Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bilecik Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan adayı Selim Yağcı’nın yapmış olduğu projelerin ve yatırımların ortada olduğunu belirterek, Başkan Yağcı’nın vizyon sahibi, ülkenin en başarılı başkanlarından biri olduğunu söyledi.



İki gündür Bilecik’in ilçelerini gezen ve çok sayıda projenin müjdesini veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Ahmet Hamdi Nayir’i ziyaretinde önemli açıklamalar yaptı. Birçok gölet ve sulama projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Bakan Eroğlu, Bilecik’e en fazla gelen bakan olarak Bilecikli vatandaşlara 6 ayda 30 müjde verdiklerini söyledi.



Gölpazarı, Yenipazar ve İnhisar’da çeşitli temaslarda bulunan bakan Eroğlu, Valilikte yaptığı açıklamada, “Gölpazarı’na 4, Yenipazar’a 4, İnhisar’a da 5 tane müjde verdik.  Talepler var onların hepsini yerine getireceğiz. Bilecik’e gelirken eli boş gelmek caiz değildi. Ben buraya en çok gelen bir bakan olarak her gelişte mutlaka müjde veriyorum. Bu gelişimizde de 10 tane müjde verdik. Son 6 ayda Bilecik’e 30 müjde verildi. Sulama tesisleri, dere ıslahları var. Orman teşkilatımız yeni bir anlayışla orman köylülerine faydalı olmak için çalışmalar yürütüyor. Bozuk orman alanlarını vatandaşa parselleyip veriyoruz, sonra bu parsellerde hane halkına kaç fidan düşüyorsa bunları diktikten sonra 3 yıl bakımını yapıyor ve kura çekerek bu parselleri tahsis belgesi ile köylülerimize veriyoruz ve geliri tamamen vatandaşa ait olacak. Bu kırsal kalkınma açısından çok önemli bir adım. Bu yıl 300 dekar alanda 4.500 adet ceviz fidanı dikilerek vatandaşlara dağıtılacak. Badem’de 16.000 fidan dikilecek. Artık herkesin yeri belli olacak. Kura ile çekilip parsellendiği için çok daha güzel verim alınacak. Hane başına 8 ile 10 bin TL gelir elde edilecek. Osmaneli’de Gölyanı mevkiinde mesire yeri açacağız. Yenipazar’da trüf ormanı kurulacak, trüf mantarının değerinden dolayı. Orman köylülerine destek miktarını artıracağız. Geçen sene 20 müjdemizin de hemen hemen çoğu tamamlandı. Bunlardan 14’ü tamamlanmış, devam edenlerden 5 tanesi de şuanda hızla sürdürülüyor. Bilecik merkez Selöz Göleti sulaması, Osmaneli’de Oğulpaşa göleti sulaması, Yenipazar ilçe merkezinde dere ıslahı, Bilecik merkez Karasu çayı 3. Kısım ıslahı, Pazaryeri Ahmetler Köyü dere ıslahı çalışmalarını kısa zamanda bitireceğiz. Harmankaya Kanyonu tabiat parkı ile ilgili de çalışmalar bitiyor. Biz burasını bütün dünyaya açacağız. Son 11 yılda 5.6, yani 5 milyar 600 milyon TL’lik yatırım yapılmış. Bu Bilecik’e ne kadar önem verdiğimizin  açık seçik göstergesi” dedi.


“ARTIK AFYON KAYMAĞI GİBİ YOLLARDAN GEÇİYORUZ”

Bilecik’in kendi hükümetlerinden önce unutulmuş bir il olduğunu, İSKİ Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde Afyonlu olmasından dolayı Bilecik üzerinden gelip giderken Bilecik rampalarına geldiğinde bu bölgeyi nasıl geçeceği konusunda içini karamsarlık ve hüzün kapladığını belirten Bakan Veysel Eroğlu, hükümetleri döneminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile dağların delinerek yolların yapıldığını ve mesafelerin kısaldığını vurguladı.

Eroğlu, “İSKİ Genel Müdürü iken Bilecik unutulmuş bir ildi. O zamanki Belediye Başkanları İstanbul Büyükşehirden, İSKİ’den yardım talep ederlerdi. Çok malzeme gönderdim o zamanlar ben buraya. Buda neden merkezi hükümet buraya 1 kuruşluk yatırım yapmadığından.

