Adım Üniversiteleri Birliği Rektörler toplantısı Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde gerçekleşti. “Tarih” temasıyla gerçekleşen toplantıya; YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, birliğe bağlı 13 üniversitenin rektörleri ve tarih bölümü başkanları katıldı. Toplantı öncesi konuşma yapan Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, Adım Üniversiteleri Birliği’ne 4 proje teklif etti. Söğüt Şenlikleri’ne birlik üniversitelerinden öğrencilerin katılmasının sağlanması, tarih öğrencilerine Söğüt’te yaz tarih okulu açılması, tarih öğrencilerine Bilecik’ten başlayan, Bursa, Edirne, İstanbul ve Çanakkale illerinde devam eden tarih yolculuğu yaptırılması tekliflerini sunan Özcan ayrıca, tarihimize ilişkin çok önemli bir belge niteliğinde olan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Ertuğrul Gazi’nin memleketi olan Ahlat’taki tarihi Mezar Taşları’nın korunma altına alınması için çalışma yapılması teklifinde bulundu.



Üniversiteler arasında güç birliği oluşturmak amacıyla kurulan Adım Üniversiteleri Birliği’nin son toplantısı Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde yapıldı. Her üniversite’de o bölgenin ve üniversitenin dinamiklerine göre belirlenen bir tema çerçevesinde gerçekleşen toplantıların Bilecik ayağı “tarih” temasıyla gerçekleşti. Toplantıya; Balıkesir, Pamukkale, Adnan Menderes, Afyon Kocatepe, Bilecik Şeyh Edebali, Celal Bayar, Dumlupınar, Eskişehir Osmangazi, Mehmet Akif Ersoy, Muğla Sıtkı Koçman, Süleyman Demirel, Uluslararası Antalya ve Uşak üniversitelerinin rektörlerinin yanı sıra YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya katıldı.


Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, hepimizin ortak tarihinin başladığı önemli mekanlardan birisi olduğunu söylediği Bilecik’te bu toplantıya ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadığını söyledi. Tarih’in ve tarihçiliğin öneminden bahseden Özcan, “Tarih kimliğinizdir, hüviyetinizdir. Eğer kendi tarihinizi yazmazsanız, başkalarının yazdığı tarihin pasif bireyleri olursunuz. Bu toplumun tarihi başka eller tarafından yazılmış ve bize büyük ölçüde giydirilmiş kimlikler sipariş edilmiş. Bu yüzden kendimize ait olmayan savaşların peşinde on yıllarımızı kaybediyoruz. Bu gün, bu ülkede bu ülkenin insanlarını birbirine düşüren pek çok meselenin arkasında bir tarih şuurunun olmaması yatıyor.” ifadelerini kullandı.  Mezhep, ırkçılık ve aşiret kavgalarının bizim insanımızın kavgası olmadığını belirten Özcan, ne yazık ki ülkemizin bu sorunların peşinde sürüklendiğini söyledi.

Bizim için yüz kızartıcı bir durum

Rektör Özcan belirlediği 4 önemli teklifi anlatırken yüz kızartıcı bir duruma da dikkat çekti.

Prof. Dr. Azmi Özcan Konuşmasında; “Eğer Tarih, bu kadar önemli ise, ve bizim kimliğimizi bu kadar doğrudan doğruya ilgilendiriyorsa ve elimizde de bu imkan ve fırsatlar da varsa ozaman dünyaya büyük medeniyet hediye eden bizzat bu topraklardan hareketle yeni bir yolculuğa hareket etmemiz bekleniyor. Bu çerçevede, bu gündemde belki tartışmamıza zemin olabilecek birkaç teklifimizden bahsetmiştim. Bunlardan bir tanesi Hersene Eylül ayında 732 seneden beri kutlanılagelen bu toprakların en eski şenliği Söğüt Şenlikleri. Oraya Üniversitelerimiz takriben birer otobüs öğrencilerini gönderebilirse, yaklaşım Adım Üniversiteleri olarak binden fazla öğrencimizi bu şenliklerde Türkiye Gençlik Buluşması projesi altında, YÖK Başkanımızın himayesinde ve desteğinde. Bu öğrencilerimize Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, YÖK Başkanımız ve ülkemizin seçkin tarihçilerinin hitap edeceği 1 günlük yoğun tarih programı hazırlayabiliriz.

