Kıymet Aslan 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yapımı tamamlanan projelerin açılışlarını gerçekleştirmek üzere Bilecik’e geldi. Öğle saatlerinde şehre gelen Bakan Eroğlu, açılış içim özel olarak hazırlanan Cumhuriyet Meydanı’nda Bilecik protokolü ve vatandaşlar tarafından karşılandı. Konuşmalarının ardından sıra açılışa geldi. Meydandaki dev ekrandan canlı olarak Selöz göletiyle bağlantı kuruldu, Vali Halil İbrahim Akpınar, Belediye Başkanı Selim Yağcı ve Bakan Veysel Eroğlu’nun ortaklaşa bastıkları butonla  Selöz göleti ve sulamasının açılışı gerçekleşti. Açılışın ardından kısa bir havai fişek gösterisi gerçekleşti. Eroğlu açılışın ardından kurayla belirlenen vatandaşlara 49 yıllığına verilen ceviz ağaçlarının tapularını verdi. Bilecik’e yapılacak iki büyük sulama proje için de imzalar atıldı ve 2014 yılının 20 Haziranına yetiştirilmek üzere taahhütname imzalandı.


Açılışın ardından Valiliğe kısa bir ziyaret gerçekleştiren Eroğlu, buradan 700’üncü Yıl İlköğretim Okulu’na geçti. Burada öğrencilerle buluşan Eroğlu, öğrencilerle birlikte fidan dikti ve öğrencilere fidan hediye etti.

Eroğlu, daha sonra yapımı tamamlanan DSİ 33. Bölge Müdürlüğü binasının açılışını gerçekleştirdi. Buradan Bilecik Belediyesi’ne bir ziyaret gerçekleştiren Eroğlu, oldukça yoğun geçen Bilecik programının ardından Bozüyük’e geçti.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2013 yılını Bilecik2te yatırımlarda hamle yılı ilan etti. Orman Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bilecik’e 20 müjde ile geldi. DSİ 3. Bölge Müdürlüğü 4 tesis açıldı, 8 tesisin ise temeli atılmak üzere  12 Tesis açılışı ve temel atma töreni gerçekleştirildi.

Bakan Eroğlu, Pazarlıklar ile 2 büyük tesisin açılışını 20 Haziran 2014 tarihinde saat 10:59 olarak söz aldı.


Yapımı tamamlanan Bilecik merkez köylerinden Selöz Göleti sulaması Telekonferansla açıldı.

Bilecik’te, Bilecik- Bozüyük Kocadere ıslahı taşkın koruma, Bilecik Söğüt Çaltı Dudaş deresi taşkın koruma, Bilecik Söğüt Tarpak ve Çav dereleri taşkın koruma, Bilecik Pazaryeri İlçe Merkezi Karaelmalı dersi taşkın koruma tesisi açıldı.


7 projenin ise temeli atıldı. Bunlar ise; Bilecik Merkez Selöz Göleti Sulaması, Bilecik Osmaneli Oğulpaşa göleti sulaması,  Bilecik merkez karasu çayı 3. Kısım taşkın koruma, Bilecik Merkez Demirköy taşkın koruma, Bilecik Yenipazar ilçe merkezi taşkın koruma, Bilecik İnhisar Çayağzı ve Çalkara Dereleri taşkın koruma, Bilecik Merkez Dodurga Uzunçam deresi taşkın tesisleri onarımı, Bilecik Merkez Bayırköy Kazlar Deresi taşkın tesisleri onarımından oluşuyor.


Prof. Dr. Eroğlu açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Burada Şeyh Edebali var, Osmanlı Cihan İmparatorluğu burada kuruldu. Buranın gerçekten ayrı bir yeri var. O bakımdan bizimde buraya nekadar hizmet edersek azdır düşüncesiyle diyoruz ki Şeyh Edebalinin söylediği gibi İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” bizde buşekilde onun düsturuyla hareket ediyoruz. Buraya gelirken tabi eli boş gelinmez özellikle 4 tesisin açılışı 8 tesisinde temelini atıyoruz. Bu güzel ilimize 12 tesisi kazandırmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Toplam Maliyeti de 13 Milyon TL. Bu tesislerin hayırlı uğurlu olmasını canı gönülden diliyorum.


