Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan,  SKY Türk kanalında konuk olduğu Stüdyo 360 programında Ortadoğu coğrafyasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özcan, "21. Yüzyılda Ortadoğu kaderi" adlı programda yaptığı açıklamada, Ortadoğu'nun dar anlamda coğrafi bir kavram ama geniş anlamda da bir kültürel kavram olduğunu kaydetti.

Kimsenin "kara kaşı kara gözü" için mekan, imkan ve yer vermeyeceğini anlatan Prof. Dr. Özcan, şöyle konuştu: "Hele bu coğrafyadaysanız mutlaka bedelini ödeyerek bunun, onun içinde uyanık çalışmak zorundasınız. Onun içinde 1990'lı yıllarda olduğu gibi tuzağa düşmemelisiniz. Onun için gözünüzü açtığınız zaman, tekrar yeni bir dünyanın kaçmasını, bir yüzyılın daha kaybedilmesini önlemek istiyorsanız önceden uyarılmak, önceden silahlanmaktır gibi bir anlayışla hareket edip, bu ülkenin aydınları toplumlarını kendi hayat tarzlarını kabule zorlamamalı, dayatmalara zorlamamalı sadece ve sadece bilgilerini ortaya atıp, onların diledikleri bilgilerden faydalanarak kendi hayat tarzlarını müşahede etmeleri imkan sağlamalarına zemin hazırlamalıdır. Bütün bunları ancak demokratik ortamda yapabiliriz. Bütün bunları ancak özgürlüğün yaşandığı, hissedildiği bir ortamda yapabiliriz. Etrafınıza bir bakın devletin olmadığı topraklarda hayat nasıl cereyan ediyor. İster adı şu olsun ister bu olsun. İşte Mısır'da devlet yok, Suriye'de devlet yok, yıllardır Irak'ta devlet yok ve adeta bir belgesel gibi her gece ekranlarda o vahşet resimleri günlük hayatımızın bir parçası artık bizi utandırmıyor. Artık vicdan azabı da hissettirmiyor. Fakat bu coğrafyada bütün bunlara dur diyen potansiyeli hükümdarlık, egemenlik ve onlara hükmetmek duygularıyla değil, sadece ortak bir tarihi paylaşmış kardeşlerimizin yaralarına merhem olmak amacıyla önce bize düşüyor. Bu coğrafya, tarih ve inanç bize bunu dayatıyor. Bunun da yolu kendi aramıza, birbirimize düşmemizi gerektirecek her ne varsa onları bir kenara bırakmak. Çünkü tarihte bizim başarılı olduğumuz her ne dönem varsa ilk adımı kaynaşmayı temin edebilmek."

"Coğrafyada yükselen ve giderek kurumsallaşan sömürgecilik yapısına karşı başkaldırma potansiyeli en canlı topluluk, birikim biziz. Eğer biz yükselirsek, eğer biz iddialarımızın arkasında durabilirsek gelecekte mutlaka bizi takip edecek başka topluluklar olacaktır" diyen Rektör Özcan, şöyle devam etti:

"Ama bunun sırrı önce Osmanlıların Anadolu'da kurduğu birlik gibi, ilk Müslümanların hicazda kurduğu birlik gibi, Osmanlıların bu coğrafyada kurduğu birlik gibi bizim şu an bu coğrafyada ortak insanlık değerleri üzerinde bir birliğimizi tesis etmek, öyle çok ilkel ve çok cahil insanların ancak meşgul olabileceği gibi 1990'lı yılların gündemini taşımadan. Onun için bu birliği kurtarmak lazım."

AA

Editör: TE Bilişim