Osmaneli’de çiftçilerle buluşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş; çiftçilerin sorunlarını dinlerken aynı zamanda ilçenin tarım potansiyelini de değerlendirdi.

Şehitler Parkı’nda düzenlenen geniş katılımlı iftar programının ardından yapılan değerlerndirme toplantısına; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş’in yanısıra  Milletvekili Halil Eldemir, Tarım, Kredi Kooparatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Kaymakam Edip Çakıcı, İl Genel Meclis Üyeleri,siyasi parti temsilcileri, Tarım il ve ilçe Müdürleri, kamu özel sektör temsilcileri, kooparatif ve birlik yönetcileri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarını gerçekleştirdiklerini belirterek bu yatırımlara destek veren herkese teşekkürlerini iletti.

ELDEMİR, “OSMANELİ, EN VERİMLİ TOPRAĞI  OLAN İLÇEMİZ”

Başkan Şahin’in ardından konuşan Milletvekili Halil Eldemir,Osmaneli’nin  tarım açısından Bilecik’in en verimli topraklarına sahip ilçesi olduğunu dile getirdi. Eldemir şöyle konuştu:

“Osmaneli’nin köylerle birlikte toplam nüfusunun %50’sinin tarımla uğraştığı önemli bir tarımsal üretim merkezi. Osmaneli köylerinde 7 bin kişi yaşıyor ve tarımla geçimini sağlıyor.

Beşevler,Yeşilcimen,Oğulpaşa,Çerkeşli,Gaziler,Ağlan,Düzmeşe,Medetli,Soğucakpınar,Selcik gibi büyük köylere sahip.Bu köylerimizde 2002 den sonra yapılan 7 den fazla gölete yenileri ilave ediliyor.Yapımı devam eden Soğucakpınar ve proje aşamasında olan Göynük Barajı,Kızılöz Barajı sonrası sulanabilir alanlar çok daha artacak.Toplam 134 bin dönüm tarım arazisinin yüzde 60’ı şu an sulanabilir konumda.

Toplam tarım arazisinin yüzde 80’lik kısmında sırasıyla karpuz,domates,ayva,şeftali ve buğday üretimi yapılıyor. Raf ömrü çok kısa olan karpuz,domates,şeftali aynı zamanda pazar riski taşıyan ürünler. Son yıllarda teşviklerle kanatlı hayvan üreten 10’un  üzerinde büyük tesis yapılmış 5.000.000 TL üzerinde hibe sağlanmıştır.Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık tekrar canlanmaya başlamıştır.CP Standart Gıda AŞ en önemli gıda sanayimizdir.
Ürün çeşitliiğinin son yıllarda artmaya başladığı gözlenmektedir. Bağcılık,kırmızı biber,fasulye,yem bitikileri,kavun üretimde artış gösteren ürünlerdir. Yeni ürünlerlere ürün çeşitliğinin artması çiftçimiz için riskleri azaltacaktır.” dedi.

POYRAZ, “KOOPERATİFLER DAHA AKTİF KONUMA GELECEK”

Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü  Fahrettin Poyraz da yaptığı konuşmada, Tarım ve Kredi Kooperatiflerinin artık cok daha aktif konuma geleceğini anlattı.Yapılan anlaşmalarla Türk Silahlı Kuvvetlerinin,  Kredi Yurtlar Kurumunun,Üniversitelerin tarımsal ürün ihtiyaclarının Tarım ve Kredi Kooperatifleri tarafından karşılanacağını söyleyen Poyraz, ihracat cabalarının devam ettiğini belirtti. Başta Çin  olmak üzere yeni pazarlar araştırdıklarını dile getiren Poyraz,  kooperatifin sözleşmeli alımlar yapmak suretiyle yeni pazar olanaklarını yaratacağını ve kooperatifin çiftçilerin lehine rekabet ortamı oluşturduğunu ifade etti.

DANİŞ, “PAZARLAMA SORUNU ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

Osmaneli tarım acısından çok şanslı bir bölge olduğunu söyşeyen Bakan Yardımcısı Daniş, “Osmaneli verimli topraklara, başta karpuz  olmak üzere bir çok tarımsal ürüne sahip.Tarımda ürün çeşitliliği şart. Riskleri ürünlerimizin çeşitliliğini arttırarak azaltabiliriz.Pazarlama sorunu üzerinde çalışıyoruz ve her zaman öncelikli konumuz.Özellikle maliyetler dikkate alınarak her üründe taban fiyat uygulamasına gelmeyi sağlamalıyız,bunun için çalışıyoruz.Çiftçi kayıt sisteminde sorunlar var çözeceğiz.Arazilerin çok parçalanmış olması,cok mirasçının olması kayıt sistemini zorluyor.Sonuçta çiftçi desteklerden ÇKS nedeniyle tam yararlanamıyor.Bunun için yasal düzenleme için çalışıyoruz,

“OSMANELİ’DE HAYVANCILIK KONUSUNDA HIZLI BİR GELİŞME  VAR”

,Osmaneli’de özellikle yaylaların olduğu Oğulpaşa,Boyunkaya,Hisarcık,Adliye,Sarıyazı,Ağlan,Dereyörük,Avdan,Orhaneli gibi köylerimiz hayvancılık için çok uygun.Buralar da büyük meralar var.Osmaneli’de hayvancılık konusunda hızlı bir gelişim var.Kanatlı hayvancılık konusunda da büyük tesislere sahip ve bunların her gün sayısı artıyor.CP gibi büyük bir gıda sanayi var.Genç çiftçi, programlarından en çok Osmaneli yararlanıyor.Osmaneli de belediye mezbahası büyük şans.

“ÜRETİM ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTTIRMALIYIZ”

Osmaneli’de üretim çeşitliğini arttırmalıyız.TARSİM’den mutlaka  yararlanmalıyız.Buradan çıkan önerileri mutlaka değerlendireceğiz.Belediyemizin tarıma ilgisi; mezbaha, paketleme tesisi, hal binası yatırımları cok güzel.Başkanımıza tarıma yatırımları ve destekleri için teşekkür ediyoruz.Sütçülük,süt toplama konusunda sorunlarınızın notunu aldık ve mutlaka çözüm bulacağız.

Bu arada doludan zarar gören Soğucakpınar köyümüz çiftcilerine de geçmiş olsun diyoruz.Onların zararlarını gidermek için gerekeni yapacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Daniş ve Tarım ve Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, çiftçilerin sorunlarını dinledi.

Başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş olmak üzere toplantıya katılarak Osmaneli tarımı için çaba gösteren herkese teşekkür eden Başkan Şahin, katılımcılara günün anısına çeşitli hediyeler takdim etti.

Editör: TE Bilişim