20 Milyon TL’lik tam 20 tane müjde ile geldik.  Bunlardan 14 tanesini DSİ yapacak. Yani burada sulanmadık alan bırakılmayacak. Gölpazarı’na gittiğim zaman oradaki kardeşlerimize söz verdim. Yıllardan beri Akçay barajı yapılacak denilmiş ama kimse el atmamış. Ama size şu müjdeyi veriyorum. Söz verdiğimiz tarihte büyük barajın 55 metre yükseklikte muhteşem bir baraj bunun planlaması yapıldı, projesine başlıyoruz , projesi biter bitmez paramız hazır ihalesini yapacağız. Allah’ın izniyle Gölpazarı’ndaki barajıda bitireceğiz. Böylece yapılacak bu barajlar sayesinde  5680 dekar arazi sulanacak. Köy Kasaba ilçe merkezleri sel baskınlarından korunacak.


Bunun dışında Orman Teşkilatımızın 4 tane müjdeleri var. Burası aslında orman bakımından zengin bir yer ama geçmişte Orman Kanunu işliyordu adeta ormancılarla, orman köylüleri hasım gibiydi. Şuanda durumu değiştirdik orman teşkilatıyla köylerimiz hasım değil, hısım olacak. Bu anlayışla hareket ediyoruz. Belki 20 yıl önce yapılması lazımdı çünkü ormanlardan vatandaşında istifade etmesi şart. Herşey insan için her şey milletimiz için. Bilecik’te muazzam bir seferberliğe başladık.  Bozuk orman alanlarını, ağaçlandırılması uygun olan alanları tamamen vatandaşımıza gelir getirici Bilecik’te ne yetişiyorsa onları dikeceğiz. 3 yıl içinde bakımı, masrafı orman teşkilatına ait olarak parsel parsel bunları ayıracak kaç tane ağaç düşüyorsa hane başına o köyde verilecek.  Masrafı Devlete ait, geliri vatandaşların bugünde inşallah ilk adımı olacak Yeni Çepni köyünde badem ağaçlarını kur’a ile dağıtıyoruz. Adalet çok önemli. Bugün ilk defa uyguluyoruz.


Allah’ın izniyle Biz Bilecik’e çok büyük yatırımlar yaptık ama bunlar yeter mi , bana göre yetmez. Şimdi 12 tane daha baraj, gölet ve sulama tesisi tespit ettik.  Bunlara başladık, çok kısa zaman da Bilecik’imize gölet, sulama tesisi,  inşa edeceğiz. Sulamalarda tamamen modern sulama olacak. Selöz Göletindeki uzak yerlerden hortumlarla sulama çekiyorlarmış, artık bunlara son. Çünkü artık kapalı sistem  vanayı açacaksınız ister damlamalı, ister yağmurlama sulama yaparak tarlanızı sulayacaksınız. İnşallah bereket fışkıracak. Bunların içinde en büyüğü Gölpazarı’ndaki Akçay barajı müjdesini verdim.”dedi.


Netice itibariyle sizlere hizmet adeta yağıyor, dahada büyük hizmet alacaksınız Bilecik’in yıldızı parlak , pek çok potansiyeli var. Bu yollarla beraber, yapılan bu tesislerle beraber Bilecik Özellikle büyük şehirlerin bilhassa İstanbul’un turizm açısından merkezi olacak. Aynı zamanda burada yetişen meyve ve sebzelerle neredeyse bütün İstanbul’u besleyecek bir il haline gelecek.


Türkiye Dört dörtlük büyüyor. Seferberlik devam ediyor, 3 tane büyük seferberlik başlattık. Erozyon kontrolü, taşkınları önlemek için ağaçlandırma çalışmaları, bütün göletlerin etrafını ağaçlandıracağız. Yeşil kuşak adıyla bir ağaçlandırma seferberliği başlattık. Bu büyün Dünya’nın dikkatini çekti. Bakın hatta o kadar dikkat çekti ki Amerika, BM’ler New York’ta Dünya Ormancılık zirvesinde biz çalışmalarımızı anlatınca bütün ülkeler Türkiye'deki ’u ormancılık ağaçlandırma faaliyetlerini hayranlıkla dinledi. Bir dahaki zirve İstanbul’da olsun dediler. Biz ilk defa bu zirveyi İstanbul’da yaptık. Geleceğe not olarak düşün 21. Asır milletimizin asrı, Türkiye’nin asrı olacaktır.”


 

DEVLET SU İŞLERİ MÜJDELERİ MÜJDELERİ

1 Adet gölet, 2 adt gölet sulaması, 11 adet dere ıslahı olmak üzere DSİ’ye ait 14 adet müjde olup bu projelerin toplam yatırım maliyeti 18.056.400 TL’dir.

