Emine Türksoy

Osmaneli’nin doğal yapısının inceleneceği ve çevre konusunda toplumsal duyarlılığı arttırmayı amaçlayan “Osmaneli’nde Doğa Amaçlı Eğitim Projesi” hayata geçiyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen TÜBİTAK hibeli projenin sonunda, Osmaneli’nin doğal yapısı kitapçık haline getirilecek. Proje kapsamında ilçede 50’ye yakın akademisyen çalışma gerçekleştirecek. Konuyla ilgili olarak Osmaneli Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Üniversitelerle işbirliğimiz her alanda artarak devam ediyor. TÜBİTAK hibeli İstanbul Ticaret Üniversitesi projesi olan Osmaneli’nde Doğa Amaçlı Eğitim Projesi 22.07.2015 tarihinde yani yarın ilçemizde başlıyor.

Amacı hedef kitlenin doğayla buluşmalarına, doğanın dilini anlamalarına ve doğa eğitimi konusunda formasyon kazanmalarına katkıda bulunmak ve dolayısıyla çevre ve doğa konularında toplumsal duyarlılığın artmasını sağlamak olan bu projeye Osmaneli Belediyesi, Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Şube Müdürlüğü, Bilecik Orman İşletme Müdürlüğü, Bilecik Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Yabani Hayat Derneği ve İstanbul Ticaret Odası destek sağlayacaktır.

Proje Koordinatörlüğünü Prof. Dr. İdris OĞURLU’nun yapacağı çalışmalarla 50 akademisyenin katılımıyla Osmaneli’nin doğa yapısı incelemeye alınacak. Çalışmalar sonucunda Osmaneli Doğa yapısı bir kitapçık halinde yayınlanacak.

Belediye Başkanımız YMM Münür ŞAHİN, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin ilçemize olan ilgisinden dolayı oldukça memnun olduğunu dile getirdi. İlçemiz ile ilgili hazırladıkları iki tanıtım kitapçığının yakında yayınlanacak olmasından, Osmaneli’nin tarihi evlerini, sokak yapısını, doğasını, kentsel planlamasını esas alan çalışmalarından dolayı kendilerine İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Akademisyenlerine teşekkür etti. 

Biz de Osmaneli Belediyesi olarak bizlere bu devasa projeyle yoğun katkı sağlayan İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne ve akademisyenlerine teşekkür ediyor, kendilerine şimdiden ilçemize “Hoş geldiniz” diyoruz.”

Projenin resmi internet sitesinde projeyle ilgili olarak şu açıklamalara yer veriliyor:

Hedef kitlede doğa eğitimine dair bir vizyon oluşturmaktır. Proje, bu yönüyle hedef kitleye doğayı tanıyıp anlayabilme ve gördüklerini öğrencilerine, STK üyelerinin birbirlerine ya da diğer STK üyelerine veya toplumun diğer kesimlerine aktarabilme nosyonu ve keza doğa eğitimi konusunda formasyon kazandırmaya yöneliktir. Böylece, projede eğitilmiş hedef kitle sayesinde, proje sona erdikten sonra da etkisinin yayılarak süreceği düşünülmüştür.

 

Amaçlar; Öğretmen ve STK elemanlarına Doğa eğitim tecrübesi kazandırmak.

Öğretmenlere ve öğretmen adaylarına, Doğa hakkında ekolojik yorumlama becerisi ve doğa eğitimi konusunda tecrübe kazandırmak.

