Emine Türksoy -  Ortodontik tedavisi ile, dişlerdeki yer darlığı sebebiyle meydana gelen diş çapraşıklıkları, büyüme ve gelişim eksiklikleri, doğumsal anomaliler, dişlerle çeneler arasındaki bozuk ilişkiler, sonradan ortaya çıkan diş dizisi bozuklukları ve diğer tüm genel diş-çene anomalilerinin düzeltilmesi günümüzde artık mümkün. Tüm bu başlıklar ortodonti alanını kapsıyor. Bilecik'te alt – üst çeneler ile diş çapraşıklıklarının sorunlarının giderildiği ortodontik tedavi yöntemini bilmeyenler için, aynı zamanda Ortodonti konusunda sahip olduğu tecrübeyle ilimizde tek olarak hizmet veren Diş Hekimi Dr. Mustafa Ateş Bilecik'teki muayenehanesinde Bilecik'in ortodonti tedavi ihtiyacını karşılıyor.
Diş Hekimi Dr. Mustafa Ateş, dişlerdeki bu sorunları tedavi eden ve Ortodontide devrim yaratacak yeni yöntemler  geliştirildiğini söyleyerek 2 yıllık olan bir tedavinin 1 yıl a ya da 1.5 yıla kısaldığını açıkladı.
Dr. Mustafa Ateş, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalında Yrd. Doç. Dr. olarak görev yapmaktadır. Ortodonti ile daha fazla bilgi edinmek isteyen hastalar için www.bilecikortodonti.com adlı web sitesini yeni yayına koyduklarını söyledi. 
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ateş, Ortodonti tedavisi hakkında yeni yöntemlere Ortodontinin önemine ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Ateş, “En genel tanımıyla, alt – üst çeneler ile diş çapraşıklıklarının giderilmesi için uğraşan diş hekimliği dalına ortodonti denir.Ortodontik tedavi adı verilen diş hekimliği uygulamaları, diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra ortodonti doktorası yapan orthodontist sıfatını kazanan hekimlerce yapılabilir”dedi.
Ortodontinin önemline değinen Dr. Ateş, “Eğer çapraşık ve kötü konumlanmış dişleriniz varsa; Bu dişlerin temizliğinin görece zor olması itibariyle periodontal (diş eti) hastalıklara yakalanma ve diş çürükleri nedeniyle dişlerinizi erken kaybetme riskiniz artar.
Bozukluğa neden olan dişler çene kaslarınızda daha çok baskıya neden olarak Temporomandibular eklem bozuklukları ve sonuç olarak baş; sırt ve omuz ağrılarına neden olur.
Dişleriniz dış görünüşünüzü olumsuz etkiler ve bu durum estetik ve psikolojik açıdan sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Ortodonti bozuklukları ağız kokusu problemi doğurur.
Yukarıda saydığımız tüm bu nedenlerden ötürü ortodonti ve ortodontik tedavi, size daha sıhhatli bir ağız ile daha etkileyici bir görünüşe sahip olma olanağı sunar ve bu bakımdan oldukça önemlidir” dedi.
Ortodontik tedavi yaptırmalı mıyım?
Ortodontik tedavi yaptırmada soru işareti taşıyan vatandaşlar için, Ortodontik tedaviye ihtiyaç duyup duymadığını yalnızca bir diş hekimi veya ortodontist saptayabileceğine dikkat çekti.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ateş, “Detaylı tıbbi ve dental özgeçmişinize bakılması, diş ve ağız kontrolü, çenenizin modelinin oluşturulması,  bazı özel röntgen filmleri ve fotoğraf çekimleri gibi çeşitli tanı yöntemlerini barındıran bir muayenenin ardından ortodontik tedaviye ihtiyaç duyup duymadığınız ve yapılacak tedavinin türü belirlenir.
Ortodonti tedavisi, her yaşta yaptırılabilir olup süresi hastadan hastaya ve kullanılan yönteme bağlı olarak değişebilir. Tedaviler genel olarak ortalama 1,5–2 yıl sürmektedir. Diş teli tedavisi süresi boyunca, 4 ila 6 hafta arası zaman aralıklarında hekime kontrole gitmeniz gerekir.
İlk randevuda ortodontist, detaylı bir ortodontik muayene yapa-rak ortodontik tedaviye ihtiyaç duyup duymadığınızı tespit eder ve muhtemel tedavinizin ne kadar süreceği ile maliyeti bilgilerini size iletir.
Ortodontik tedaviye başlamadan evvel ağzınızda çürük diş olmamalı veya diş eti kanamanız bulunmamalıdır. Yine ortodontist tedavisine başlamadan önce diş hekiminize tüm dolgularınızı ve diş taşı temizliğinizi yaptırmış olmanız tavsiye edilir. Hemen belirtmek gerekir ki, ağız için hijyeni kötü durumda olan veya fırçalama esnasında diş etleri kanayan hastalara braket yapıştırılması veya aparey takılması mümkün değildir.” diye uyardı.
Ortodontide devrim yaratacak yeni yöntemler  geliştirildi
Dişlerin düzelme hızını artıra-rak, ortodontide devrim yaratacak yeni yöntemler geliştirildiğini söyleyen Diş hekimi Dr. Mustafa Ateş, “Ortodontik tedavi gören hastaların en büyük derdi olan tedavi sürelerinde devrim yaratacak yeni uygulama Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan ortodonti kongresinde tanıtıldı. Bu seneki kongredeki açık farkla öne çıkan konu "hız ve süreler" oldu. Yeni  geliştirilen yöntemler ile  ortodonti tedavi süreçlerinde önemli bir dönüm noktası olduğunu söyleyebiliriz.
Bu yöntemlerden biri FDA onaylı bellli bir frekansta titreşerek çalışan bir cihaz. Tedavi süresince, her gün,  20 dakika gibi kısa  bir süre hasta tarafından uygulanıyor. Düzenli kullanıldığında aygıtın yüzde 40 oranında tedavi sürelerini kısalttığı bir çok çalışmayla bu seneki kongrede sunuldu. Bu sonuç gerçekten de azımsanacak bir oran değil. 2 yıllık olduğu düşünülen bir tedavinin 1 yıl a ya da 1.5 yıla kısalması oldukça önemli bir kazanç.
Ortodontik tedavileri kısaltmak için yeni yöntemlerden diğeri Piezo Cerrahisi olarak adlandırılıyor. Dişlerin kökleri arasına yapılan ufak kesiler yapılarak kemikte oluşturulan iyileşme noktalarının dişin hareketini %30-40 oranında hızlandırdığı klinik çalışmalarla gösterilmiş.
Bu gelişmelerin özellikle yetişkin ve sosyal yaşamında diş telini sorun yapan hastalar için sevindirici bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz. Artık ortodonti tedavi süreçlerini  daha kolay ve daha hızlı tamamlayabileceğiz. Hastalarımız da daha kısa sü-rede yeni gülüşlerine kavuştukları için mutlu olacaklar.”dedi.


Editör: TE Bilişim