Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ) 384,6 milyon dolara Çinli kamu şirketi China Machinery'e satıldı.

Kamu malıyken özelleştirilen, ardından borçlarını ödeyemediği için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından el konulan OEDAŞ, 384,6 milyon dolara Çin’in dev kamu iktisadi teşebbüsü (KİT) China Machinery Engineering Corporation (CMEC) ve GUOXIN International Investment Corporation (GXIIC) ortaklığına satıldı.

Osmangazi Elektrik, 2010 yılında 485 milyon dolar karşılığında Yıldızlar SSS Holding’e satılmıştı. Ancak Yıldızlar SSS Holding, 2013 yılında borçlarını ödeyemeyince EPDK şirketin yönetimine el koymuştu.

Eskişehir, Afyon, Bilecik, Kütahya ve Uşak’a elektrik dağıtan OEDAŞ'ın %75’i alan China Machinery'nin önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyerek anlaşmayı kamuoyuna duyurulması ve ilk ödemeyi bu ay içinde yapması bekleniyor.

Merkezi Eskişehir’de bulunan OEDAŞ; Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinde elektrik dağıtımı yapıyor. Şirket 5 il, 54 ilçe, 189 belediye, 1811 köy, 381 köy bağlısı, 56 işletmeye elektrik dağıtımı yapıyor. Türkiye enerji tüketiminin yüzde 2.4’ü söz konusu bölgede tüketiliyor. Nüfusun yüzde 3.6’sı ve abone sayısının yüzde 4’ü bu bölgede bulunuyor.

Editör: TE Bilişim