Kıymet 
Aslan

Osmaneli' de yıllardır atıl durumdaki içmeler OSİP projesi ile yeni baştan yapılandırılmanın adımları atılmış ve projenin hayata geçmesine ilişkin çalışmalar hızla sürüyor.
  OSİP projeleri için bir araya gelen İstanbul Üniversitesi, Osmaneli Belediyesi, Osmaneli Kaymakamlığı, Osmaneli sivil toplum kuruluşları, Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı temsilcilerinin katıldığı toplantının  3.sü İstanbul Balta Limanı Tesislerinde yapıldı.



AB hibe programları teklif çağrılarına cevap verebilmek için ve Osmanelinin tarihi ve kültürel değerleriyle tanıtımı yapılan toplantıda Osmaneli Belediyesi, İstanbul Üniversitesi Proje ekibine Osmaneli tarih ve kültür turizmi ile ilgili belediye personeli tarafından bilgilendirme sunumu yapıldığı öğrenildi.


İstanbul Balta Limanı Tesislerinde gerçekleştirilen toplantıya  Osmaneli Belediye Başkanı Mehmet Isıkan,  Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof.Dr.Mustafa Koç,İstanbul Üniversitesi  Rektör Yar. Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı başkanı Prof.Dr. Nuri Kiraz; Biyofizik Anabilim Dalından Doç. Dr. Fatma Köksal Çakırlar, Doç.Dr. Semra Özdemir, Yrd. Doç.Dr. Fatih Kesmezacar ve Osmaneli Belediyesi ve Kayakamlıktan da temsilciler katıldı.


Osmaneli’nde olan içmeler ile ilgili avan proje oluşturulma çalışmaları konuşuldu. Belediye Başkanı Mehmet Isıkan, OSİP projesi ile atıl durumdaki içmelerin sağlık turizmine kazandırılması ilçemiz için önemli bir gelişme olduğunu, sağlık, doğa ve günü birlik turizm adına büyük gelişmeler kaydedileceğini belirterek, projede koordinasyonu üstlenen İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet nezdinde tüm emeği geçen yöneticilere teşekkür etti.

HAYDARPAŞA GAR İSTASYONU LEFKE TAŞINDAN YAPILDI

Osmaneli Belediyesi tarafından yapılan sunumda; Osmaneli ilçesinin tarihi ve Kültürel değerleri, 19.yy sivil Osmanlı mimarilerinden bası örnekler, turizm faaliyetleri, son zamanlarda fotoğraf sanatçılarının ilgisinin arttığı Sanat Sokağı ve aktivitelerinin de anlatıldığı bir sunum ile tanıtım gerçekleştirildi. Sunuma damgasını vuran konu ise Haydarpaşa gar istasyonu lefke taşından yapıldığının söylenmesi oldu.  Osmaneli’ndeki yapıların temelinin yanı sıra yüzey cephelerinin estetik yapılandırılmasında  da kullanıldığı konuşuldu.

Edinilen bilgiye göre, Haydarpaşa Tren gar binasının temelinde Hereke’den getirilen pembe granitler kullanılmış, Dış yüzünde ise Lefke-Osmaneli’den getirilen açık nefti renkli taşlar kullanıldığı biliniyor.  Bu taşların özelliği orta sertlikte, kolay işlenebilmesi ve her türlü hava koşuluna dayanıklı bir özelliğe sahip. Yapımı için İtalya’dan özel olarak taş ustaları getirilmiş, göz alıcı vitraylar ise O.Linneman tarafından özenle hazırlanmış olduğu biliniyor.

İnşaatta 2500 m3 lefke taşı, 13000 m3 beton, 1140 ton demir, 520 m3 kereste, 19000 metre sert ağaç ve 6200 m2 arduvaz çatı kaplaması kullanılmıştır.

Osmaneli’nin kalkınma hamlesi olarak atılan bu adımların turizm projesi kapsamında da lefke taşı alternatif olarak değerlendirilmesi düşünülüyor. Böylece tarihi ve kültürel değerleri de dahil edilerek dikkat çekilmesi amaçlanıyor. 

Diğer toplantının ise 17 Eylül 2013 Salı günü Osmaneli de yapılacak. Böylece jeoloji mühendisi ile beraber içmeler su kaynağının asıl yerinin tespiti konusunda çalışma başlatılacak.

 

Editör: TE Bilişim