Yollar berbat, ben Afyonkarahisarlı olarak buradan geçerdim, Bilecik rampalarına gelince içim bir hüzün kaplardı. Bilecik rampalarına gelince burasını nasıl aşacağız diye düşünürdük. Bakan olduğum zaman bir köprü yıkılmıştı buraya geldiğimde bu yolu Bakanlar Kuruluna intikal ettirince biran önce yapılsın dendi. Başbakanımızda talimat verdi bu yolları derhal yapın diye ve dağlar denildi hiç yapılamaz denilen yollar en kısa sürüde yapıldı. Artık biz Afyon kaymağı gibi yollardan geçiyoruz. Birde Belediye Başkanımızın talep ettiği Bilecik’e daha yakından bir giriş için gayret edeceğiz ve inşallah onu da Denizcilik Haberleşme Bakanımıza teklif edeceğiz oda yapılacak. Hızlı trene gelince Bilecik’te muazzam bir tabiat var bunun kimse farkında değil buda neden ulaşım yolları yüzünden. Kanyonları tanıtıp açtığımız zaman, burayı turizm açısından gerek Şeyh Edebali diyarı olduğundan hem o bakımdan kültür turizmi hem de tabiat turizmi bunları hep hayata geçireceğiz.



Bizim yaptığımız çalışmalar şuanda orman ve su işleri bakımından çok sayıda baraj ve gölet yapmışız. 21 milyon m3 suyu depolayacak barajlar burada inşa etmişiz. 70.000 dekar araziyi sulamaya açtık. Kızıldamlar barajı, Günyurdu baraj sulaması, Söğüt Selbükü Köyü pompa sulaması, Gemici Köyü, Küre Geçitli köyü, Çaltı beldesi, Kurtköy, Bozcaarmut, İnhisar Sakıbeli mevkii, Tuzaklı köyü, Akçasu köyü pompa sulamaları çok önemli. Buralarda çok sayıda dere vardı, 13 tanesini tamamen bitirdik. Bir köprü yaptık Sakarya nehri üzerine. Tamamlanan birçok tesis bitti. 7 tane dere ıslahı devam ediyor. 4 tane proje yapıyoruz. Gölpazarı Akçay barajı, burada beklenen çok önemli bir barajdı bunu hayata geçiriyoruz. Burası çok büyük bir baraj, projeleri Haziran sonunda bitiyor ve yatırım programına hemen alacağız. Bunun sulama projelerini de hazırlıyoruz. Beki 40 yıl önce yapılması lazımdı o barajın. Orada Dikenliboğaz diye bir boğaz var dikenler olduğu için hiç kimse aşıp da oraya gitmemiş. Biz Dikenliboğaz’ın dikenlerini kaldıracağız dedik o yol yapıldı bakın, artık Gölpazarı’na gitmek çok daha kolay hale geldi. Yenipazar 2011 seçimlerinde Sürüm deresi yolu vardı. 7.5-8 km kısalıyor yol onu da yapacağız. Pazaryeri’nde Dereköy barajını yapacağız. Burada sulamalar çok önemli, burada muhteşem bir iklim var ve su çok önemli. 13 tane gölet ve sulaması yapmak için karar aldık. 1000 günde 1000 gölet projesi kapsamında, birçok göleti bitirdik. 6 tane proje 4 tane planlama safhasında olmak üzere 10 tane gölet daha var. Bayırköy göleti sulaması, İnhisar Tarpak göleti sulaması, Çaltı göleti ve sulaması, Osmaneli Soğucakpınar, Söğüt’te Savcıbey, Gölpazarı’nda Demirhanlar göleti ve sulamasını yapıyoruz. Bu barajların temelini atmak üzere yeniden geleceğiz. Bilecik tarihinde 13 tane gölet ile bir destan olacak. Geçenlerde ben Kütahya’daydım ve çok sayıda göletin müjdesini verdik. Orada bir kişi sordu sizden önce ne kadar gölet yapılmıştı diye, ben bilmiyordum doğrusu 2003 yılına kadar sadece 3 tane gölet yapılmış. Biz ise onun kat ve kat fazlasını yapıyoruz. 13 tane gölet ve sulamasını en geç 1.5 yıl içerisinde yapacağız. Orman teşkilatımızda çalışıyor. Burası orman varlığından zengin bir yer. Bizde ormancılara yardımcı olmaya çalışıyoruz. 292.500 dekar alanda fidan dikimi yapılarak toprakla buluşturulmuş. Okul bahçelerini ağaçlandırıyoruz. Çok sayıda fidanı bedelsiz dağıtmışız. Ayrıca 13 tane mesire yeri, 2 tane şehir ormanı kurmuşuz” dedi.


