Gazipaşa Mahallesi Erikli Sokak’ta 6 no’lu binada yaşayan vatandaşlar, evlerinin hemen bitişiğine yapılan apartmanla adeta karanlığa hapsoldular. 2012 yılında aldıkları evlerinin açık cephesine, aynı yıl yapılan imar değişikliğiyle “Akıllı Evler” sloganlı bir apartman dikilen vatandaşlar mağdur oldular. Ev sahipleri Belediyeye, Valiliğe, Savcılığa hatta TBMM Dilekçe Komisyonu’na şikayette bulundular ancak hiçbir sonuç alamadılar. Belediyeden gelen cevapta ise, vatandaşların suçlamaları “hayasızca” olarak nitelendirildi ayrıca “pişmanlık ve akıl tutulması” yaşadıkları söylendi.




Gazipaşa Mahallesi Erikli Sokak’ta bulunan 6 no’lu apartmanın inşaatı 2012 yılında tamamlandı. Daireleri satın alan ve yerleşen vatandaşlar, kısa süre sonra evlerinin açık olan balkonlu cephesine yeni bir apartmanın yapılmaya başlamasıyla şaşkına döndüler. Evlerini satın alırken imar planına göre önünün açık olduğunu söyleyen apartman sakinleri durumdan şikayetçi oldular.


Konuyu Belediyeye, Valiliğe, Savcılığa hatta TBMM Dilekçe Komisyonu’na kadar götüren vatandaşlar hiçbir sonuç alamadılar. Kendilerine cevap olarak; Belediye Meclis kararıyla imar planında değişiklik yapıldığı ve yeni plana göre yapılan inşaatların yasalara uygun olduğu söylendi. Aradan geçen sürede evlerine 1 – 1 buçuk metre mesafede yapılan yeni bina yükseldi. Vatandaşlar bir yandan inşaatın tozu toprağıyla uğraşırken bir yandan da karanlıkta yaşamaya başladılar.


Durumu gazetemize bildiren vatandaşlar, çevredeki tüm binaların 2012 yılında inşa edildiğini söylediler ve bir yıl içinde bölgede oluşan çarpık yapılaşmaya tepki gösterdiler. Evlerinin ışık alan tek cephesini kapatan binayı göstererek “Önümüze Berlin Duvarı dikildi” diyen vatandaşlar, kendilerine kör cepheleri için pencere açma izni verildiğini, ancak binanın diğer tarafında oturanların bu şansa sahip olmadığını söylediler.


“Aynı dönemde yapılan binalar için neden imar değişikliği yapıldığını anlamış değiliz.” diyen vatandaşlar, kredi borcuna girerek, bin bir zorlukla aldıkları evlerinin değerinin düştüğünü ve durumdan ciddi maddi zarara uğradıklarını ifade etiler. 

Mağdur vatandaşlara Belediyeden yapılan açıklamada ise çarpıcı ifadelere yer verildiği görüldü. Yapılan açıklamada, vatandaşların şikayetleri “hayasızca” olarak nitelendirildi ve evlerini alırken araştırma yapmadıkları için “pişmanlık ve akıl tutulması” yaşadıklar söylendi.

Dava açmanın ve inşaata tedbir koydurmanın yüksek maddi külfetler getirdiğini söyleyen vatandaşlar, “Hepimiz kredi borcuna girdik, buna ek olarak bir de bu borçlara giremiyoruz. Evlerimizi alırken bize binamızın önünün açık olduğu söylendi. Biz daha sonra önünün kapanacağını nasıl bilebiliriz?” diyerek duruma tepki gösterdiler. Vatandaşlar yetkililerden duruma karşı duyarlılık göstermelerini ve mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorlar.


Konuya ilişkin Belediye’den mahkemeye ve gazetemize yapılan açıklamada “Binanın inşaat izinlerinin daha önceden alınarak bitişik nizamda orta parsel olarak yapılaşmaya gittiğinin ancak 16/11/2012 tarihinde Belediye Meclisinde oy birliğiyle kabul edilen Bilecik Merkez Revizyon ve İlave İmar Planı ile parselin güneyinden imar yolu açıldığından köşe başı parsel yoluna geldiğinin binanın arka cephesinde bulunan parsel ile aynı imar yolu üzerinde cephesi olan parseller arasında çekme yapılarak binalar arasında boşluk oluşturulamadığı için yeni imar planına göre yapı yapma izni alan diğer köşe parseller (Koç İnşaat) yan bahçesinde çekme yapılamadığının inşaatın yapımında idari düzenlemeye aykırılık bulunmadığının ayrıca yeni imar planına göre müştekinin ikamet ettiği binanın hali hazırda kör olan cephesinin imar yolu geçmesi .sebebiyle proje tadilatı yapılarak cephe açılabilecek duruma geldiğinin bildirildiği.” söylendi.

Editör: TE Bilişim