Gökay Şimşek

Elazığ deprem bölgesinde adeta kahramanlık örneği sergileyen gönüllü Bilecik UMKE ekibi Valilik binasında karşılanırken, depremzede Ayşe Yıldız’a yapmış olduğu sağlık müdahalesi ile isminden sıkça söz ettiren Hatice Yücel, yaşamış olduğu zorlu anları, o andaki duygularını ve enkaz altından çıkartılan Yıldız’a daha sonra yaptığı hastane ziyaretini anlattı.

Vali Bilal Şentürk tarafından Valilik binasında karşılanan UMKE ekibine göstermiş oldukları üstün başarıdan dolayı teşekkür belgeleri sunulurken, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, “cesaretle, merhametle her türlü koşulda daima hazır bulunan UMKE ekiplerimiz başarılı bir görev gerçekleştirmişlerdir. Özellikle Bilecik’teki UMKE ekiplerimize, bölgeye giden arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz ve kendilerini tebrik ediyorum” dedi.

“Talimat üzerine hızlı bir şekilde hazırlanmaya başladık”

Depremzede Ayşe Yıldız’a enkaz altında sağlık müdahalesi yaparak Türkiye çapında isminden kahraman olarak söz ettiren ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından da takdir edilen Bilecik UMKE ekibinden Hatice Yücel, “ben evdeydim deprem haberi geldiğinde, UMKE sorumlumuz Ayhan Aytüre’nin talimatı üzerine hızlı bir şekilde hazırlanmaya başladık. Niyazi Bey, Muharrem bey ve Ülkü arkadaşım ile birlikte acil bir çıkış yaptık.

Olay yerine vardığımızda kayıt işlemlerimiz tamamlandıktan sonra enkaz alanına gittik, enkaz alanında Jandarma Arama Kurtarma ekibi AFAD ile birlikte güvenli bir koridor oluşturmuştu, hastaya müdahale edecek birini ihtiyaçları vardı ama alan dar olduğu için ufak tefek birine ihtiyaçları vardı. Bende ekip arkadaşlarım ile birlikte orada hazır bulunuyordum zaten, aşağıya indim, daha sonra 4 metre kadar aşağıya inmem gerekti. Sonrasında Jandarma Komutanı tek başıma ilerlemem gerektiğini söyledi ve 5 metre kadarda sürünerek Ayşe Hanım’a ulaştım daha sonra onu motive etmem gerekiyordu. Onun yanında olduğumuzu, yukarıdaki ekibin onu kurtarmak için hazır beklediklerini, ben müdahale ettikten sonra kurtarma işleminin devam edeceğini söyledim. Gerekli yaşamsal bulgularını değerlendirdikten sonra müdahalemi gerçekleştirdim sonrasında da yukarı çıktım ve Jandarma ekipleri ile AFAD hep birlikte Ayşe Hanım’ı kurtarmak için çalışmalarına devam etti” dedi.

Depremzede Ayşe Yıldız’a yaptığı müdahaleyi an be an anlatan UMKE’ci Hatice Yücel, “alan çok dardı 4 metre kadar aşağıya inmemiz gerekiyordu. Sonrasında tek başıma ilerlemem gerekiyordu zaten. Gördüğüm manzara çok acı bir tabloydu çünkü Ayşe Hanım'ın eşi çocuklarını ve Ayşe Hanım'ı korumak için kendini siper etmişti. Nüsra bebeğimiz çok şükür yaşıyordu. Arama kurtarma ekipleri ilk önce onu çıkarttılar daha sonra Ayşe Hanım’a ulaştık. Yani çok dar bir alan söz konusuydu. Kafamı kaldırabileceğim bir alan söz konusu değildi. Çok zor bir müdahaleydi benim için. Yüzüstü yatar pozisyonda Ayşe Hanım’a müdahale ettim” şeklinde konuştu.

“Hislerimi ikinci plana attım”

Enkaz altında duygularını ikinci plana attığını söyleyen Yücel, “o an hislerinizi ikinci plana atmak zorundasınız çünkü Ayşe Hanım için acele etmem gerekiyordu. Gözyaşlarına boğulsaydım ya da sesimin titremesi bile onun umudunu kıracak bir davranış olurdu. Hislerimi tamamen ikinci plana attım sadece nasıl müdahale edebilirim, daha aktif nasıl olabilirim diye düşündüm” dedi.

“Enkazdan çıkartılan Ayşe hanımla daha sonra görüştüm”

Enkaz altından çıkartılan Ayşe Yılmaz ile Bilecik’e gelmeden önce hastanedeki görüşmesini anlatan Hatice Yücel, “sonrasında Ayşe Hanım’ın ziyaretine gittik, yoğun bakımdaydı bizi görünce çok mutlu oldu. Zaten bize “Siz aklımdaydınız, görüşmek istiyordum” şeklinde söylemlerde bulundu” dedi.

“Gece saat 11.00’de yola çıktık”

Bilecik UMKE sorumlusu Ayhan Aytüre ise, Elazığ deprem bölgesindeki yaşadıkları ilk olayı şu şekilde anlattı: “Deprem haberini aldığımız zaman hemen hazırlanmaya başladık, 20 arkadaşımız deprem bölgesine gitmek için gönüllü oldular ama bizden bir tim istemişlerdi, bizde 5 kişi olarak gece saat 11.00’de yola çıktık ve sabah 11.00’de oradaydık. Hemen gider gitmez bizi enkaz bölgesine gönderdiler, orada yaralıların olduğunu söylediler, bize de oradaki yaralıya yardım etmek nasip oldu.”

UMKE’ciler daha sonra Türk bayrağı açarak heran her koşulda göreve hazır olduklarını vurguladılar.

Editör: TE Bilişim