Bilecik-İstanbul karayolu üzerinde bulunan Osmangazi Tüneli içerisinde canlandırılan yaralamalı trafik kazasına ilişkin “Karayolu Tünelleri Acil Durum Tatbikatı” gerçekleştirilirken Bilecik Valisi Bilal Şentürk, Komuta Merkezi’nden koordinasyonu takip etti.

Karayolları Genel Müdürlüğü 14.Bölge Müdürlüğü Bilecik Tünel Bakım İşletme Şefliği Komuta Kontrol Merkezi’ne gelen Vali Bilal Şentürk eşliğindeki ekip, Osmangazi Tüneli içerisinde canlandırılan trafik kazasını birebir takip edip koordinasyonu hakkında yetkililerden bilgi aldı. Tünel içerisinde canlandırılan trafik kazası gerçeği aratmazken kazaya müdahale eden ekipler adeta zaman ile yarıştılar.

İlk olarak tünel içerisindeki kazanın tespiti yapılırken Karayolları Tünel İşletme Şefliği Komuta Merkezi tarafından 112 Acil Servis ekipleri aranarak kaza ihbarı yapıldı. Ardından Jandarma, Emniyet, Sağlık, AFAD ve İtfaiye ekipleri olay yerine sevkedildi. Araç içerisinden çıkartılan yaralılar sağlık ekiplerinin olay yerinde yaptıkları ilk müdahalenin ardından ambulanslar ile hastaneye sevkedilirken, otomobil içerisinde sıkışan 1 yaralı ise AFAD ekiplerince araç içerisinden çıkartılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Ardından motorundan alev alan araca İtfaiye ekipleri kısa zamanda müdahale etti. İtfaiye personeli tarafından söndürülen araç Emniyet ve Jandarma’nın almış olduğu güvenlik önlemleri sonrası İl Özel İdaresi tarafından bulunduğu yerden kaldırıldı. Daha sonra tünel içerisinde İtfaiye ve Karayolları Tünel İşletme Şefliği personelince yapılan temizleme çalışmaları sonrası yol trafik akışına açıldı.

“KURUMLARIMIZIN KABİLİYETLERİNİ GÖRMÜŞ OLDUK”

Komuta Kontrol merkezinde ekiplerin müdahalesini takip eden Vali Bilal Şentürk yaptığı açıklamada; “yaklaşık yarım saatlik bir süre içerisinde olay olduğu andan itibaren tüm ekiplerimiz, ambulanslarımız, AFAD ekiplerimiz, itfaiyeler, karayolları ekiplerimiz, trafik ekiplerimizin müdahalesiyle yol trafiğe kesilmiş, yarım saat içerisinde kaza ve yaralılar çıkarılmış, kaza yapan araç alandan uzaklaştırılmış ve yol tekrar trafiğe açılmıştır. Tabi daha da hızlı olmayı arzu ediyoruz. Osmangazi tünelimiz yaklaşık 2.400 metre uzunluğunda bizim ilimizden geçen önemli bir aks. Biz, gerçek ve tam zamanlı tatbikat yaparak olası kazalara zamanında müdahale edebilmek, mal ve can kaybını minimum seviyeye indirmek adına tüm kurumlarımızın imkan ve kabiliyetini yerinde ölçmek görmek adına böyle bir tatbikat yaptık. Hedefimiz açısından tabi daha iyiye ulaşma arzumuz hep devam ediyor, edecekte. Kurumlarımızın kabiliyetlerini görmüş olduk, çalışanlarımızın tecrübelerine tecrübe katmış olduk. Bu tür tatbikatları zaman zaman yapacağız. Ekiplerimizin birbirleriyle uyumunu, kontrollü çalıştığını gördük ama bu bizi rehavete hiçbir zaman düşürmeyecek.

İlk olarak tünel idaremiz, Karayolları ekibimiz olaya müdahale etti, ardından hemen trafik ekipleri müdahil oldu. Karayolları ekibimiz koordinasyon merkezinden kamerayla takip sistemimizden 112 acil çağrı merkezini hemen haberdar etmek suretiyle ilgili ekiplerin yani Sağlık, UMKE, AFAD, İtfaiye ekiplerinin de buraya sevk olmasını sağladılar. Ambulansımız yaklaşık 7,5 dakikada ilk olarak ulaştı. Arkasından hemen diğer ekipler de seri bir şekilde ulaştılar.

Tarama faaliyeti de öngörülen zaman içerisinde icra edildi. Tam zamanlı ve gerçekçi bir tatbikat olması için çaba sarfettik ama kazanın özelliğine göre değişir, yani burada araç içerisinde sıkışan kişiyi çıkarma faaliyetimize göre gerçekleşti, üç aşağı beş yukarı ideal süre içerisinde ekiplerimizin müdahale etmiş olduğunu gördük” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim