Osmaneli Belediye Meclisinin geçtiğimiz ayki toplantısında cadde ve sokak isimlerinin tarihi ve kültürel mirasa uygun olarak değiştirilmesine oy birliği ile karar verilmişti. Daha önce 301, 302 gibi numaralar ile isimlendirilen sokaklara, Türk büyüklerinin, Osmaneli’ne hizmeti geçen bilim, sanat insanlarının ve Şehitlerimizin isimleri verilmişti.

Sokak isimlerinin değiştirilmesinde Türkiye’nin bir ilk’i daha Osmaneli’nde yaşandı. Türk Havacılık tarihinin en önemli şahsiyeti olan Vecihi HÜRKUŞ’un ismi Osmaneli’nde bir sokağa verildi. Uçak Makinisti, Pilot, Kara ve Deniz Pilot Okulu Başöğretmeni, Uçak ve Makine Mühendisi olan Vecihi Hürkuş, I. Dünya Savaşında Kafkas Cephesinde uçak düşüren ilk pilot olarak da tarihe geçmiştir. Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yanında savaşmak için Anadolu’ya koşan Vecihi HÜRKUŞ, İstiklal Savaşı’nın ilk ve son uçuşunu yapan pilottur. Atatürk’ün önerisiyle TBMM tarafından İstiklal Madalyası ile ödüllendirilen Vecihi HÜRKUŞ’a üç tane de takdirname verilmiştir. Türk havacılık tarihine adını altın harflerle yazdıran Vecihi HÜRKUŞ’un ilk kez Türkiye’de bir şehirde bir sokağa isminin verilmesi dolayısıyla, “Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği” Yönetim Kurulu Başkan ve Yöneticileri, bu nazik düşüncesinden dolayı Belediye Başkanımız YMM Münür ŞAHİN’e teşekkür ziyaretinde bulundular.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır GÜRER ziyarette yaptığı konuşmada, “Türk Havacılık Tarihinde ilklerin yaşanmasına vesile olan Vecihi HÜRKUŞ’un ismi Türkiye’de ilk kez bir Belediye tarafından bir sokağa verilmiştir. Bu durum karşısında heyecanlanmamak mümkün değildir. Böyle bir Kadirşinaslığı gösterdiğiniz için başta siz değerli Belediye Başkanımıza ve bütün Meclis üyelerinize şükranlarımızı sunuyoruz. Vecihi HÜRKUŞ, özellikle bu bölgede I. ve II. İnönü Savaşlarında ve Sakarya Meydan Muharebesinde çok büyük yararlılıklar göstermiştir. Bu nedenle Atatürk’ün önerisi ile kendisine İstiklal Madalyası verilmiştir. 30 bin saati aşan uçuşlarıyla keşif yapan, savaşan, eğiten, akrobasi yapan, uçaklarını ve uçakları test eden, harita çizimlerine, maden aramalarına katılan, reklam yapan, yolcu, gazete taşıyan, köylüleri, öğrencileri ve çocukları uçağında gezdiren bir şahsiyettir Vecihi HÜRKUŞ. İlkelerinden sapmayan, proje üzerine proje gerçekleştiren, derin bilgisi, sarsılmaz azmi, sınırsız çalışmasıyla Türk Havacılık Tarihine ilkleri armağan eden Göklerin Aşığı Türkiye Sevdalısı olan Vecihi HÜRKUŞ’un isminin bir sokağa verilmesi de Osmaneli ilçemizde bir ilk olmuştur. Türkiye’ye ilkleri yaşatan Vecihi HÜRKUŞ, burada bu topraklarda yine bir ilke vesile olmuştur. Bu nedenle ben ve yönetim kurulu üyelerim olarak Sayın Başkanımız Münür ŞAHİN Beyefendi’ye çok çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Belediye Başkanımız YMM Münür ŞAHİN de ziyarette yaptığı konuşmada, “Türk Havacılık tarihine geçmiş, önemli bir şahsiyet olan Vecihi HÜRKUŞ’un ismini Osmaneli’nde bir sokağa vermek bizler için de gurur vesilesidir. Osmaneli’nde bir ilki yaşattığımız için de ayrıca gururluyuz. Bizden önce Türkiye’de hiçbir Belediye tarafından Vecihi HÜRKUŞ’un ismi bir sokağa veya caddeye verilmemiş. Ben bu vesileyle bütün Belediye Meclis Üyesi arkadaşlarımı da kutluyor ve kendilerine teşekkür ediyorum. 975 yıldır kesintisiz Türk Şehri olan Osmaneli ilçemizde, sokak isimlerini verirken, Türklük tarihine geçmiş atalarımızın, Devletimize ve Milletimize büyük katkılar sağlamış olan büyüklerimizin ve gözlerini kırpmadan Vatan ve Millet için Şahadet Şerbetini içmiş olan Şehitlerimizin isimlerine öncelik verdik. Türk Havacılık Tarihine geçmiş olan Vecihi HÜRKUŞ’un ismi de bunlardan birisi idi. Ben de Dernek Başkanımıza ve Yönetim Kurulu Üyelerimize bu nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

 Tayyareci Vecihi HÜRKUŞ Müzesi Dernek Başkanı Bahadır GÜRER, Belediye Başkanımız YMM Münür ŞAHİN’e teşekkür plaketi ile birlikte Vecihi HÜRKUŞ’un yazmış olduğu kitaplardan hediye etti. Başkanımız Münür ŞAHİN de Dernek Başkanı GÜRER’e Osmaneli Balaban Meydanının fayansa işlenmiş bir tablosunu hediye etti. 

 

Editör: TE Bilişim