“ORGANİK ŞİFALI BAL İLE BİLECİK’TE MARKA OLUŞTURALIM”

Bal ormanları oluşturarak, arıcılık ile uğraşanların kovanlarını rahatça getirip çevre kirliliğinden uzak yerlerde bal üretebilmeleri için ormanlık alanlar oluşturduklarını belirten Bakan Veysel Eroğlu, “ilk defa bal ormanlarına başladık. Burası biyolojik çeşitlilik bakımından çok önemli bir merkez. Zirai ilaçlardan, gübrelerden, kirlilikten uzak alanlarda bal ormanları kuruyoruz. Orada arıcılar rahatlıkla kovanlarını kuruyor. Bilecik’te organik şifalı balı üretip bir marka oluşturarak sertifikalı verirsek bunlar çok para eder. Burada bir marka oluşturabiliriz ve gereken çalışmayı yapalım. ORKÖY’de 450.000 TL kredi var. Gelir getirici türlerde ağaçlandırma yapıyoruz. Geçen yıl 17 köyde 21.950 adet ceviz ve badem fidanı dikilerek ağaçlandırma yapıldı ve köylülere dağıtıldı. Bu sene orman teşkilatımız Bilecik’e 2 milyon 603 bin 330 TL yatırım planladı. Küçükelmalı, Harmankaya Kanyonu tabiat parkı, avlaklar gelir getirici olarak kullanılabilir.  Sadece biz çalışmıyoruz tabi, Sağlık Bakanlığı çalışıyor 13 tane yeni sağlık tesisi kazandırılmış, Milli Eğitim Bakanlığı da öyle Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilecik’in kalkınmasına katkı sağlıyor, Ulaştırma Bakanlığı çok önemli yatırımlar yaptı, 419 milyon karşılıksız zirai destek vermiş Tarım Bakanlığı, TOKİ’nin uygulamaları var. 187 milyon TL’lik yatırım yaptı, şuanda 2.444 konut inşa ediliyor. KÖYDES projesi kapsamında köylere önemli miktarda para gönderildi. Bu konu bir kitapçık çıkardık yapılanları kısaca anlattık. Ben hayırlı olmasını diliyorum inşallah Bilecik’e çok daha güzel hizmetler yapacağız” görüşlerine yer verdi.


“BU BAŞKAN HAKİKATEN ÇOK VİZYON SAHİBİ, ÇALIŞKAN BİR BAŞKANIMIZ”

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın projelerinden ve bugüne kadar yaptığı çalışmalardan da söz eden Bakan Veysel Eroğlu, Belediye Başkanı Yağcı’nın vizyon sahibi ve çalışkan bir başkan olduğunu söyledi.

Başkan Yağcı’yı ülkedeki en başarılı belediye başkanlarından biri olarak gördüğünü ifade eden bakan Eroğlu, “Bilecik daha önce köy gibiydi. Belediye Başkanımız Selim Yağcı çok çalıştı. Kongre Merkezi’nden tutunda kaldırımlara varıncaya kadar, asfalt çalışmaları, Kayı Plaza, üst geçitler, buz pisti, mahalle konakları inşa edildi, içme suyunda problem vardı kendisi bildiğim kadarıyla kaynak suyunu Bilecik’e getirdi, Hamsu vadisi projesi, mini golf sahası, doğalgaz geldi, park ve bahçeler yapıldı, şuanda başkanımızın yaptığı yatırımların sayısı 100’ü aşkın durumda. Belediye Sarayı güzel olmuş, altyapı çalışmaları, Kapalı Pazar, Osmanlı el sanatları merkezi bunlar çok güzel olmuş. Engelsiz ulaşım çok önemli ben kendisini tebrik ediyorum engelli vatandaşlarımızın problemlerini çözmede Bilecik en öncü illerimizden birisi. Engebeli arazisine rağmen, bakın bir düz arazide bunu yapmak çok kolay ama burada bunu yapmak çok zor zoru başardı başkanımıza teşekkür ediyorum. Kadın Konuk evimiz var, inşallah kimse gelmez diye dua ediyoruz. 16 tane yeni projesi var başkanın. Ben tebrik ediyorum başkanı. Bu başkan hakikaten çok vizyon sahibi, çalışkan bir başkanımız. Ben en çalışkan başkanlar arasında kendisini görüyorum, gece gündüz iş düşünüyor.


