Hasan Güner
Bilecik genelinde düzenlenen en güzel okul bahçesi yarışmasında birinci olarak, başarı belgesini, 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından organize edilen programda Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir’in elinden alan Bozüyük Özel Orhangazi Ortaokulu Müdürü Mahmut Göçmen, elde edilen başarının sırlarını paylaştı.
Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmanın amacının öğrencilerde çevre bilinci oluşturmak, öğrencilerin çevreyle alakalı bilgisini ve ilgisini artırmak olduğunu belirten Bozüyük Özel Orhangazi Ortaokulu Müdürü Mahmut Göçmen, yapılan bahçe tasarımı neticesinde, ders aralarında toprak ve hayvanlarla ilgilenen öğrencilerin okul atmosferinden uzaklaşıp rahatladığını ve okula daha istekli geldiklerini söyledi.
Göçmen, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
“Yarışma okulda bir ekip tarafından gerçekleştirilen çalışmaların raporlarının sunulmasıyla yapıldı. Müdür Yardımcımız Ferhat Palaz, Fen Bilimleri Öğretmenimiz Murat Köse, öğrencilerimiz Enes Çelik ve Özgür Çakar bir ekip oluşturdu. Ekip önce yapacağı faaliyetleri planladı. Okul idaresiyle paylaşılan planlar için harekete geçildi ve çalışmalar yapıldı.
Genel olarak okul bahçelerinde olanların dışında farklı şeyleri yapmaya çalıştık. İlk önce okulumuza ait tarlada hobi bahçelerini faaliyete geçirdik. Çevresi telle kaplanan ve bölümlere ayrılan tarla, hobi bahçesine dönüştürüldü. İsteyen öğrenci, sınıf ve ailelere verildi. Mayıs ayından itibaren ekim-dikim işleri yapılmaya başlandı.
Hayvan bakımına yönelik atık materyallerden tavşan ve kuş kafesleri yaptık. Sulamak için kaplar koyduk. Kuşların barınması için kuş evleri hazırladık. 
Çiçek dikimlerinde öğrencilerin çalışmasına fırsat tanıdık. Okul bahçemizde çim ve çeşitli ağaçlar var. Öğrencilerimiz ağaç altında ve çimlerde oturarak çiçek kokuları içinde ders yorgunluğunu ve stresini atabilmektedir.
Oyun sahaları oluşturduk. Öğrencilerin grup oyunları oynayarak sosyalleşmesini sağlamak için yere oyunlar çizildi. Kum havuzu yapıldı. Bahçe duvarları resim ve grafiti yazılarla süslendi. Basketbol, voleybol ve futbol sahamız ile ilkokul oyun parkı daha önceden vardı.
Tabii ki yapılan düzenlemeler öğrencilerde olumlu yönde gelişmelere sebep oldu. Teneffüslerde ilkokul öğrencilerini tavşan kafesi etrafında görebilirsiniz. Evlerde hayvan besleyemeyen çocuklar için, tavşana dokunmak, onu sevmek ve beslemek çok iyi bir fırsattır. Ayrıca çocuklarda hayvan sevgisini artırmaktadır.
Ortaokul öğrencilerini öğle-yemek arasında hobi bahçelerinde sulama ve bakım yaparken görebilirsiniz.
Ders aralarında toprak ve hayvanlarla uğraşan öğrenciler okul atmosferinden uzaklaşıp rahatlıyorlar. Okula daha istekli geliyorlar. Öğrencilere derslerde çevrenin önemini anlatıyoruz ama bu şekilde yaşayarak öğreniyorlar. 
Yere çizilen oyunlarla rekabete dayanmayan zevkli oyunlar oynayabiliyorlar.
Öğrencilerimizi doğaya sahip çıkan bilinçli bireyler olarak yetiştirmeye çalışıyoruz. Çevreyle alakalı proje yarışmalarında ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok derecelerimiz var. Öğrencilerimizin yarışmalara hazırlanmaları için fikirlerini destekliyor ve yardımcı oluyoruz. 
Günümüzde hızla yok olan çevre için böyle bir yarışma düzenledikleri için yetkililere teşekkür ediyoruz. Yarışmada birinci olunca öğrencilerimiz sahip oldukları şeylerin değerini bir kat daha iyi anladılar. İnşallah tüm okullarımızda bu imkanlara sahip olur.”

Editör: TE Bilişim