24 Kasım Öğretmenler Günü’nü öğretmenlerimiz yine buruk şekilde kutluyor. Bilecik’in ilk öğretmenevi bundan tam 50 sene önce 1964 yılında ilimiz öğretmenlerinin fedakarlıkları sonucunda kuruldu. 200 öğretmenimizin maaşlarından yapılan kesinti ve inşaatta bizzat çalışmaları sonucunda yapılan Bilecik Öğretmenevi, 2000’li yılların başında tepeden inme bir kararla Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak kullanılmaya başlandı. Gerçi Bahçelievler mahallesinde öğretmenlerin sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için yeni bir öğretmen evi hizmete sokuldu ama ulaşımda karşılaşılan sorunlar nedeniyle öğretmenlerin yeterince ilgisini çekmedi. Bugün kent merkezinde bir araya gelebilecekleri yerleri olmayan öğretmenler ise kahve köşelerine mahkum edildi.


Bilecik Öğretmenler Derneği 1964 yılında ilimizde görev yapan öğretmenlerin gayretleriyle kuruldu. Kuruluş yılıyla birlikte pek uygun olmayan bir binada hizmet sürdürdüğü bir dönemde vali Ali Aksu’nun yardım ve katkılarıyla öğretmen evine arsa tahsisi ve bina yapılması gündeme geldi.

Dönemin Atatürk İlkokulu Müdürü ve aynı zamanda mutemetlik görevini sürdüren Hasan Öz’ün öğretmen maaşlarından yaptığı kesinti ve maliyeye yapılan ödemelerle inşaata başlandı ve bir yılda bitirildi. Hafriyatını dönemin karayolları şefi Hasan Kavran yaptı. Bina inşaatının büyük kısmı Köy Enstitüsü mezunu olan, dernek yönetim kurulu üyesi öğretmenlerin inşaatta bizzat çalışmaları ile 1 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleştirildi.

Daha sonraki yıllarda binanın Bilecik Öğretmenler Derneği bünyesinde kalması ile TÖBDER’e (Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği) devredilmesi yönündeki tartışmalar sonrasında binanın TÖBDER’e devredilmesi kararlaştırıldı.

Öğretmenlerin nikah, düğün, toplantı, yemek, lokal  gibi her türlü sosyal ihtiyaçlarının karşılandığı bina, 12 Eylül askeri yönetimi tarafından sendikaların mal varlıklarına el konulmasından sonra hazineye devredildi. Askeri yönetim döneminde Bilecik’e atanan Vali Ahmet Elbeyli’nin kullanım hakkını yine öğretmenlere bıraktığı bina, 2000’li yılların başına kadar öğretmenlerin hizmetinde kaldı.

Derneği kuran kişinin, uzun süre İl Halk Kütüphanesi öğretmenliği ve müdürlüğü yapan İsmail Türköz olduğu yönünde çıkan haberin gerçeği yansıtmaması üzerine, derneğin gerçek kurucularından Hasan Öz gazetemize bu konuda açıklama yaptı.

Derneğin kurulmasında o dönem ilimizde görev yapan tüm öğretmenlerin hakkı bulunduğunu söyleyen Öz, 52 köy ve merkezdeki 200 öğretmenin maaşından yapılan kesintiler ve bizzat inşaatında çalışmaları sonucunda binanın hizmete sokulduğunu söyledi.

Derneği kuran ve binasının inşa edilmesinde emeği geçen, ancak büyük kısmını ebediyete uğurladığımız Hüseyin Ateş, Mehmet Oğuz, İhsan Cor, Fuat Gonca, Kadir Çınar, Mehmet Beyazıt, Basri Ercan ve Hasan Yanık’ı saygıyla yad ederken, halen hayatta olan Hasan Öz, Semiha Göncü, Mehmet Arıkan, Mehmet Bayındır, Mehmet Erkan, Halil Kösemen ve Muttalip Karakaş’a da uzun ömürler diliyoruz.

Editör: TE Bilişim