Bu işlerle 800.000 m3 depolama sağlanacak, 5.680 dekar arazi sulanacak, 11 adet meskun mahal taşkınlardan korunacak. Müjdelenen bu projeler arasında;

Bilecik Merkez Selöz Göleti

Bilecik Merkez Selöz Göleti sulaması

Osmaneli Oğulpaşa Göleti Sulaması

Söğüt Tarpak ve Çavdereleri Islahı

İnhisar Çayağzı ve Çalkara Dereleri Islahı

Söğüt Çaltı Dudaş Deresi Islahı

Bozüyük Kocadere Islahı

Pazaryeri İlçe Merkezi Karaelmalı Deresi Islahı

Yenipazar İlçe Merkezi Taşkın Koruma Tesisi

Bilecik Merkez Demirköy Taşkın Koruma Tesisi

Bilecik Merkez Karasu Çayı 3. Kısım Islahı

Pazaryeri Ahmetler Köyü Taşkın Koruma Tesisi

Bozüyük Dodurga Uzunçam Deresi Taşkın Koruma Tesisi Onarımı

Bilecik Merkez Bayırköy Kazlar Deresi Taşkın Tesisleri Onarımının ise 10.10.2013 tarihinde temeli atılacak. 450 metre korkuluk yapılarak belde olası taşkınlardan korunacak.


ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MÜJDELERİ

Orman Genel Müdürlüğü’nün ise 4 adet müjdesinde ise 2013 yılında 2.500 dekar alanda ağaçlandırma ve erozyon kontrol çalışması yapılarak, 320.000 adet fidan dikilecek.  2013 yılında yeşil kuşak ile baraj ve gölet alanlarının ağaçlandırılmasına ait eylem planı doğrultusunda, Pazaryeri Mustafa Eldemir Günyurdu barajında 150 dekar alanda ağaçlandırma çalışması yapılacak. Ceviz Eylem Planı ve Badem Eylem Planı çerçevesinde 2013 yılında 900 dekar alanda 32.400 adet fidan dikilecek. Bu fidanların 3 yıl bakımı kurumumuz tarafından yapılıp vatandaşlara dağıtılacak ve gelir elde etmeleri sağlanacak. 2013 yılında orman köylüleri 452.400 TL kredi verilmesi planlanmış olup, tamamı hak sahiplerine verildiği açıklandı.


HARMANKAYA KANYONUNA ÇEVRE DÜZENLEMESİ GELİYOR

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasından kalan kanyon uzunluğu takriben 2.5 km, alanı ise 2.600 dekardır. Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkının gelişme planı hazırlanmış olup onaylanması akabinde seyir terasları, bekçi kulübesi ve çevre düzenleme işlerine bu yıl içerisinde başlanacak.


BAŞBAKANIN SELAMINI GETİRDİ

“Üzerimde bir Selam var, Başbakanımızında Bilecik’e karşı ayrı bir gönül bağı var. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıyken parke taşı gönderdi. Bilecik’e gelirken Başbakanımıza arz ettik Sayın Başbakanım Bilecik’e 12 tane tesisin temel atma merasiminin açılışını yapmak üzere gidiyorum . Ayrıca 20 tane müjde vereceğiz dediğim zaman çok duygulandı ve dediki “Oraya ne yapılsa azdır gittiğin zaman bütün vatandaşlarımıza en kalbi sevgilerimi ve selamlarımı ilet” diye benden rica etti.

Özellikle Osmanlı’nın temellerinin atıldığı bu diyarlara ne gerekiyorsa yapmak bizimde boynumuzun borcu. Yani bende kendimi buranın hizmetkarı olarak görüyorum.  Yatırımda buralara daha da yağacak. Biz 2013 ile 2014 yıllarını Bilecik’te Orman Su İşleri Bakanlığı açısından yatırımlarda hamle ilan ediyoruz. Hatta sadece bizim bakanlıkla alakalı da değil. Başka bakanlıklarla da ilgili her konuyu takip edeceğiz inşallah. İnşallah Bilecik çok daha güzel olacak buna yürekten inanıyorum.


Burada 2 tane sulama projesi için pazarlık edeceğiz ve bitiş tarih ve saatinide  vereceğiz. 

Benimde arzum şu esasen 2 tane sulama tesisini önümüzdeki sulama mevsimine kadar yetişmesini istiyorum.”dedi.  Hayırlı Olsun, Uğurlu Olsun, Bereket Yağsın İnşallah. Sıhhatte ve Afiyette olasınız, su gibi aziz olasınız sözleriyle pazarlık etmeye başladı. 20 Haziran 2014 tarihinde saat 10:59 olarak söz Alındı. 

 

Editör: TE Bilişim