Geçtiğimiz günlerde BİLECİK ARENA programın da Bilecik Belediye Başkanı Sayın Semih Şahin’ in den Yeni Şehir Mezarlığı yeri olarak Selöz Köyü yolu üzerinde Beşiktaş mevkiinde bir yer olduğunu öğrendik.

Bilindiği üzere şu andaki şehir mezarlığında heyelan oldu. Bunun üzerine yeni bir şehir mezarlığı yeri aranmaya başlandığını biliyoruz. Son olarak Selöz Köyü yolu üzerinde yaklaşık 10 yıl önce ormana ait arazi İl Özel İdaresine tahsis edilerek köylülerimizle birlikte badem fidanlığı yapıldı. Bu arazi şimdi mezarlık yapılmak istenmektedir.

  • Öncelikle mezarlık olacak alanlar ulaşım aksı içinde olması gereken yerlerdendir. Bu bölgeye ulaşım yoktur. Sadece kendi araçları ile veya yaya olarak gidilebilir bir alandadır. Bu arazi mezarlık yapıldığında ulaşımın olmayacağı gün gibi ortadadır. Şöyle köylerimizdeki ve şehirlerimizdeki mezarlıkları göz önüne getirin. Tamamı yerleşim yerlerinin (köylerimizin ve şehirlerimizin) doğu girişlerindedir. Tespit edilen bu arazi şehrin dışında ve batısında olan bir yerdir.
  • Gündeme getirilen yer doğal yaşam alanı olup emek harcanmış bir fidanlıktır. Burası mezarlık olduğunda doğal hayat yok edilecektir. Bu arazinin devamında Kurtuluş Savaşı’ndan kalma mevziler mevcuttur. Burası nefes alınabilecek doğal yaşam alanıdır. Bunun yanında doğal yaşam alanının ve yetiştirilen fidanların yok edilmesi anlamına gelecektir. Doğal yaşam alanın kalbine hançer saplanacaktır.
  • Mezarlık alanı olarak belirlenen yer güzel şehrimizin okullar bölgesinden gidilebilir bir yerdedir. Okulda okuyan binlerce öğrencimizin önünden geçilecektir. Bu durumda hemen hemen her gün cenaze konvoylarının geçişini öğrencilerimiz, gençlerimiz, çocuklarımız bunu izlemek zorunda kalacaktır. Yani acıyı her gün göreceklerdir. Bu durum onların yaşamında nasıl izler bırakır. Bunu iyi düşünmek gerekir.
  • Mezarlık yeri 5 yılık, 10 yıllık bir yer olmayacağı herkesin malumudur. En az 100 yıl ve daha uzun yılları düşünerek planlanması gereken yerlerdir. Bu arazi de zemin olarak hiç de uygun olmayan bir yerdir. zeminin büyük bir bölümü kayalıktır. Yani bir mezarın yanına yeni bir mezar kazmak mümkün olmayacaktır. Kış şartlarında burada defin işlemi yapmak ta oldukça zor olacaktır. Bu bölge deki kış şartlarını en iyi bilenlerden biri olarak belirtmek isterim ki defin sırasında görevini yapan imamlarımızın donduğuna şahit olunacaktır.

NEDEN BU ARAZİ SEÇİLDİ?

  • Bu arazinin mezarlık yeri olarak belirlenmesi iki nedene dayandırılmaktadır. Birincisi devlete ait bir arazi olmasıdır. Bu nedenle araziye bir bedel ödenmeyecek tahsis işlemi yapılacaktır.
  • Devlet arazisi olması nedeni ile kamulaştırma gibi bir sorun yaşanmayacak yani mülkiyet sorunu olmaması nedeni ile tercih edilmiştir. Bunların dışında bir nedeni yoktur.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi yanlışlıklar göz ardı edilmektedir. Kuruluşun ve kurtuluşun güzel şehrimizde çok daha uygun yerler mevcut olmasına rağmen yukarıda belirttiğim iki neden ile bu arazi seçimi yapılmıştır.

Kuruluşun ve kurtuluşun şehri Bilecik ‘imiz de mezarlık için çok daha uygun yerler olmasına rağmen;

Şu soruyu sormadan edemiyorum. Şehir mezarlığı yapılacak arazinin bir bedelinin olmaması ve bürokrasi          gerektirmemesi en önemli kriter mi olmalıdır?

Editör: TE Bilişim