Mutlu Filizler Öğrenci Etüt Merkezi Psikolojik Danışmanı Mutlu Selen Haşit, yarı yıl tatili sürecinin başlamasıyla birlikte karnelerini alan çocuklara nasıl davranılması gerektiğinin ipuçlarını verdi.

Yarı yıl tatili başladı, bu dönemde ailelere önerilerde bulunan Psikolojik Danışman Mutlu Selen Haşit, “Karnesi zayıf gelen çocuğu cezalandırmak kadar, karnesi iyi gelen çocuğu ödüllendirmek de yanlış” dedi.

Tatil döneminde çocukların tablet, bilgisayar gibi teknolojik cihazları kullanmaları ile ilgili önerilerde bulunan Haşit, "Çocuk, arkadaşlarıyla vakit geçirmek yerine elinde tablet ile saatlerce oturuyorsa, seslendiğinizde sizinle ilgilenmiyorsa bir sorun var demektir” diye konuştu.

Haşit, 15 tatil ile ilgili değerlendirmesinde, okul çağında çocuğu olan tüm ebeveynlerin bu günlerde çocukları ile birlikte karne heyecanı yaşadığını belirterek, birçok ebeveynin “kırık karne” getiren çocuklarına nasıl davranması gerektiğine karar veremediğini söyledi.

Kırık bir karne karşısında yapılması gerekenleri ve keyifli bir tatil geçirmenin yollarını anlatan Haşit, zayıf notlar için çocuğa kızmanın ya da ceza uygulamanın yanlış olduğunu dile getirerek, “Çocuğa sakince böyle şeylerin olabileceği, yeterli çalışmadığı için notunun düşük olduğu söylenmeli, çocuk ikinci dönem notunu düzeltmesi konusunda yüreklendirilmelidir” dedi. Tatilde dinlenmenin çocukların hakkı olduğunu da belirten Haşit, dinlenmenin sorumlulukların unutulması anlamına gelmediğini söyleyerek, “Öğrencilerin yaptığı en büyük yanlışlardan bir tanesi de verilen ödevleri son günlere bırakmak” dedi.

“Karne için ceza da ödül de yanlış” diyen ve sömestr tatilini verimli geçirmek için günlük program yapılmasının doğru olduğunu anlatan Haşit, “anne babaların dikkat etmeleri gereken en önemli şey ise tatilde çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmektir” dedi.

Karnesinde zayıf gelen çocuğu cezalandırmak kadar karnesi iyi gelen çocuğu ödüllendirmenin de yanlış bir davranış olduğunu dile getiren Haşit, “Çocuğun zaten yapması gereken şey derslerine iyi çalışmak ve hak ettiği notu getirmektir, yani iyi karne zaten beklenen bir şey olmalıdır. İyi karne getiren çocuğun takdir edilmesi gerekir” dedi.

Haşit, çocuklara ödül niyetine pahalı hediyeler almanın hatalı olduğunu da belirterek “Bu sefer çocuk ödüle kavuşmak için iyi not getirmeye çalışacaktır, ödülün olamayacağı ortamlarda çalışmayacaktır” dedi.

“Dış dünya ile iletişimi kesiyorsa teknoloji kullanımını sınırlandırın” diyen Haşit, çocukların tablet, bilgisayar ve cep telefonu kullanımları ile ilgili önerilerde bulunarak, “Teknolojinin en büyük faydası bize zaman kazandırmasıdır. Birçok bilgiye çok kısa sürede ulaşmamızı sağlar. Çocuğun bilgi sahibi olması, daha çok araştırmasına, okumasına katkı sağlayabilir. Sosyal medya araçları sayesinde çocuğun arkadaşlarından sürekli haber aldığını görüyoruz ama kullanım zamanı çok önemli.6-12 yaş aralığındaki çocukların, velilerinin belirleyeceği uygun zamanlarda, kısa süreli kullanımlarını tercih etmeliyiz” dedi.

Çocukların genellikle teknolojiyi oyun oynamak, sosyal medya araçlarını kullanmak, araştırma yapmak gibi amaçlarla kullandığını belirten Haşit, asıl sorunun kullanım saatleri ile ilgili olduğunu hatırlattı.

Psikolojik Danışman Haşit, bunu engellemek için ebeveynlerin öğrencilere belirli hedefler vermesi gerektiğini söyledi ve “Şimdi yarım saat en sevdiğin oyunu oynayabilirsin” veya “Ödevlerin bittiği zaman bir saatliğine facebook’u açman güzel olabilir” gibi yaklaşımların işe yarayacağını dile getirdi.

Tablet, bilgisayar ya da cep telefonu kullanımının 2-6 yaş aralığındaki çocuklar için uygun olmadığını belirten Haşit, bu yaş aralığındaki çocukların yarım saatten fazla televizyon izlemesini de önermediğini belirtti. Bunun sebebini henüz beyin gelişimi hızlıca devam eden bu yaş aralığındaki çocukların, tabletler sayesinde maruz kalacakları ses, ışık, hareket, öncelikle dikkat problemleri, huzursuzluk, hiperaktivite gibi sorunlara yol açabileceği olarak belirten Haşit, “6 yaşındaki bir çocuğun sadece hafta sonu bir saat kullanımı yeterli olacaktır.  Herkese iyi tatiller ”dedi.

 

Editör: TE Bilişim