Bilecik Müteahhitleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği(BİMDER) öncülüğünde bazı kurum müdürlerinin de katılım sağladığı istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Konak Kafe Restoran’da kahvaltı organizasyonunda biraraya gelen müteahhitler, kurum müdürlerine ve İmardan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay’a sektöre ilişkin sorunları hakkında bilgiler sunarken, bundan sonraki süreçte sık sık istişare yapılması gerektiğinin altını çizdiler.

Toplantıda; Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak, SGK İl Müdürü Adem Bedir, İmardan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay, gerçekleşen kahvaltı sonrası müteahhitlere yönelik birer konuşma gerçekleştirdi.

Başkan Yağız: “Sorumluluklarımızı bilmemiz gerekiyor”

Müteahhitler Derneği Başkanı Mehmet Yağız, toplantıda yaptığı konuşmasında, bu tür toplantıların sık sık yapılması gerektiğini söylerken, sektörün sorunlarının ancak konuşularak çözülebileceğini vurguladı. Başkan Yağız, konuşmasında özetle; “önemli olan bizden sonra gelenlere hoş bir seda bırakmak. Makamlar, mevkiler, para her şey geçici. Hepsini bırakıp gideceğiz, güzel şeyler bırakırsak arkamızdan güzel konuşulur, güzel yad ediliriz. Sıkıntı bırakırsak arkamızdan herhalde farklı şeyler söylenir. Bizim çabamız güzel bir şey bırakmak. Bu toplantının ana nedeni budur ve istiyoruz ki; katılımı attırarak devam edelim. Başlangıç olsun, ufak olsun ama Allah’ın izniyle bereketli olsun devamı getirilsin. Sektörde ki arkadaşlarımızın bazı sıkıntıları var. Üzerine birde ekonomik sıkıntılar eklenmesiyle dar boğaza geçti ülke. Teknoloji üretmiyoruz, ağır sanayimiz yok. İnşaat sektörü çok farklı kesimlere hitap ediyor ve çok farklı kesimleri harekete geçiriyor. Herkes bundan ekmek yiyor. Bunun için bize de sorumluluk düşüyor. Yani biz sadece bugün dairemi sattım paramı aldım çektim gittim dememeliyiz. Aman bana bir sorun gelemesin, ben işimi bitireyim, evime gideyim denmemesi lazım. Biz inancımız gereği; sorumluluk sahibiyiz. Sorumluluklarımızı bilmemiz gerekiyor. Sadece günü kurtarma peşinde değiliz, geleceğe de yatırım yapmamız lazım, çocuklarımıza güzel bir şehir, güzel yapılar, farklı yaşam ortamları yapmamız lazım. Buda istişare ile olacak inşallah. İstişarenin bereketi dinimizde de var, örfümüzde de var. Gerçekten el ele verildiğinde daha güzel şeyler ortaya çıkartacağımıza inanıyorum. Bir araya geldiğimiz zaman çözülmeyecek bir şey yok. Mimar çizer, mühendis statiğin hesabını yapar. Müteahhit tamamen mutfaktadır, uygulamasını yapar, hepsi ben işimi yaptım diyerekten kenara çekilirse sorunlar, sıkıntılar çözüme ulaşmaz. Bizler müteahhitler olarak bu sorunların istişare edilmesi amacıyla bazı sorunlarımızı yazıya döktük, bu sonlarımızı Belediye Başkan Yardımcımız Abdullah beye ileteceğiz” dedi.

Müdür Bedir: “Doğru bildiğimiz yanlışlar var”

Toplantıda konuşma gerçekleştiren bir diğer isim ise SGK İl Müdürü Adem Bedir oldu. Müdür Bedir, 7143 Sayılı Kanun’a ve Asgari Ücret hesaplamasına ilişin bilgilendirmelerde bulundu. Ayrıca Müdür Bedir, bu konular hakkında bazı doğru bilinen yanlışların olduğunu söylerken, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bazı mükelleflerimizde şöyle bir şey oldu: ilk iki taksit ödeme zorunluluğu vardı. Buna ilişkin ödeyemeyenlerle ilgili olarak 28 Şubat’a kadar ödeme süresi uzatıldı. Vadesi geçmiş taksitler o tarihe kadar ödendiğinde herhangi bir sorun olmayacak.

İkinci bir konu; bir mükellefimiz 400 veya 600 m2 inşaat yapıyor, Asgari Ücret hesaplamasına oturduğumuzda diyoruz ki; senin işte 2 bin lira Asgari işçiliğin var. ‘Tamam ben 2 ay daha birisini beyan edeyim’ diyor. Böyle bir yola gitmeyin, burada zararlı olan sizlersiniz. Zararınız ise bir defa işçiyi beyan ettiğiniz zaman sizden yüzde 37.5 pirim alıyoruz, buna yüzde 15’te Gelir Vergisi eklendiğinde sizler 17,5 daha fazla pirim ödemiş oluyorsunuz.”

