İl Genel Sekreteri Halis Nalbant, Özel İdarenin her türlü olumsuz hava şartı ve kar yapışına karşı ekibinin hazır, araçlarının arızasız, eksiksiz bir şekilde tatil yapmadan 7/24 elinden gelen gayreti gösterdiği söyledi. Bakımı Karayollarında olan ilçe yollarını da kendilerinin açmak zorunda kaldığını bu sebeple zaman zaman gecikmeler yaşadıkları belirten Nalbant, bazı köylere kepçelerle gittiklerini, 4 gün sonra ulaştıkları köyler olduğunu ama sonunda tüm yolları açtıklarını söyledi. Hafta boyu etkili olması beklenen kar yağışı boyunca çalışmalarının aralıksız devam edeceği söyledi. İl genel meclis toplantısında konuşan Nalbant şunları söyledi:

Anayollar Karayollarının sorumluluğu altında”

Öncelikle kar felaketinden dolayı zarar gören tüm vatandaşlarımıza, kamu kurumlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Biz 8 tane greyderimiz, 4 tane kar bıçaklı kamyonumuz, 2 tane lastik tekerlekli kepçemizle toplam 46 tane personelimizle, bunların artçıları ve karargah ekipleri, ikmalcileri var. Kar mücadelesine aylar öncesinden hazırlanmıştık zaten. Her ekibin hangi bölgede çalışacağı zaten belliydi, her sene aynı ekipleri aynı yörelere veriyoruz ki yolları tanısın. kar hızlı yağdı ve ekiplerimiz yağar yağmaz da çalışmalara başladı. Ancak İl İdaresi Kanunu var. İl İdaresi Kanunu'nun Valilere verdiği yetkiler var. Kamu Kurumları İl İdaresi Kanunu'na göre Vali'nin vereceği her türlü talimatı başka kurumun görev alanına girse de uymak zorunda, yapmak zorunda. Bu uygulandı, çünkü saatlerce, 7 saat, 8 saat karayollarında tıkanmalar oldu. Anayollar da karayollarının sorumluluk alanında. Biz de bunu uyguladık, tabi vatandaşın burada can ve mal güvenliği önemli olduğu için biz bunlara uymak zorundayız.

“Karayollarına yardımcı olmakla birlikte kendi ekibimizle kendi işimizi gördük”

İkincisi Karayollarına ait olan ilçe yolları var. Yine Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün açma zorunluluğu olan örneğin, İnhisar'dan Söğüt'e, Söğüt'ten Eskişehir'e, Bilecik'ten Gölpazarı'na, Gölpazarı, Yenipazar arası bu önemli karayolları, hatta Kütahya'ya doğru giden, Bozüyük Merkezden Dodurga'dan Kütahya'ya giden yol, hatta İlyasbey'e kadar giden karayolu da Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne ait. İlyasbey Nahiye yolu, Bozüyük, Söğüt arasındaki yollar. Tabi biz köylerimize ulaşmak için bunları zaten açıyoruz. Ama her sefer de yeniden açmak istemiyoruz. Karayolları görünüyor, birkaç defa geliyor, gidiyor, ama biz bunları aça aça gitmek zorunda kalıyoruz. Biz çalışmalarımızda kaymakamlarla işbirliği yapıyoruz. Her ilçede kaymakamın emrine bırakıyoruz, acil bir durum olmadığı sürece de ilden müdahale etmiyoruz. Acil durum nasıl oluyor, köyde doğum hadisesi olabiliyor, ölüm olabiliyor, oldu da, hasta olabiliyor, oldu da, bunlara biz ilden yönlendirebiliyoruz. Takviye olarak başka ilçelerden kar açma mücadelesi bittiğinde bazı ekipleri alıp ihtiyacı olan ilçelere biz ilden müdahale ediyoruz, yönlendiriyoruz. Ve organizasyon hakikaten güzel gitti. Biz yine de Karayollarına yardımcı olmakla birlikte kendi ekibimizle kendi işimizi gördük.

