Bilecik’in ilk öğretmenevi bundan 51 sene önce 1964 yılında ilimiz öğretmenlerinin fedakarlıkları sonucunda kuruldu. 200 öğretmenimizin maaşlarından yapılan kesinti ve inşaatta bizzat çalışmaları sonucunda Atatürk Bulvarı üzerine yapılan binada, uzun yıllar öğretmenlerin nikah, düğün, toplantı, yemek, lokal  gibi her türlü sosyal ihtiyaçları karşılandı.

Ne var ki, öğretmenlerin aynı çatı altında toplanmalarını sağlayan öğretmenevi, 12 Eylül Askeri Yönetimi, tarafından kapatıldığı gibi, öğretmenlerin emek ve alın teri ile gerçekleştirdikleri binaya da el konuldu. İşin ilginç yanı, öğretmenlerin mal varlığına el koyan askeri yönetim, güya öğretmenlere verdiği değer kanıtlamak için her yıl 24 Kasım’da öğretmenler gününün kutlanmasını kararlaştırdı. Askeri yönetim döneminde Bilecik’e atanan Vali Ahmet Elbeyli’nin özel çabaları sonucu kullanım hakkı öğretmenlere verilen binada öğretmenler, öğretmenler günü etkinliğini yine bir arada kutlamaya başlamıştı.

Ancak, Bilecik Öğretmenevi, 2000’li yılların başında tepeden inme bir kararla Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak kullanılmaya başlandı. Belli bir süre bu şekilde değerlendirilen bina, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Rehberlik ve Araştırma Merkezinin yeni yerine taşınmasıyla birlikte boş kaldı ve adeta kaderine terk edildi.

24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladığımız bugün, öğretmenlerin tasarrufu ve alın teriyle inşa edilen binanın yeninden öğretmenlerin hizmetine sunulması, en azından binanın geleceği hakkında alınacak kararlarda öğretmenlerimizin fikirlerine başvurulması, pek çoğu hakkın rahmetine kavuşan öğretmenlerimizin ruhlarını şad edecektir. Bu vesileyle, geleceğimizin mimarı olan tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyoruz.

 

Bilecik Öğretmenevi’nin tarihi:

Bilecik Öğretmenler Derneği 1964 yılında ilimizde görev yapan öğretmenlerin gayretleriyle kuruldu. Kuruluş yılıyla birlikte pek uygun olmayan bir binada hizmet sürdürdüğü bir dönemde vali Ali Aksu’nun yardım ve katkılarıyla öğretmen evine arsa tahsisi ve bina yapılması gündeme geldi.

Dönemin Atatürk İlkokulu Müdürü ve aynı zamanda mutemetlik görevini sürdüren Hasan Öz’ün, 52 köy ve merkezdeki 200 öğretmenin maaşından yaptığı kesinti ve maliyeye yapılan ödemelerle inşaata başlandı. Öğretmenlerin bizzat inşaatında çalışmaları sonucunda bina bir yılda bitirildi ve hizmete sokuldu.

Hafriyatını dönemin karayolları şefi Hasan Kavran yaptı. Bina inşaatının büyük kısmı Köy Enstitüsü mezunu olan, dernek yönetim kurulu üyesi öğretmenlerin inşaatta bizzat çalışmaları ile 1 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleştirildi. Daha sonraki yıllarda binanın Bilecik Öğretmenler Derneği bünyesinde kalması ile TÖBDER’e (Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği) devredilmesi yönündeki tartışmalar sonrasında binanın TÖBDER’e devredilmesi kararlaştırıldı.

Öğretmenlerin nikah, düğün, toplantı, yemek, lokal  gibi her türlü sosyal ihtiyaçlarının karşılandığı bina, 12 Eylül askeri yönetimi tarafından sendikaların mal varlıklarına el konulmasından sonra hazineye devredildi. Askeri yönetim döneminde Bilecik’e atanan Vali Ahmet Elbeyli’nin kullanım hakkını yine öğretmenlere bıraktığı bina, 2000’li yılların başına kadar öğretmenlerin hizmetinde kaldı.

Derneği kuran ve binasının inşa edilmesinde emeği geçen, ancak büyük kısmını ebediyete uğurladığımız; Hasan Öz, Hüseyin Ateş, Mehmet Oğuz, İhsan Cor, Fuat Gonca, Mehmet Beyazıt, Basri Ercan ve Hasan Yanık’ı saygıyla yad ederken, halen hayatta olan Semiha Göncü, Mehmet Arıkan, Mehmet Bayındır, Mehmet Erkan, Kadir Çınar, Halil Kösemen ve Muttalip Karakaş’a da uzun ömürler diliyoruz.

Editör: TE Bilişim