“50 yıl önce Esnaflığa başladım Bursa yolu gündemde, esnaflığı bırakıyorum Bursa yolu hala gündemde”

Gamze Elmas

Yarın Gazetesi olarak ilimizin sorunlarıyla büyük - küçük demeden ilgileniyor ve kamuoyunun gündemine sunuyoruz. Bilecik’in öncelikli sorunlarından biri de, hepinizin malumu, Yenişehir yolu. Defalarca ihale edilen ve uzun yıllardır tamamlanamayan, yargı bekleyen siyasilerin de çözüm bulamadığı  yolu, bugüne kadar kaç kez haber yaptık inanın biz bile unuttuk.

Biz unuttuk ama, öyle okurlarımız var ki haberlerimizi arşivleyip konunun takipçisi oluyorlar. Bilecik’in en eski  esnaflarından Mustafa Okat da, gazetemizin son iki yıldır Yenişehir yolu ile ilgili haberlerini tek tek saklamış ve arşivlemiş. Dün gazetemizi ziyaret eden Okat, son iki yılda yolla ilgili çıkan haberlerin olduğu 17 sayımızı da yanında getirmiş. Gazetemize konuya verdiği önem için teşekkür eden Okat, bundan sonra da konunun takipçisi olmamızı istedi.


Yenişehir yolunun tamamlanmamasının Bilecik için çok büyük bir kayıp olduğunu söyleyen Okat; “Ben 50 yıllık esnafım. Esnaflığa başladığımda Yenişehir yolu yapılacak diyorlardı. Emekli oldum, hala yol yapılacak diyorlar. En son 21 Ekim’de ihale yapıldı, o zamandan bu zamana ihaleden ses seda yok. İlin ileri gelenleri geçen haftasonu Bursa’ya ortak akıl bulmaya gittiler. Hangi yoldan gittiler bir sormak lazım. Bu konu orada gündeme geldi mi bilmiyorum ama bu yol kolay kolay yapılacağa benzemiyor” dedi.

Yenişehir-Bilecik Karayolu’nun son ihalesi 21 Ekim’de yapıldı. 188 milyon lira ihale bedelli proje için Karayolları Genel Müdürlüğü’nde açık usulle gerçekleştirilen ihalede 45 firma teklif verdi. Mevzuata göre 6 ay (180 gün) olan inceleme süresinde 5 aylık süre doldu. Şimdi gözler Nisan ayı içinde ihaleyi alan firmanın açıklanmasına çevrildi.


2014 yılı Şubat ayında yapılan ihale mahkemelik olmuş, yetkililerin açıklamalarına göre, zaman kaybı olmaması için yol 21 Ekim’de yeniden ihale edilmişti. Bu süreçte Şubat ihalesinin mahkemesi yüklenici firma lehine sonuçlandı ve yolun iki müteahhidi birden oldu. Ocak ayı İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında konunun gündeme gelmesi üzerine açıklama yapan Karayolları 14. Bölge Müdürü Öner Özgür, “İki ihaleden bir tanesinde karar verilecek. Hukuk hangisini gerektiriyorsa onun kararını verecekler. Tahmin ediyorum ki Şubat sonu, Mart başında da çalışmalara Bilecik tarafından başlayıp kısa zamanda bitirmeyi hedefliyoruz” demişti. Aradan geçen sürede ne ihaleyi alan ne de işi yüklenecek firma açıklanmadı. Şimdi gözler Nisan ayı içinde ihalenin sonucuna ve aynı günlerde yapılacak yılın 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na çevrildi.

Yılan hikayesine dönene yargı bahane edilerek bir türlü yapılamayan Bilecik -Yenişehir yolunu bizim kadar vatandaşında takip ettiği ortaya çıkarken ilimizin en önemli sorunlarının başında geldiği bir kez daha gün yüzüne çıktı.

 

Editör: TE Bilişim