18 medeniyete ev sahipliği yapan Osmaneli yolların kesiştiği, suların buluştuğu bir yerleşim yeri olarak  gizemli tarihini gün yüzüne çıkarıyor. Osmaneli’nde bulunan Taşköprü, Hicaz Demiryolu Köprüsü, Roma Köprüleri, dönemi ve ismi henüz tespit edilemeyen Sakarya Nehri üzerindeki köprü Osmaneli'ye cok farklı değer katıyor.

Üniversitelere ilçeyi adeta labarutavar gibi kullandıran Osmaneli Belediyesi, yolları ve köprüleri ortaya cıkaracak çalışmaları da destekliyor. Artık Osmaneli’nin tarihi daha doğru bilinecek.

Roma İmparatorlu döneminde inşa edilen Roma-Anadolu-Kudüs ve Asya, Afrika kıtalarına uzanan Roma Yolunun İznik-Osmaneli güzergahı ve orjinal yolu ortaya çıkarıldı. Yolun kayalık arazide kayaların oyulması ve kesilmesiyle oluşturulduğu, diğer yerlerde taş döşeyerek inşa edildiği ortaya çıktı. Osmaneli için çok anlamlı olan Roma yolunu  ilçeye gelecek olan turistler de ziyaret edebilecek.

İmparator Jüstinaus ve öncesine ait olabileceği düşünülüyor

Bulunan mil taşları yolun sınırlarının belirlenmesinde önemli katkı sağladı. Osmaneli'de her yıl yollar ve köprüler üzerinde araştırma yapan Marmara Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sami, Bakanlık temsilcisi, arkeologlar ve Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri ve Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Taş çok önemli bilgilere ulaştı. Osmaneli merkezine 2,5 km mesafede ve CP Standart Gıda San.AŞ fabrikası yakınındaki Sakarya üzerinde yer alan Roma döneminden kalan  köprülerin İmparator Jüstinaus ve öncesine ait olabileceği düşünülüyor. 13 ayak üzerine oturduğu belirlenen Roma Köprüleri, Roma İmparatorluğu’nun Anadolu, Asya ve Afrika’ya kadar uzandığını gösteren çok özellikli köprüler olduğu tespit edildi.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, konuya  ilişkin yaptığı açıklamada, "Osmaneli'de araştırmalar yapan ve çok önemli yolarımızın,köprülerimizin bilgilerini toparlayan ve yolları,köprüleri turizme kazandıran değerli hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz.Osmaneli'nin tarihini ve tarihi değerlerini ortaya cıkarmak için hep birlikte değerli hocalarımızın ve özellikle de Prof. Dr. Murat Taş, Doç. Dr. Hüseyin Sami rehberliğinde araştırmalara devam ediyoruz. " dedi. Başkan Şahin Osmaneli’nin turizmde yükselişini sürdürmeye devam edeceğini ekledi.

Editör: TE Bilişim