Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi bünyesinde, Oğuz ve Türkmen toplulukları ile ilgili araştırma yapacak bir merkez kuruldu. Tam adı “Oğuz-Türkmen Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi” olan merkezde, büyük bir coğrafya üzerinde farklı bölgelerde yaşayan Oğuz ve Türkmen toplulukları ile ilgili olarak tarih, coğrafya, dil ve edebiyat, sosyoloji, halk kültürü, iktisadi ve idari bilimler, iletişim ve tanıtım alanlarında ilmi araştırmalar yapmak, yayımlamak ve bu suretle Türkiye'de konu ile ilgili bilgi birikimi sağlamak amaçlanıyor.

Araştırma merkezinin yönetmeliği, 14 Nisan 2015 tarihli Resmi gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesine bağlı olarak kurulan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Oğuz-Türkmen Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsıyor.

Merkezin faaliyet alanları şöyle:

-Oğuz-Türkmen topluluklarının tarihi ve kültürü ile ilgili bilimsel araştırmalar yapmak, projeler üretmek, bilimsel yayın yapmak, yapılan araştırmaları desteklemek.

-Ulusal ve uluslararası düzeyde konferanslar, seminerler, sempozyumlar ve diğer bilimsel toplantılar düzenlemek.

-Merkezin amaç ve görevleri arasına giren konularda yapılan yayınları takip ve temin etmek. -Bölgede arkeolojik kazı, yüzey ve saha araştırması yapmak.

 -Bölgede veya gerekli hallerde başta Asya ve Avrupa ülkeleri olmak üzere diğer ülkelerin arşiv, müze ve kütüphanelerinde araştırma ve incelemelerde bulunmak.

-Yurt içi ve yurt dışında benzer faaliyetlerde bulunan akademik kuruluşlarla iş birliği yapmak.”

Editör: TE Bilişim