Devletten aldığı elektriğin borcunu ödemediği için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından soruşturma açılan, ardından yönetim kurulu başkan ve üyelerine görevden el çektirilen Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ’nin faaliyetlerine devam ettiği ve vatandaşların hizmet alımına ilişkin bir aksaklık yaşanmayacağı öğrenildi.

Önümüzdeki süreçte 180 milyon liralık borcun tahsilatı için önce şirketin diğer iştiraklerine bakılacak. Enerji yatırımlarının yanı sıra madencilik ve seramik sektöründe de yatırımları bulunan şirketin bu varlıkları borcun ödenmesi için yeterli olmazsa şirket ortaklarının temerrüt paylarından tahsilat yoluna gidilecek. Yine tahsilat gerçekleşmezse, şirket hissedarlarının varlıklarından tahsilat da gündeme gelebilecek. Uzmanlar, bu aşamadan sonra EPDK tarafından OEDAŞ’ın hizmet alanında, dağıtım ve son kaynak tedariki faaliyetinde bulunmak üzere, TEDAŞ'a dağıtım ve tedarik lisansı verileceğini, daha sonra bölgenin özelleştirilme kapsama alınacağını ve 2036 yılına kadar lisansı Yıldızlar SSS Holding’de bulunan OEDAŞ’ın tekrar ihaleye çıkacağını söylüyorlar. Ancak bütün bu aşamalar sırasında vatandaşların elektrik alımı ve kullanımına ilişkin herhangi bir aksaklık yaşamayacağı belirtiliyor.

EPDK, geçtiğimiz ay Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış A.Ş’ye sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmemesinden ötürü soruşturma açtı ve şirketin TETAŞ’a olan 180 milyon liralık borcu sebebiyle yönetim kurulu başkan ve üyelerine görevden el çektirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptığı açıklamada bunun bir el koyma olmadığını, şirket hisselerinin özel sektörde kalması kaydıyla yönetimin değiştirilmesi olduğunu söyledi. Kurulun kararıyla Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ'nin görevden el çektirilen üyeleri Sebahattin, Vahip ve Sinan Yıldız'ın yerlerine, Yönetim Kurulu Başkanı olarak Mükremin Çepni, Yönetim Kurulu Üyeleri olarak ise Mustafa Taşdemir ve Mehmet Öztürk; Osmangazi Elektrik Perakende Satış AŞ'nin yönetim kurulu üyeleri Musa Yıldız, Kenan Şeker ve Mehmet Salih Erhan'ın yerlerine de Yönetim Kurulu Başkanı olarak Hasan Hüseyin Savaş, Yönetim Kurulu Üyeleri olarak Elmas Yaşar Bostancı ve Fatih Yazıtaş atandı.

Uzmanlar, özelleştirmelerin gelir odaklı yapıldığını, enerji sektörüyle ilgisi olmayan pek çok şirketin ihaleleri kazandığını bu sebeple tecrübesiz şirketlerin işletme için gerekli organizasyonları yapamadıklarını söylüyorlar.  Teklif bedelleri çok iyi hesaplanmadan, ihale psikolojisi ile artırımlara gidildiğini belirten uzmanlar, ödemeler dolar cinsinden iken, tahsilatların TL cinsinden yapıldığını ve risk hesaplamaların yapılmadığını belirtiyorlar. Uzmanlar, yeterlilik konusunda mali yeterliliklerin yeterli sayılması sonucu bu tür tıkanmaların normal olduğunu belirttiler.

Yıldızlar SSS Holding, 1.4 milyon abonesi bulunan Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin hisselerinin tamamını 2010 yılında 485 milyon dolar karşılığında Özelleştirme İdaresi'nden devralmıştı. Nakit olarak gerçekleşen alım için iki ayrı banka Yıldızlar SSS Holding’e kredi vermişti. Borsa İstanbul'da işlem gören Akbank ve Halkbank hisselerinin fiyatı, EPDK'nın, tedbiren şirketlerin mevcut yönetim kurulu başkan ve üyelerinin yerine yeni atamalar yapmasının ardından yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti. Yıldızlar SSS Holding'in iştiraki olan şirketlere ve gruba kullandırdığı kredilerle daha önce gündeme gelen Halkbank ve Akbank hisseleri yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti. Akbank da Kamuyu Aydınlatma Platformu'na bir açıklama gönderdi. Akbank'ın açıklamasında, EPDK'nın 2010 yılında özelleştirilen Osmangazi Elektrik Dağıtım ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış şirketlerinin yönetimine el koyduğunun öğrenildiği belirtilerek, bankanın bu işlemle ilgili Gruba özelleştirme sırasında kullandırdığı kredilerin bugüne kadar olan geri ödemesinde herhangi bir aksamanın söz konusu olmadığı kaydedildi. Kredinin teminat yapısının da güçlü olduğu belirtilen açıklamada, "EPDK'nın yönetime el koymasının bankamız riskine olumsuz bir etkisi olmayacağı beklenmektedir"  denildi.

1.4 milyon abonesi bulunan OEDAŞ Eskişehir, Kütahya, Afyon, Uşak, Bilecik illerini kapsıyor. 5 il, 54 ilçe, 189 belediye, 1811 köy, 381 köy bağlısı, 56 işletmeye elektrik dağıtımı yapan OEDAŞ Türkiye enerji tüketiminin yüzde 2.4'ünü karşılıyor. Türkiye'deki nüfusun yüzde 3.6'sı ve abone sayısının yüzde 4'ü bu bölgede bulunuyor. Yıldızlar SSS Holding'in enerji yatırımlarının yanında madencilik ve seramik sektöründe de yatırımları bulunuyor. 1972 yılında Selahattin Yıldız tarafından kurulan şirket 2004'te ihale ile Eti Gümüş'ü almıştı. Şirket ayrıca Afganistan’da bin kilometrekare alanda altın aramayla ilgili açılan bir ihaleyi 70 firmayı geride bırakarak kazanmıştı.

Editör: TE Bilişim