Bakandan Yeni kent meydanı sözü

Yeni kent meydanı projesi çok önemli. Başbakanımız da her konuşmasında söylüyor her şehrin bir meydanı olmalı diye. Resmi kurumlar yerleşkesi projesini çok önemli buluyorum. Bu proje benimde hasretle benim illerde yapmayı başardığım bir iş. Bu muhteşem bir şey olur. Vatandaş bir oraya bir buraya gidiyor, daireler açısında kopukluk oluyor, bekçisi şunu bunu her binanın masrafı oluyor bunu yaparsan başkanım hakikaten tarihe geçersin” dedi.


“BİLECİK’E AYRI BİR KIYAK YAPALIM”

Bakan Erdoğlu, Bilecik’in bir neferi ve sevdalısı olduğunu belirterek, Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın projeleri arasında yer alan resmi kurumlar yerleşkesi projesi için Bilecik’e özel bir kıyak çekeceğini söyledi.

Bakan Eroğlu, “Tapu oranı %51’i geçen yere orası bizim ilimiz diyoruz ve oraya her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Burada da %54’ü geçtiği için burası bizim diyoruz ve söz sahibi biziz. Başkanım bu konuda her türlü desteği veririz. Siz bunun yerini seçin, bizde yer için destek vereceğiz. Malezya, Kuala Lumpur’daki bütün her şeyi bir merkeze taşıdı. Orada her şey var bir tarafta lojmanlar, bir tarafta bakanlıklar her şey orada görülüyor. Bilecik’te başkanım bunu ilk defa başarırsak muhteşem bir şey olacak’ dedi.


DAVALARI SULH YOLU İLE ÇÖZELİM. GELSİNLER BİRŞEKİLDE ANLAŞALIM”

“Gazetemiz editörünün köylüler yakacak kestikleri için 300-400 milyar lira ceza yemişler. Bunlarla ilgili muhtarlar durumlarını size iletmişler. Şuanda durumlarının ne olacağını bilmiyorlar, biz bu köyü satsak ödeyemiyoruz diyerek durumlarının ne olacağını soruyorlar’ şeklinde soru yöneltmesine Bakan Eroğlu verdiği yanıtta, ‘vatandaşı ne olduğunu anlamadan yönlendirmişler ve bu kayıtlara geçmiş. Ben yeni bir müfettiş göndereceğim bunu dosdoğru incelesinler, baksınlar yeni müfettiş raporuyla tespit edilmiş vatandaşlar şöyle deyin böyle deyin diye yanlış yönlendirilmişler. Böyle söyleyince de cezalı duruma düşmüşler. Bakacağız ne yapılabilir diye. Dava açıldığı için de davaları sulh yolu ile çözelim. Gelsinler bir şekilde anlaşalım” dedi.


MERMER OCAĞI AÇILAMAZ”

Gazetemiz editörünün, “Yenipazar Harmankaya kanyonu mermer ocaklarının tehlikesi altında. Siz burasını tabiat parkı haline getirdiniz ama burada halen mermer ocaklarının ruhsat almak için girişimleri var. Bu konuda ne yapacaksınız” şeklindeki sorusuna Bakan Eroğlu, “bu alanda artık korunan bir alan mermer ocağı falan açılmaz bundan sonra. Biz onu maden işlerine de bildiriyoruz. Mevcutlara da bakacağız bir hakkı varsa tazminat doğar, süresi biteni de kapatırız” dedi.


 “SUYU VERMİYORSA DSİ ONUN CEZASINI VERİR”

Deresakarya Köyü’nde HES santralinden dolayı köylülerin sulama yapamadıkları yönündeki soruya da Bakan Eroğlu, “inceleme yapsın arkadaşlar. Bu gibi HES’lerde içme suyu varsa onu vermek zorunda. Hemen onu inceletelim bir kere sulama suyu hakkını vermeli geri kalan suyu kullanmalı ama vermiyorsa DSİ onun cezasını verir” dedi.

Editör: TE Bilişim