Toplumda Doğa-ekoloji kültürünü geliştirmek

Doğa eğitimi ile aldıkları bilgi-kültür ve tecrübeyi her yıl öğrencilerine aktarmaları sayesinde doğa-ekoloji kültürünün ülkemizde yaygınlaştırılması,

Doğa eğitiminde model gelişmesine katkıda bulunmak

Öğretim üyeleri, öğretmenler ve öğretmen adayları, lisans – lisansüstü öğrencileri ve doğa gönüllüsü STK üyelerini doğal ortamda bir araya getiren, meslekler/disiplinler arası düşünme, sorun çözme yetisi geliştirmeye yönelik bir çevre - doğa eğitim programı geliştirmek veya gelişmesine katkıda bulunmak,

Hedef kitleye kazandırılacaklar

Doğal varlık ve işleyişi yerinde uygulamalı olarak sunabilmek ve böylece Doğa ve doğa sorunlarına karşı bilinç ve hassasiyet oluşturmak; Doğayla ilgili sorunları tanımlama, araştırma ve çözme ile ilgili beceriler kazandırmak; Doğa ve doğanın işleyişi ile ilgili ekolojik anlayış ve Doğaya karşı olumlu davranış kalıpları kazandırmak; doğa gönüllüsü STK üyeleri ile öğretmen ve öğretmen adaylarının doğayı bir dershane ve laboratuvar gibi görmelerini sağlamak; katılımcıların doğa ve çevresindeki sosyal dokuyu (kırsal toplumu) anlayabilme becerilerini geliştirmek; Doğa gönüllüleri yetişmesinde kurumsallaşmaya katkı vermek; Yöredeki orman, akarsu, sulak alan gibi doğal alanların flora, fauna ve diğer doğal unsurlarını yerinde görerek, yaşayarak tanıtmak; Hedef kitlemize yöremiz tabiat zenginlikleri üzerinden ekolojik bir bakış açısı kazandırmak ve ekolojik bilgi dağarcıklarının zenginleşmesini sağlamaktır.

Yerel Yönetimle dirsek teması ve doğa rehberi ihtiyacını karşılama

Osmaneli Belediyesi, özellikle kırsal alanlardaki doğal potansiyellerin tanıtılması konusunda çalışmalarına devam etmektedir. Bu nedenle, istihdam etmeyi planladıkları yöre coğrafyasına ve kültürüne hâkim rehberlerin yetiştirilmesine çok önem vermekte ve buna ihtiyaç duyduklarını ifade etmektedir. Doğa Eğitimi Projeleri içerik olarak bakıldığında, konusunda uzman saha rehberi yetiştirme potansiyeline de sahip olduğu görülmektedir. Nitekim daha önce yürüttüğümüz projelere katılıp, daha sonra proje alanı ve çevresinde rehberlik hizmeti vermek üzere istihdam edilen kimseler olmuştur. Bu proje yardımıyla Belediyenin ihtiyacının bu konudaki ihtiyacının karşılanmasına da destek sağlanmış olunacaktır.

Proje alanında farklı kurumların yürüttüğü ve yürütecek olduğu projelerin birbirini desteklemesi suretiyle yöre tabiatının derinlemesine araştırma imkânının doğması. Doğa Eğitimi Projesi’nin doğal potansiyeller bakımından henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş olan bu alanda yapılacak olması, Osmaneli’ni çalışma ve sorumluluk alanları olarak gören yakın üniversite ve araştırma kurumlarını ve bu arada yürütücü kurum olan İTİCÜ Çevre ve Doğa Bilimleri Merkezi’ni bünyesinde barındıran İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin proje alanıyla ilgili araştırma çalışmalarını da desteklemiş olacaktır. Aynı şekilde, mesela İstanbul Ticaret Üniversitesi YAP Kurulu tarafından desteklenen “Bilecik İli Osmaneli İlçesi’nde Kültürel ve Doğal Yapı Potansiyellerinin Değerlendirilmesine Yönelik Stratejilerin Oluşturulması” gibi projeler de özellikle proje alanının doğal potansiyellerin ortaya çıkarılması konusunda projemize katkı sağlayacaktır. Bu sayede hem diğer kurumların bu gibi projelerine ‘çevreyle ilgili done sağlanmış olacak, hem de alanın önceden çalışılmış olmasının getirdiği avantajlar Doğa Eğitimi Projesi’ne yansıtılacaktır.

 

 

Editör: TE Bilişim