Mayıs ayı olağan toplantısı sonrası söz alan AK Parti Meclis Üyesi Çetin Kaya, Bilecik Belediye binasından Osmanlı figürlerinin kaldırılması konusunu gündeme getirerek sert ifadeler kullandı. Kaya’nın ithamlarına cevap veren Belediye Başkanı Semih Şahin ise sökülen minyatürlerin işporta işi olduğunu, tarihi bir esere yakışmadığını   bir kez daha hatırlatarak “Bilgilenmeden hiçbir şeye, hele ki böyle bir hassas konuya girmeyiniz” dedi.

AK PARTİLİ KAYA, “HADSİZLİK DEĞİL DE NEDİR?”

AK Partili Meclis Üyesi Çetin Kaya,  Bilecik kamuoyunda da bir süre polemik yaratan Belediye binasından Osmanlı figürlerinin kaldırılması konusunu gündeme getirdi. Osmanlı Devleti mimarisi ve Sultan 2. Abdülhamit Han’ın hatırası olan binadan Osmanlı figürlerinin kaldırılmasına büyük tepki göstererek “Çivi dahi çakılması izne bağlı olması gereken yerde çelik düberler kullanılarak Belediye Başka Yardımcısının odasına bir bölüm yapılıyor. Bu hadsizlik değil de nedir? ” söylemi üzerine Meclis 1. Başkanvekili Mustafa Sadık Kaya, Çetin Kaya’nın konuşmasının arasına girerek “şu anda demogoji yapıyorsunuz. O figürleri kime ne şekilde yaptırdız” dedi. Çetin Kaya’nın sözünün kesilmesi üzerine AK Partili diğer meclis üyelerinin de tepki göstermesiyel tansiyon biraz daha fazla yükseldi.

BAŞKAN SEMİH ŞAHİN, “TARİHİ BİNAYA İŞPORTA İŞİ OLMAZ”

AK Partili Çetin Kaya’nın ithamlarına cevap veren Belediye Başkanı Semih Şahin ise “Restorasyon konusu benim çok önem verdiğim bir konu. Benim için tarihi eserler iki noktada önemli. Birincisi, mesleki olarak benim işim, ikincisi ise ben seçim vaatlerimde de söylediğim gibi ben Bilecik’i Osmanlı’nın kurulduğu kent olması özelliği, mermer ve seramiği ile bir marka şehir haline getirmeye çalışacağım. Markaya gidiş yolunda her şeyin birinci sınıf ve yasal olması lazım. Tescilli bir binaya tescilsiz bir şey ekleyemezsiniz. Onu yapan benim kahveden normal bir arkadaşım. yaklaşık 250 TL’ye yaptırılmış. 2. Abdülhamit döneminde yapılan nadir ve çok özel bir bina. Üzerine alçı falan kaplanıp ucuza işporta iş olmaz.

“BİLGİLENMEDEN HİÇBİR ŞEYE, HELE Kİ BÖYLE BİR HASSAS KONUYA GİRMEYİNİZ”

Bu konuda zaten gereken araştırmaları başlattı. Üniversitenin Tarih hocaları, Ankara’daki Üniversiteler, gerçek minyatürün ne olduğunu gösteren bir eser yapacaklar. Gerçek minyatür, 2 boyutlu olur. Minyatürde perspektif yoktur. Onun minyatür olduğunu söyleyenler neye göre söylüyor bilmiyorum. Bilgilenmeden hiçbir şeye, hele ki böyle bir hassas konuya girmeyiniz. Biraz bekleyin, marka nasıl olur, Osmanlı’nın kuruluşu ile ilgili herşey nasıl birinci sınıf yapılır işportadan alınmış alçı kaplama şeylerle bu iş olmaz.” Dedi.

“UCUZ SİYASETLERE GİRMENİN ANLAMI YOK”

Başkan Şahin, Belediye Başkan Yardımcısı’nın odasına yapılan bölme ile ilgili olarak ise “Traihi eser binalarda kalıcı bir şey yapmak üzere veya bu tür binayı dönüştürücü şeyler yapmak yasaktır.  Bölmeler ise özel olarak binanın özelliği kaybolmasın diye ona uygun yapılmaz. Çelik  ve camı koyduğunuzda var olan ahşap yapının özelliğini bozmamış olursunuz. Bu restorasyonda bir yönetemdir. Bu şekilde ucuz siyasetlere girmenin anlamı yok. Binamızı hep beraber koruyalım. Sanat eserleri ile ilgili gerçek bir öneriniz varsa açığım ancak bana bilgiyle gelin.”

“ŞOV YAPMAK İSTESEYDİM, YAPANLARI SAVCILIĞA VERİRDİM”

Ben siyasi tavırlı bir adam değilim. Ben iş yapma odaklı bir insanım. Ben eğer bu konuda bir şov yapmak isteseydim, tarihi esere izinsiz olarak entegre edildiğinden dolayı bunu önce basına yayardım. Daha sonra da Cumguriyet Başsavcılığına ağır cezada yargılanmaları için yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunurdum. Böyle bir şey yapmadım çünkü ben Bilecik’in böyle şeylerle değil güzel şeylerle konuşılmasını istiyorum”ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim