İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, 2 yıllık eğitim eylem planı hakkında gazetemize bilgi verdi. Anaokulları, ortaokullar ve liselerde gerçekleştirilecek projeler hakkında bilgi veren Durmuş, eğitim planı çerçevesinde önemli çalışmalara imza atılacağını kaydetti.  Durmuş, yaptığı açıklamada şu bilgileri aktardı:

“Sayın valimizin talimatları doğrultusunda 2 yıllık eğitim eylem planı hazırladık. Bilecik’in koduna ithafen yüzde 11 başarının arttırılması hedefliyoruz. Tamamen öğretim merkezli bir çalışma olacak. 8. ve 12. sınıflara ağırlık verilmek üzere il genelinde yaklaşık 4 bin öğrenci için Fatih projesi kapsamında EBA (Elektronik Bilişim Ağı)  üzerinden her ders ile ilgili soru havuzlarımız bulunuyor. TEOG sınavında da EBA’da bulunan sorular öğrencilerin karşısına çıkıyor. Bu sistemde soru havuzu oluşturuyoruz.  Kendi sistemimizi kurduk. Sınav kitapçıklarını artık kendimiz basıyoruz. Optik okuyucuları, teslim tutanaklarını kendimiz ayarlıyoruz. Sınavda uygulanan sistem gibi bütün ayrıntılara dikkat edilerek 1 Kasımda denem yaptı. Sezon içerisinde 4 tane daha gerçekleştireceğiz. 7. ve 11. sınıflara da 2 tane var. Bu öğrenciyi hazırlama noktasıdır.

Eğitimde asıl olan ölçmeden ziyade değerlendirmeyi yapmaktır. Bu denem sınavlarının ardından asıl işimiz başlıyor. Bu sınavları değerlendireceğiz. Değerlendirmeyi okul sıralamsına göre yapmıyoruz. İldeki okul sayısı belli. Gayem okulları yarıştırmak değil. Her okulu kendi profili çerçevesinde geliştirmeyi düşünüyorum. Bu çerçevede okul kendi öğürencisini geliştirmeye çalışacak. 11 okulun çok başarılı olması benim için bir kıstas değil. İldeki 36 bin öğrencini hepsinin başarılı olması için çalışmalarımızı düzenliyoruz.

Bakanlığımızın önceliği eğitimdir. Onu da harekete geçirmek için 2 yıllık eğitim planı hazırlıyoruz. Onu da bitirmek üzereyiz. İlkokullarda mutlu çocuk yaşam alanları oluşturmaya çalışacağız. Bazı okulları pilot olarak belirleyeceğiz. Projenin ana çatısında çocuklarımız ayakkabılarını çıkararak okullara girebilecek, okuma alanları oluşturulacak. Şu an serbest etkinlik ve fiziksel etkinlik saatlerimiz var. Bu etkinlik saatlerini daha faydalı hale getireceğiz. Çocuklarımız sportif aktivitelerini yapabilecek, resim yapmak istediğinde içeride yayılarak yapabilecek. Kitap okumak için klasiğin dışında alanlar oluşturulacak. 

Ortaokullarda kaşif çocuk tasarım atolyeleri kurulacak. Çocukların el becerilerini geliştirebileceği alanlar oluşturulacak. Pilot bölgelerdeki uygulama sonuçlarına bakacağız. Geri dönüşler bizim için çok önemli, ona göre bu durum uyaygınlaştıracağız. Liselerimizde de hobi alanları oluşturacağız. Öğrencilerimizin hobilerini gerçekleştirebileceği bir alan olmalı. Okullarımızı nimkanları çerçevesinde bu alanları oluşturacağız.

Şu an ülkemizdeki en büyük sorun okumamaktır. Okumazsanız düşünemezsiniz. Düşünemezseniz de uyursunuz. Okuyacak, düşünecek ve uyanacaksınız. Eğitimci yazar Sait Çamlıca’nın oku, düşün, uyar diye kitabı var. 8 ve 12. Sınıf öğrencilerimiz Sait Çamlıca’yı getirmeyi düşünüyoruz.

Öğretim eylem planımızın içerisinde öğrenclerimizi öğretmenlerimize grup halinde dağıtacağız. Öğretmenlerimiz kendi grubundaki öğrencileri takip edecek. Öğretmenlerimize bu sistem için eğitim vereceğiz. Eğitim yöneticileri ve liderlik konusunda 1 okul müdürü ve müdür yardımcısını eğitime alacağız. Bunun projesin ide hazırladık. BEBKA’da projemiz onaylandığında  uygulamaya başlayacağız. Öğretmenlerimizi de sistem için eğitmeye çabalıyoruz. İlkokuldan liseye kadar bütün öğretmenlerimize kitap okuma projemiz var.

Liselerde deneme sınavlarını kaldıracağız. Bu çocuklarımızı yarıştırmak istemiyoruz. Çocuklarımıza önce birey olmayı öğretmemiz gerekiyor. İyi bir okur yazar yetiştirdiğimizde zaten matematiği de anlayan bireylerkendiliğinden gelecektir.

Bilecik mesleki eğitim eylemini belirleme anketini intersete yükledik. Ticaret Sanayi Odaları, esnaf ve sanaatkarlar, fabrikalar bu ankete katılabilecek. Formdakş bilgiler doğrultusunda bir çalıştay yapacağız. Bu doğrultuda meslek liselerimizin sorunlu olan bölgeleri tespit edildikten sonra sektörün ihtiyaçlarına göre Bilecik’teki meslek liselerinin alan ihrisaslaşmasını bu doğrultuda gerçekleştireceğiz. Bunu yaparken sadece bugüne değil 10 yıl sonraki durumu da göz önünde bulundurmamız lazım. Yerel yönetimler bu anlamda projemizde önemli bir yere sahip. Güzel bir çalıştay olacağını umuyorum.”

 

 

 

Editör: TE Bilişim