 

“Bazı ilçelerimizde asılsız ihbarlar oldu”

Dördüncü gün bütün köy yolları açılmıştı. Ama bugün baktım, 17 tane köy yolu kapalı ihbarı var, aslında onların birinci yolları açık da ikinci yolları da istiyorlar, yada bir bıçak yüzü kadar açılmış da komple temizlensin istiyorlar, yada rüzgardan kar atmış da lastikle gitmek istiyorlar, zincir takmak istemiyorlar falan. Ama arkadaşlarımız sağ olsunlar gece 12'lere 1'lere kadar çalıştılar 4 gün boyunca, bazı ekipler sabah 5'te gelmek zorunda kaldı, bazı ilçelerimizde, asılsız ihbarlar, hasta ihbarları oldu. Onlara gitmek zorunda kaldılar, önde 112 ambulansı, arkada Jandarma ve Özel İdare hasta kurtarmaya gittik, köylerde kimseyi bulamadığımız zamanlar oldu. Gece 5'te döndük, ertesi gün hizmetimiz aksadı, çünkü dinlenmek zorunda bu ekipler, ama çok şükür, bu karışıklıklar oluyor, yaşanıyor ve aşılıyor.

“İl Genel Meclisi üyelerimiz de aktif çalıştı”

Biz Karayollarına destek verdik, kaymakamlarımız, özellikle Bozüyük'te Kütahya yolunun, Söğüt'te Eskişehir yolunun, çünkü çoğunluk vatandaşın kullandığı yolların açılmasını haklı olarak istediler, İl İdaresi Kanunu'na göre bunların da talep hakları var. Gölpazarı-Yenipazar yolunu açmak zorunda kaldık, birkaç defa açmak zorunda kaldık, ama o süreç yaşandı bitti, herkes kendine göre hizmetini yaptı. Karayolları bazı hizmetlerinde eksik kalmış olabilir ama çoğunluğu onlar da stratejidir bu, binlerce aracı gittiği duble yollara hizmeti aktarmak zorunda kaldı, öyleyken de yetişemediği zamanlarda biz de takviye etmek zorunda kaldı. Ben bu çalışmalarda görev alan personelimizin yanında İl Genel Meclisi üyelerimiz de aktif çalıştı. Gece yarılarına kadar bizleri aradılar, yol gösterdiler, hastaları yönlendirdiler, ben hepimize geçmiş olsun diyorum. Hizmet yapıldı, yapılacak, hatta bugün yine kar geliyor deniliyor. Yine çalışmaya devam edeceğiz. İl İdaresi Kanunu'ndan kaynaklanan diğer kurumlara yardım hizmetimiz de oldu bu arada. Olağanüstü durumlarda bunlar her zaman valiler veya kaymakamlar bunu isteyebilirler ve bu her sene yapılmıştır, bu sene de yapılmak zorunda kaldı.

“Ekibimiz hazır, arızası yok, hastası yok, tatili yok.”

İlçeler arası yollarının bakımının Karayollarında olduğunu, ancak kendilerinin köy yollarına ulaşmak için ilçe yollarını da açmak zorunda kaldıklarını söyleyen Nalbant; “Biz yıllardır bu sorunu dile getiriyoruz. Yetersiz kaldığında biz kendi köy yollarımızın açılmasını geciktiriyoruz. Bu durumda il özel idaresi başarısız algılanabiliyor. Bu vatandaş bilmiyor. Belki meclis üyeleri arasında da bilmeyenler var. Çoğu kişi bunu bilmiyor. Ben de bunun bilinmesini istediğim için sosyal medyadan bunu duyurdum,  herkes de bunu duymuş oldu. Bilinsin ki il özel idaresi bunları yaptığı için de gecikebiliyor. Ekibi hazır, arızası yok, hastası yok, tatili yok. Elinden gelen gayreti de 7/24 yapıyor. Bazı köylere kepçelerle gittik, 4 gün sonra ulaştığımız köyler oldu ama sonunda hepsini açtık.” ifadelerini kullandı.

 

 

Editör: TE Bilişim