İkinci Günde Gençlerimizle alan araştırması yaparız. Domaniç’ten Söğüt’ten Bursa’ya uzanan bir çizgide Osmangazi burada cirit attı. Orhangazi burada güreş yaptı, Edebali öğrencilerine burada ders verdi. Çocukların dokunabilecekleri bir ortam, imkan içerisinde onları geleceğe hazırlayacağız. Bu birinci teklifimiz.


Yine bu mekanda yazları 15 gün tarih bölümü öğrencilerinden seçilecek her üniversiteden 10 öğrencinin azami katılabileceği “yaz /tarih okulu” ikinci teklifimiz. Çünkü biz inanıyoruz ki, bu ülkenin ciddi sıkıntılarından birisi tarihe paralel bakışların olmayışı. Birinin ak dediği birinin de kara dediği nesiller.Bunun adı demokrasi yada özgürlük filan değil. Bu bilmezlikten kaynaklanan bir şey. Millet olmak, birlikte yaşamak olaylara ve eşyaya müşterek duygular geliştirmekle olur. Tıpkı %90’ımızın ağzının sulandığı gibi bir müştereklik. Olaylar ve vakalar zikredildiği zamanda paralel duygular hissedilebilmeli. Buda hissediliş, bilgiyle mümkündür. Eğer üniversitelerimiz tarih bölüm başkanlarımız ize destek verirlerse hersene burada tarih okulunu açabiliriz. Ve Tabiatıyla sizlerinde katılımıyla. Sizlerin de o okulda hoca olarak belki 1 belki 2 gün tarih dersi vermeniz kaydıyla..

3. sü, Adım Üniversiteler Birliği tarihle ilgilenenlerin uzun bir süre yara olan ve bizim için de maalesef yüz kızartıcı bir durum olan Ertuğrulgazi’nin memleketi doğduğu yer Ahlat mezarlılığı doğrudan doğruya bizim kimliğimizin taşları. Orhun Abidelerinin Müslüman versiyonu. On binden fazla mezar taşından birkaç yüzü ayakta kalmış. Düşünün 5-6 metre abidevi taşlar. Bizim o topraklardaki mührümüz ve kimliğimiz hüviyet cüzdanımız. Tarihin, ilgisizliğin, yağmurun tahribatıyla ben diyim30 siz diyin 50 sene sonra yok olup gidecekler. O mühürler yok olursa, vatanda yok olur. Adım Üniversiteler Birliği olarak müşterek bir proje geliştirip Ahlat, Ertuğrulgazi’nin doğduğu yer. Bizim Anadolu’daki ilk duraklarımızdan. Oradan buraya geldik. YÖK’ün himayesinde Ahlat mezar taşlarımızı yani kimliğimizin temel taşlarını, devletimizin izniyle, teşviğiyle, desteğiyle bir şekilde gerekirse kimyasal koruma, gerekirse inşaat mühendisleri hocalarımızın bize verecekleri bilimsel metotlarla sonsuzluğa kadar taşımamız lazım. Bu tarih bölümlerine düşer.


4. sü ise, Dört yıllık tarih bölümü öğrencilerimizde mezun olmazdan evvel sizlerin onayı ile, desteği ile, mutlaka buradan başlayan Bilecik, Bursa, Edirne, İstanbul, Çanakkale’nin de içinde olduğu bir tarih yolculuğunu öğrencilerimize yaptıralım. Tarihin nasıl cereyan ettiğini alanda yürüyerek ve yaşayarak onlarda tecrübe etsin. Biz Bilecik Üniversitesi Tarih bölümü olarak ta bunun teknik alt yapısını hazırlayalım. 1 yılda istersek çok rahat planlayabiliriz. En azından Adım Üniversiteler Birliği olarak başlayabiliriz. Sonra diğer üniversitelerimizde müfredatın içerisine girerler. Kısacası Tarih bizim varlık nedenimiz. Kim olduğunuzu, hafızanızı resetlediğinizi bir düşünün hayatımızın anlamı da kalmıyor. Tarih bize hayatımızın anlamını veren şey. Bu çerçevede bu 4 somut teklifi huzurlarınıza arz ediyorum. Bundan sonraki konuşmalarımıza hem bunlar üzerinde hem de bunlar üzerine ilave  edeceğimiz yeni rakip önerilerimiz mutlaka vardır.”dedi.

Ardından Adım Üniversiteleri Birliği Başkanı Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ve YÖK Yürütme Kurul Üyesi Tufan Bozpınar’da konuştu. Protokol konuşmaların ardından program sona erdi. 

Editör: TE Bilişim