Başkan Yardımcısı Ay: “Bu tür toplantılarda talepleri değerlendireceğiz”

İmardan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay ise, toplantıda sektörün sonlarını çözüme ulaştırma noktasında ellerinden gelen ne varsa yapacaklarını söylerken, “sektördeki sorunlar sürekli konuşma ve istişare ile çözülecek. Bina yapıyoruz, o binalar dışından boyanıyor, sıvanıyor ama içini belki de göremiyoruz. Son yıllarda sizlere de, bizlere de benzer sıkıntılar geliyordur, işçiliklerin kötü olduğuna dair, bu tür toplantılarda talepleri değerlendireceğiz, biraraya geleceğiz, tüm sıkıntıları görüşeceğiz. En iyisini ve en sağlıklısını oluşturmaya çalışacağız” ifadelerine yer verdi.

Otopark sorununa ilişkinde konuşan Başkan Yardımcısı Ay, tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de bu sorunun yaşandığına dikkat çekerken, bu sorununda istişare edilerek çözülebileceğini aktardı.

Müdür Budak:“En önemlisi istişare”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak, Deprem Yönetmeliği ve İmar Barışı’na değindiği konuşmasında şunları ifade etti.

“Biz buraya ilk geldiğimizde, kendi aramızda sohbet ederken başkanım inşaat sektörünün 3 ayağından bahsetti. Bir tarafında müteahhitler, bir tarafında Yapı Denetim Kuruluşu, bir tarafında da idareler. Yani Belediyeler, Özel İdareler, Çevre Şehircilik. Aslında birde 4’üncü bir ayak var oda; ‘istişare’ en önemlisi bence bu, çünkü bu istişarelerde sorunlar dile getiriliyor. Şimdi tabi Çevre ve Şehircilik olarak biz Yapı Denetim firmalarının denetimini yapıyoruz, onların üzerinde demokrasinin kılıcı gibi duruyoruz, onlara yaptırımımız daha fazla ama bu Yapı Denetiminin bir ayağı da müteahhitler. Şimdi bizim aslında binanın yapımıyla ilgili bir kontrol, idare, Yapı Denetim, Mimar, Mühendisten çok bu iş tamamen müteahhitte kalıyor, yani binanın kalitesi mütehattin başarısı kadar.

Deprem Yönetmeliği ile ilgili şunu söyleyebilirim, 2007’de Deprem Yönetmeliği 1998 yılında ana hatları ile değişmişti. Şimdi biraz daha ağırlaştırılarak revize edildi yani beton sınıfı C20’lerden, C25’lere çıkartıldı, donatı oranları değiştirildi, tabi bizim burada önemsediğimiz binanın taşıyıcı sistemi. Zaten Deprem Yönetmeliği’nin değiştirilmesindeki en önemli etken budur, bu yapılan binaların depremde ayakta kalması en önemli unsur, yani buda binanın taşıyıcı sisteminin düzetilmesi ile olur. Biz bu tür toplatılarımızda, kurslarımızda, seminerlerimizde öncelikle demir, beton, kalıp üzerinde çok duruyoruz, bunun mali açısıda var, bu yönetmelik düzenlenirken optimum bir denge sağlanması da göz önüne alınmış, yani aslında amaç depremde binaların ayakta durması.

Ben İmar Barışı ilgili de şunu belirteyim, İmar affıyla ilgili çok fazla bir revizyon yapılmadı, sadece süre uzatıldı, çünkü devam eden bir konusuda revizyona gittiğiniz zaman, haksızlık yapılmış olacak. İmar Barışında süre 15 Haziran, ödemeyle ilgilide tarih 30 Haziran’a uzatıldı, burada belki revizyon olarak İstanbul’da Boğaziçi Koruma Bölgesinde bazı değişiklikler yapıldı. Türkiye’nin şöyle bir gerçeği var, yani 1950’lerden gelen kronikleşmiş bir gecekondulaşma var. Ruhsatsız yada ruhsata aykırı yapılaşmalar, bunların bir şekilde kayıt altına alınması gerekiyordu, yani devrim niteliğindeki bir karar ile İmar Barışı çıkartıldı. Burada belki en önemli konu vatandaşın kendi beyanını esas kabul etmesi, gerçi çok başarılı olamadık ama bir yerden başlanması gerekiyordu, bunun Türkiye için hayırlı olacağına inanıyoruz. En azından bunların kayıt altına alınması ile devlet oradan bir vergi geliri elde edecek, vatandaş açısından ruhsatlı olduğu için binası daha değerli olacak.”

Hazırlanan rapor Başkan Yardımcısı Ay’a sunuldu

Gerçekleşen istişare toplantısı sonrasında Müteahhitler Derneği Başkanı Yağız, hazırladıkları Otopark Yönetmeliğine ilişkin (Otopark ücretleri hakkında, Su Basma Kotunun 2.20 M olması) ve Taks Kaks(İnşaat taban alanı katsayısı ile kat alanı katsayısı) raporu Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay’a sundular.

Yapılan istişare toplantısına; BİMDER Yönetim Kurulu Üyeleri(Bilecik Müteahhitleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği )Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak, SGK İl Müdürü Adem Bedir ve Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay’ın yanı sıra; OEDAŞ İl Müdürü Hacı Kadir Aykut Mimarlar Odası Başkanı Didem Mean, İl Özel İdaresi Mühendisleri Bilen Gökten, Sercan Yavaş TSO İnşaat Komitesi adına Ercan Öztürk,Bahattin Üstün, mimar ve inşaat mühendisleri katıldı.

Editör: TE Bilişim