Tarihi M.Ö dönemlere dayanan Osmaneli İlçesine bilim adamlarının ilgisi her geçen gün artarken, Osmaneli’nde bulunan antik köprü ve Roma köprüsünde geçtiğimiz günlerde Rus bilim adamları incelemelerde bulundu.

İnsanlığın ilk tarihinden bu yana birçok medeniyetin ilgisini çekmiş olan Osmaneli İlçesi; İpek yolu, Ordu yolu, Haç yolu gibi çok önemli yolun geçtiği önemli bir yerleşim yeridir. Türkiye'nin üçüncü büyük nehri Sakarya'nın içinden geçtiği ve bu nehre Göksu, Göynük Suyu, Karasu gibi üç nehre sahip kenttir. Nehirlerin çok olması özellikli birçok tarihi köprününde ilçe sınırları içinde kalmasını sağlamıştır.

Sakarya Nehri üzerinde yer alan Roma Köprüsü ve hemen yanında yer alan dönemi araştırılan köprü, İçmeler tesisine 3 km mesafedeki dönemi bilinmeyen halk arasında “Antik Köprü” ismiyle anılan köprü, Göksu üzerinde yer alan Taş Köprü Osmaneli ilçesine büyük değer katmaktadır. Bu köprülere kayıp birçok köprüyü eklemek için tarihçiler çalışmalarını sürdürüyor.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk ve Koç Üniversitesi’nde görev yapan Roma Tarihi uzmanı Dr. Roman Shliakhtin Osmaneli de incelemelerde bulundular.İncelemelerde özellikle Roma dönemine ait ola CP A.Ş. Fabrikası yanındaki Roma Köprüsü(Justianus Köprüsü) yanında bir köprü daha olduğu ve bu köprünün tarihinin çok daha eski olduğu belirlendi. Rus Tarihçi Dr. Roman Shliakhtin köprülere hayran kaldığını belirtirken, kullanılan taş ve işçiliğin yeni bir çalışma alanı olacak kadar değerli olduğunu söyledi.

Ayrıca gözetleme kulelerinde de inceleme yapan Rus Tarihçi Dr. Roman Shliakhtin ve Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk eski dönemlere ait yeni bulgulara eriştiler.

Belediye Başkanı Münür Şahin konuya ilişkin yaptığı açıklamada;"Osmaneli turizmde değer olurken değerli hocalarımız, değerli bilim adamları ile araştırmalarla yeni bulgular elde ediyoruz. Osmaneli tarihi artık bilimsel verilere, gerçeklere dayanan, çok değerli hocalarımızın araştırmaları sonucu oluşan çalışmalarla çok daha gerçekçi yazılıyor. Yılların yanlış bilgilerini artık gerçek bilgilerle düzeltiyoruz. Değerli hocalarımızın yayınlarını Kültür ve Turizm Bakanlığımızın verdiği yetkiyle yayınlıyoruz. Artık kaynaklarımız kalıcı ve akademik oluyor. Değerli hocalarımızın çalışmaları, bizimle çalışan diğer hocalarımızla birlikte devam edecek. Hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz.” Dedi.

Editör: TE Bilişim