartıldı. Yerlerine ise işi bilmeyen tecrübesiz, torpilli personel alındığı iddia edildi. Bunun sonucunda yaşanan olumsuzluklarda Bilecik halkı hep mağdur oldu.

Bilecik yılbaşı akşamı tam bir saat karanlıkta kaldı. OEPSAŞ yetkilileri kesilen elektriğin nedenini bile bilemedi. Yapılan inceleme sonrası OEPSAŞ’ın elektrik satın aldığı özelleştirilen TEİAŞ’dan Bilecik hudutlarına elektrik aktarımı yapılmadığı öğrenildi. Allah’tan, 1 saat sonrasında gelen elektrik ile Bilecik derin bir oh çekerken, köyler aynı şansı yaşayamadı.100’e yakın köyde elektriğin kesildiği öğrenildi.

Bu arada 130’a yakın köy yolunun kapandığı öğrenilirken, İl Özel İdaresi ekiplerinin ne kadar yeterli olduğu ayrıca düşündürücü bir durum olmasının yanısıra açılan yolların yoğun kar yağışı nedeni ile yeniden kapandığı bahanesi öne sürüldü.

Köyler günlerce elektriksiz kaldı. OEPSAŞ ekipleri kapalı yollar nedeniyle köylere ulaşamadı. Fakat bazı köylere ekip yetersizliği nedeniyle gidilmezken, torpille işe girdiği söylenen kişilerin köylere keyfi olarak gitmedikleri iddia edildi.

Bununla beraber OEPSAŞ’ın bazı özverili çalışanlarının elektriği olmayan köylere yürüyerek ulaşmaya çalıştıkları da gelen bilgiler arasında.

Özellikle merkez köylerinden Küplü, Başköy ve Yeniköy’e 3 gün elektrik verilemedi. Oysa bu köy yolları ilk günden itibaren açıktı. Başköy ve Küplü köyü muhtarlarının iddiası ise çok düşündürücü oldu. Gazetemizin bugünkü sayısında çıkan haberde de görebileceğiniz gibi, OEPSAŞ’a giden muhtarlara elektriklerini onaracak ekiplerin işe torpille alındığı, bu yüzden iş yaptırmakta güçlük çekildiğinin söylendiği iddia edildi.

Vatandaşın elektriğini veremeyen OEPSAŞ, birkaç gün geciken elektrik faturası için hemen elektriği kesmesini iyi biliyor. Çünkü özelleşen kurumda elektrik kesme/açma parası alınıyor.

Özelleşen ve kar yağışı sonrası sınıfta kalan bir diğer kurum ise Telekom oldu. Tüm Bilecik’te internet bağlantısı gitti. Çağımızın gereği olarak hergün internetle işi olan kurumlar kesinti nedeni ile mağdur oldu.

Günlük gazetede çıkaran işletmemizde bile internet arızamızı bildirmemize rağmen Telekom ekipleri 3 gün sonra gelerek interneti onardı. O da defalarca aramamız sonucu gerçekleşti. 3 gün boyunca Bilecik’te birçok yerde internet kullanılamadı. Nöbetçi olarak tek ekip bırakan Telekom,  Bilecik’i özelleştirme mağduru yapan kurumların arasında yerini aldı.

Editör: TE Bilişim