Kıymet Aslan-
 

Başbakanlık AFAD Başkanlığına bağlı Afet ve Acil Durum Eğitim Merkezi tarafından Olası Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) saldırılara karşı farkındalık eğitimleri Türkiye
  genelinde başladı.  Suriye Arap Cumhuriyetinde yaşanan olaylar nedeniyle meydana gelebilecek tehdit ve tehlikelere karşı KBRN ile ilgili Sivil Savunma tedbirlerinin yeterince alınabilmesi ve olası bir tehlike durumunda halkın can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla, AFAD Başkanlığı tarafından Emniyet Genel Müdürlüğünün telekonferans sistemi aracılığı ile Bilecik İl Emniyet Müdürlüğü’nde bulunan akıllı sınıflarda 16-20 Eylül 2013 tarihleri arasında farkındalık eğitimi sürüyor.

Dün gerçekleşen eğitimde Dernek ve STK, özel sektör (fabrika) temsilcileri yer aldı. Eğitimlerden,  tüm kamu kurum ve kuruluşları,  özel sektör temsilcileri, Milli Eğitim Müdürlüğü Personeli, STK’lar, Merkez il-ilçe noterler, müftülük din görevlileri, itfaiye personelleri ve tüm İl Afet Acil Durum Müdürlüğü Personeli yararlanacak. Eğitim 5 gün boyunca 2 oturum halinde 10 Oturum olarak sürecek.

Sivil Savunma Yönetim Hizmetleri Şube Müdürü M. Hayri Demirel tarafından edinilen bilgiye göre,  Düzenlenen programa ilk olarak STK ve kanaat önderlerinden başlanılmasındaki amacın, halka daha kolay ve hızlı ulaşmasında etken oldukları, kanaat önderleri sayesinde eğitimlerde verilen bilgilerin böylece daha geniş kesimlere yayılması hedefleniyor.

Halkın endişe duymamasını, sadece olası tedbirler kapsamında başlatılan bir eğitimden ibaret olduğuna dikkat çekilerek, verilen bu eğitimler sayesinde toplum genelince bilinç oluşması, duyarlı toplum oluşturulmasının amaçlandığı açıklandı. Diğer yandan sınıftaki katılımın azlığı ise dikkat çekti. Bu konuya ilişkin ise, 25 kişilik sınıfların dolduracak şekilde davet ettikleri fakat yeterli katılım olmadığını, olsa dahi verilen aralarda katılımcıların terk ettiğine temas etti.

Bu bakımdan verilen eğitimlerin yanı sıra insanları bir araya getirmekte zorluk yaşadıklarına değinen Demirel,  5 gün boyunca verilen eğitimlere katılım gösterilmesini rica etti.

81 İl’e telekominasyon yöntemiyle bağlanarak,  AFAD Eğitim Merkezleri uzman öğretmenler tarafınca canlı olarak gerçekleşen eğitimde; Kitle İmha Silahları, KBRN Riskleri, Kimyasal Silahlar( Kimyasal Silahların vücuda giriş yolları, Kimyasal Silahların Sınıflandırılması, Kimyasal silahların fizyolojik etkileri ve korunma, Kimyasal tehlikenin olup olmadığı nasıl anlaşılır, Gazlara karşı evde veya işyerinde alınacak tedbirler neler, Kimyasal Saldırıya maruz kalan kişilere nasıl müdahale edilmeli, Halkın uygulayabileceği basit korunma yöntemleri ve bu yöntemlerin uygulanması, Biyolojik silahlar, Biyolojik tehlike olup olmadığı nasıl anlaşılır?, Şüpheli Posta, şarbon tehlikesi, Bulaşma şekline göre şarbon, Posta hizmetlerindeki etkisi, Şüpheli postaların özellikleri, saldırı durumunda yapılacaklara ilişkin uygulamalar gibi başlıca konular hakkında bilgiler veriliyor

Biyolojik savaş konusunda halkın bilgi ve bilinç sahibi olması amacıyla verilen eğitimlerde öne çıkan başlıklar ise şöyle oldu.

Biyolojik saldırı öncesi dönemlerde toplu hastalık, toplu salgın gibi bazı dikkat çeken olayların fark edilmesi halinde yetkililere haber verilmesi isteniyor. Yine dikkat çeken öneriler arasında temizlik kuralları da yer aldı. Salgın hastalıkların görüldüğü binalar ve bölgeler karantinaya alınması yönünde, Hastalık Taşıyıcı haşereler ve hayvanlar kontrol altına alınması gereken tedbir ve uyarılar yer aldı.

 
Editör: TE Bilişim