Söğüt Ertuğrul Gazi Tören alanında saat 10’da başlayan etkinlikte Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan konuşma yaptı.


Vali Nayir konuşmasında, “Bu kadar güzel sözden sonra tekrar etmeden güzel söz söylemenin zorluğunu belirterek konuşmama başlamak istiyorum. Hep söylendi hayatımızın vazgeçilmezi olan yemek aynı zamanda kültürümüzün de önemli bir parçası. Kültürümüz dediğimizde de kendimizi Osmanlı kültürünün dışında tutmak onu bilmeden onu anlamadan kültürden bahsetmenin de zorluğunu hep birlikte yaşayacağız. Mutlaka Osmanlı Kültürünü bileceğiz ki kendi kültürümüzü de anlayıp tarif edebilelim. Kaybettiklerimizi de o kültür ile kıyaslayarak anlayabilelim. Osmanlının hâkim olduğu coğrafyayı düşünürsek, 600 yıl boyunca 3 kıtada Balkanlardan Kafkasya’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya kadar hâkim olduğu her coğrafyaya mutlaka kendinden bir şeyler verdiği gibi o coğrafyadan da bir şeyler aldı, oralardan da etkilendi. Mutfak kültürümüzde bu coğrafya da yaşanan kültürden çok etkilenen bir kültür olmuştur.” dedi.

Rektör Özcan, “Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’ni temsilen buradayım. Beni davet ederken arkadaşımız en büyük zafer nefse karşı yapılan zafer deyip bana işaret etti.” diyerek konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:


“Biz esas itibari ile ne yiyor ne içiyor ne konuşuyorsak oyuz. Bir büyük zata söylemişler insanın kurtuluşu, toplumun kurtuluşu nedir diye, iki şey demiş. Ağzından giren ile ağzından çıkana dikkat edecek. Yediğine içtiğine ve konuştuklarına dikkat edecek. O yüzden yemek içmek sadece bir yemek içmek değil bir kimlik, bir varlık meselesi. Bundan birkaç yıl önce üniversitemiz Türk Kültüründe “ Yemek ve Mutfak” adlı uluslar arası bir sempozyum düzenlediği zaman Arif beyin desteği ile bu konuyu çok önemsediğimizi göstermiştik. Bugün yapılan bu programın sadece yemek içmek değil, bir medeniyet bir kültür projesi olduğu düşüncesiyle bu organizasyonu yaptık.”


1. Ertuğrul Gazi Osmanlı Mutfağı Yemek Yarışması açılış konuşmalarından Vali Nayir ve protokol üyeleri yarışmacıların yanlarına giderek yapacakları yemekler hakkında bilgiler alarak başarılar dilediler.



Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu İkinci Başkanı Gökhan Tufan düzenlenen yarışma hakkında bir açıklama yaptı. Tufan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Burada bugün 1. Ertuğrul Gazi yemek yarışmasını düzenliyoruz. Söğüt Belediye Başkanlığı, Kaymakamlığı, Bilecik Valiliği, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin destekleriyle bu organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Amacımız Osmanlı mutfağının unutulan ürünlerini ortaya çıkarmak ve böylece Türk mutfağına büyük bir katkıda bulunmak. Türkiye’nin belli bölgelerinden ve illerinden usta ve öğrenci aşçılarımız burada yarışıyor. Umarım önümüzdeki sene Söğüt Belediyesi ve Kaymakamlığının desteğiyle bu kültürü ve organizasyonu uluslar arası alana taşırız.”



İki gün sürecek yarışmada ülkenin çeşitli yerlerinden gelen 300 yarışmacı Osmanlı mutfağındaki hünerlerini sergileyecek.  10 kişilik gruplar halinde yarışan aşçılar 1 saatlik süre içerisinde dereceye girmek için kıyasıya mücadele edecek. İki günün sonunda dereceye giren yarışmacılara altın madalya, gümüş madalya, bronz madalya, merit ve kupalarla ödüllendirilecek.





Editör: TE Bilişim