Sakarya nehri kıyısındaki kum ocağı sebebiyle mağdur olan tarla sahiplerinin sorununa İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant duyarsız kalmadı. Nalbant’ın imzasıyla şikayet sahiplerine gönderilen yazıda, duruma ilişkin incelemenin tamamlandığı ve gerekli çalışmanın yapılması için durumun Devlet Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğüne bildirileceği belirtildi.

Osmaneli ilçesinde Sakarya nehri kıyısında bulunan taş ocağının bölgedeki tarlalara verdiği zararı geçtiğimiz ay gazetemizde duyurmuştuk. Dünyalar Kum Ocağı’nın faaliyetleri nedeniyle nehir kenarında bulunan tarlalarından yararlanma imkanı ortadan kalkan, nehrin yatak değiştirmesi ile tarlaları yaklaşık 3-5 metre arası aşağı kayan, hem nehirden hem de tarladan çakma ile su temin edemeyen köylülerin feryadı karşılıksız kalmadı.

Tarla sahipleri Ahmet İşlek ve Andan İlter, hızlı tren hattı inşaatı sebebiyle ilimize sık sık gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a da mağduriyetlerini ilettiklerini, Bakanın da çözüm için Valiyi işaret ettiğini söylemişti.

Tarla sahiplerinin mağduriyetleri için Bilecik İl Özel İdaresi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne yaptıkları başvuru neticesinde, bölgede inceleme yapan idare personeli şikayete konu olan alanda, Ahmet İşlek’in tarlasına yakın bölgede, Sakarya nehrinin içerisinde kum-çakıl yığını (adacık) bulunduğu anlaşıldı. İncelemede vatandaşların çektiği video görüntüleri ve fotoğraflar da kullanıldı.

Devlet Su İşleri 3.Bölge Müdürlüğünün İl Özel İdaresine gönderdiği yazılarda; nehirdeki kıyı oyulmaların önlenmesi amacıyla bu yığının kaldırılması ve tarlaların bulunduğu karşı şeridin taşlanması istendi. Bahse konu adacığın kaldırılması veya kaldırılmaması konusunda mağduriyetin giderilmesi için vatandaşların başvurusunun Devlet Su İşleri 3.Bölge Müdürlüğüne iletildiği açıklandı.

Tarla sahipleri, mağduriyetleriyle ilgili olarak gazetemize yaptıkları açıklamada; kum ocağının her geçen gün Sakarya nehrine zarara verdiğini, Sakarya nehri kenarında yapılan ziraat ve meyveciliğin her geçen gün yok olmaya yüz tuttuğunu, nehrin yataklarının değiştirildiğini, zemin kaymasının dahi meydana geldiğini iddia etmişlerdi. Kum ocağının yolları kumla kapladığını, bu yüzden bahçelerine geçemez olduklarını savunan çiftçiler, yetkililerden seslerini duymalarını istemişlerdi. İl Özel İdaresi’nden yapılan açıklamayla birlikte sorunun çözümüne yönelik somut adımlar atıldığı öğrenilmiş oldu. 

Editör: TE Bilişim